Κυριακή 2 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Συντονισμός και δράση σε παγκόσμιο επίπεδο

Ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, με αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο κινημάτων ειρήνης στην Αθήνα, μιλάει στο «Ρ» για τη σημερινή κατάσταση στο παγκόσμιο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα

Associated Press

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) έχει περάσει σε νέα φάση δυναμικής ανάπτυξης και παρεμβάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τη δράση του ΠΣΕ, τους στόχους του και τις διεθνείς εξελίξεις, μας μιλάει με αφορμή το συνέδριο του ΠΣΕ που ξεκινάει την Πέμπτη στην Αθήνα, ο εκτελεστικός γραμματέας του και ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης.

Ακολουθεί η συζήτηση που είχαμε μαζί του:

- Το ΠΣΕ πραγματοποιεί στην Αθήνα στις 6-9 Μάη το Παγκόσμιο Συνέδριο των Κινημάτων Ειρήνης. Mέσα σε ποιες συνθήκες διεθνώς πραγματοποιείται αυτό το Συνέδριο;

- Το Συνέδριο του ΠΣΕ πραγματοποιείται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ένταση της επιθετικότητας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλους τους τομείς, στην προσπάθειά τους να επιβάλλουν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη που θέλει να διασφαλίσει και να εδραιώσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να υποτάξει τους λαούς. (Αυτή η ανάγκη ενώνει τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές στο κοινό μέτωπο που το ονομάζουν αντιτρομοκρατικό). Την ίδια στιγμή και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, εκδηλώνονται πιο έντονα οι αντιθέσεις και ο αγώνας για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν εκρηκτική και επικίνδυνη κατάσταση. Παράλληλα όμως και ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο κατά του Ιράκ, αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο μια γενικευμένη αντίθεση από τους λαούς και μεγαλώνουν οι αντιστάσεις. Το τελευταίο διάστημα η ηρωική αντίσταση του ιρακινού λαού, το όχι των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν, η αποχώρηση της Ισπανίας, της Ονδούρας, του Αγ. Δομίνικου από τις δυνάμεις κατοχής του Ιράκ (ανεξαρτήτως από τους λόγους που πραγματοποιήθηκαν) δείχνουν πως οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών δεν είναι πια δεδομένοι ότι θα πραγματοποιηθούν. Δημιουργώντας δυνατότητες οι λαοί να βάλουν σοβαρά εμπόδια στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία, πιο πρακτικά πλέον αποδεικνύοντας πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.

Βέβαια η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να δημιουργεί αυταπάτες ή ψευδαισθήσεις. Η γενικευμένη κρίση του συστήματος, η ανικανότητά του του να δώσει λύσεις σε όφελος των λαών, θα μεγαλώσει την επιθετικότητά του, η οποία όμως θα γεννήσει μεγαλύτερες και πιο γενικευμένες αντιστάσεις.

Παίρνοντας υπόψη ότι πια καταρρέει μπροστά στα μάτια των λαών η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα για μια νέα δίκαιη, τάξη πραγμάτων, ότι αναπτύσσεται μια γενικευμένη δυσαρέσκεια, ότι αναζητούνται δρόμοι διεξόδου, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να συμβάλει στη μετατροπή της δυσαρέσκειας σε δράση και οργανωμένη αντίσταση. Να αποκαλύψει και να δείξει πως η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς τη σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό και την ήττα του από τους λαούς.

Καθαρός προσανατολισμός

- Ποιους στόχους βάζει η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ για το συγκεκριμένο συνέδριο;

- Η πορεία του ΠΣΕ μετά τις δραματικές για την ανθρωπότητα αλλαγές στις αρχές της δεκαετίας του '90, ήταν όπως είναι γνωστό δύσκολη. Ωστόσο το Συνέδριο του Μεξικού το 1996 κατάφερε να ανασυγκροτήσει το ΠΣΕ και το Συνέδριο της Αθήνας του 2000 να δώσει νέα ώθηση και σε μεγάλο βαθμό να αποκαταστήσει την παρουσία του σε πάρα πολλές χώρες και σε διεθνές επίπεδο. Επίσης δόθηκε και πιο καθαρός προσανατολισμός για την ενδυνάμωσή του και την ιδεολογική του ταυτότητα. Το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί καλείται να εκτιμήσει τις διεθνείς εξελίξεις των προηγούμενων χρόνων, να γενικεύσει την πείρα των εθνικών κινημάτων ειρήνης, να προσδιορίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια τους άξονες δράσης του ΠΣΕ στις σημερινές συνθήκες και ασφαλώς να πάρει μέτρα για την πιο αποτελεσματική παρέμβασή του στο αναπτυσσόμενο αντιπολεμικό κίνημα.

