Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Το Κυπριακό δε θα φύγει από τον ΟΗΕ
  • Αυτό που προέχει δεν είναι ένα νέο δημοψήφισμα, αλλά η αντιμετώπιση των πιέσεων που ασκούνται από τις ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ και η επεξήγηση του «όχι»
  • Συνάντηση χτες με τον Κ. Καραμανλή

Από τη συνάντηση του Δ. Χριστόφια με τον Κ. Καραμανλή

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Δ. Χριστόφια με τον Κ. Καραμανλή
«Το Κυπριακό δε θα φύγει από τα Ηνωμένα Εθνη, εκεί είναι η φυσιολογική του θέση, γιατί είναι διεθνές πρόβλημα». Τη θέση αυτή εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δ. Χριστόφιας, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή, συμπληρώνοντας ότι «θα αξιοποιήσουμε βεβαίως τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ αλλά χωρίς αυταπάτες και χωρίς μαξιμαλιστικούς στόχους και απαιτήσεις».

Ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις «για να επανακαθορίσουμε τους στόχους μας», εκτιμώντας ότι αυτό που προέχει τώρα δεν είναι η άμεση τοποθέτηση περί νέου δημοψηφίσματος, αλλά «η από κοινού αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η αντιμετώπιση των πιέσεων που ασκούνται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, αλλά και από το χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η επεξήγηση του "όχι" που είπε ο κυπριακός λαός». Πράγμα, που, όπως επεξήγησε, σημαίνει ότι «το "όχι" δε σημαίνει άρνηση της λύσης». Αναφορικά με το αν τελικά θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα είπε ότι αυτό θα φανεί στην πορεία, εκτιμώντας πως «είναι δύσκολο οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία να πουν ότι θα προχωρήσουν σε δεύτερο δημοψήφισμα, όταν είπαν "ναι" στο πρώτο δημοψήφισμα».

Επανέλαβε ότι «το σχέδιο Ανάν, θέλουν δε θέλουν, παραμένει στο τραπέζι», καθώς και ότι «η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς από το 1977». Η λύση της δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι η λύση στο κυπριακό πρόβλημα, πρόσθεσε.

Πρώτο ζήτημα για μας, είπε ο Δ. Χριστόφιας, είναι να ικανοποιηθεί το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθει δικαιολογημένα ο μέσος Κύπριος και να εξασφαλιστούν εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα, και, αν είναι δυνατόν, μαζί με τους Τουρκοκύπριους να καταλήξουμε σε κάποιες αλλαγές που θα κάνουν ακόμα πιο λειτουργικό αυτό το σχέδιο». Στην ερώτηση αν ζητά τροποποίηση του «σχεδίου Ανάν» ή πρόσθετες εγγυήσεις επί του σχεδίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε: «Πρώτα απ' όλα πρόσθετες εγγυήσεις επί του σχεδίου και έξω από το σχέδιο, για την εφαρμογή της λύσης και για τα θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια». Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, υπάρχει η άποψη - και είναι άποψη όλων των πολιτικών δυνάμεων - ότι, μαζί με τους Τουρκοκύπριους, μπορούμε σε ορισμένα ζητήματα επί του σχεδίου, που είναι μέσα στο σχέδιο, να καταλήξουμε σε κάποιες αλλαγές.

Σε άλλη ερώτηση για το αν μετάνιωσε που δε στήριξε τον Γλ. Κληρίδη ώστε να ήταν αυτός που θα είχε διαπραγματευτεί το «σχέδιο Ανάν», ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι «τα πράγματα μπορεί να ήταν χειρότερα», ενώ επέρριψε ευθύνες στον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί «δεν έγιναν οι καλύτεροι χειρισμοί ακριβώς από τον κ. Κληρίδη για να έχουμε ένα καλύτερο σχέδιο μπροστά μας».

Αναφερόμενος στην «εμπλοκή» της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού σημείωσε ότι η ΕΕ δεν ήθελε να κληρονομήσει άλυτο το Κυπριακό, αλλά εκτίμησε πως «μπορεί η ΕΕ, με το δικό της τρόπο, να βοηθήσει σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις εφαρμογής της λύσης». Χαρακτήρισε ωστόσο δευτερεύον θέμα την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΟΝΕ και στη ζώνη του ευρώ. «Μακάρι να λυθεί το Κυπριακό και ας ενταχθούμε στην ΟΝΕ δεν ξέρω κι εγώ μετά από πόσα χρόνια. Δε με πολυενδιαφέρει αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Χριστόφιας συναντήθηκε και με την πρόεδρο της Βουλής, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία δήλωσε ότι «είμαστε στο πλευρό του κυπριακού λαού σε όλες τις διεκδικήσεις του και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η συνεργασία μας θα είναι άψογη».

  • Σήμερα ο Δ. Χριστόφιας αναμένεται να συναντηθεί με την Αλέκα Παπαρήγα, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ν. Κωνσταντόπουλο

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