- Το διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στις σημερινές συνθήκες, τι ρόλο μπορεί να παίξει και ποια μπορεί να είναι η παρέμβασή του στις διεθνείς εξελίξεις;

- Η ανάγκη ανόδου των φιλειρηνικών και άλλων κοινωνικών αγώνων για να αναχαιτιστεί και να ανατραπεί η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο προσδιορίζει και το βασικό στόχο του ΠΣΕ. Πώς δηλαδή οι εθνικές επιτροπές ειρήνης του ΠΣΕ, τα περιφερειακά και διεθνή του όργανα θα συμβάλλουν σε μια νέα ώθηση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Υπάρχουν ωστόσο, οι άμεσες προτεραιότητες που αφορούν την αλληλεγγύη στους λαούς και τις χώρες που βρίσκονται στο κέντρο της επίθεσης όπως Ιράκ, Παλαιστίνη, Κούβα, ΛΔ Κορέας, Συρία κλπ. Στην ονομαζόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία των ιμπεριαλιστών το ΠΣΕ πρέπει να απαντήσει με το σύνθημα όχι στην τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία των λαών και να συμβάλλει στη δημιουργία μιας λαϊκής - παγκόσμιας ασπίδας προστασίας και αλληλεγγύης.

Θέλουμε να σημειώσουμε ιδιαίτερα πως το ΠΣΕ στέκεται αποφασιστικά και χωρίς όρους αλληλέγγυο με χώρες και λαούς σε αντίθεση με διάφορα σχήματα ή κινήματα που είτε κρατούν ίσες αποστάσεις είτε δίνουν άλλοθι σε συκοφαντίες που εξαπολύει η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα.

Βέβαια οι στόχοι που βάζει στο σύνολό του το ΠΣΕ αφορούν όλους τους τομείς της διεθνούς πραγματικότητας που διαμορφώνεται όπως: Η χειραγώγηση του ΟΗΕ και η ανατροπή των καταστατικών του αρχών, η υιοθέτηση του προληπτικού πολέμου και του προληπτικού πυρηνικού πλήγματος, η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, η παραγωγή νέων πυρηνικών, η συγκρότηση νέων επεμβατικών δυνάμεων π.χ. Ευρωστρατός. Η θέσπιση και εφαρμογή νέων τρομονόμων που πλήττουν ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Το ΠΣΕ επίσης αγωνίζεται μαζί με τα κινήματα των εργαζομένων και άλλων κοινωνικών στρωμάτων, κατά του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται καθημερινά και που έχει σαν αποτέλεσμα την ανατροπή κατακτήσεων, την ανεργία, την πείνα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αλλωστε ο πόλεμος αποτελεί τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με άλλα μέσα. Οι επεμβάσεις είτε είναι στρατιωτικές είτε οικονομικές (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κλπ.) οδηγούν στα ίδια αποτελέσματα σε βάρος των λαών.

Συντονισμός

- Το ΠΣΕ μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τι στόχους βάζει για την παραπέρα ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος;

- Θεωρούμε πως στο Συνέδριο θα παρθούν αποφάσεις για τον συντονισμό των κινημάτων σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο σε αυτούς τους τομείς. Γίνεται επίσης συζήτηση για τη δυνατότητα μορφοποίησης μιας πιο μόνιμης συνεργασίας του ΠΣΕ με άλλες παγκόσμιες και διεθνείς οργανώσεις, ώστε να διαμορφώνεται ένας πόλος συσπείρωσης και συντονισμού των κοινωνικών κινημάτων με μια σαφή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

- Η μέχρι τώρα εμπειρία των παρεμβάσεων του ΠΣΕ σε ποια συμπεράσματα οδηγεί;

- Παρά το γεγονός ότι το ΠΣΕ για πολλούς λόγους, (αντικειμενικού χαρακτήρα που αφορούν το συσχετισμό των δυνάμεων αλλά και τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του) δε βρίσκεται στο επίπεδο των σημερινών αναγκών και απαιτήσεων, έχει αποκτήσει μια σημαντική πείρα από τη δράση του τα τελευταία χρόνια. Οι αποφάσεις της Γραμματείας του ΠΣΕ, η μεγαλύτερη παρουσία του σε Διεθνείς Διασκέψεις, η επαναδραστηριοποίηση εθνικών επιτροπών, η δράση τους μέσα από ευρύτερα σχήματα, έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην άνοδο και τον ως ένα βαθμό σωστό προσανατολισμό του φιλειρηνικού κινήματος.

Για πρώτη φορά μετά το 1989 διοργάνωσε με δική του απόφαση παγκόσμια κινητοποίηση στις 12 Απρίλη του 2003 στην οποία ανταποκρίθηκαν 67 χώρες με δεκάδες εκατομμύρια διαδηλωτών.

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΕ, τον Νοέμβρη του 2003 στην Αθήνα, τονίστηκε η ανάγκη ενδυνάμωσης του ΠΣΕ σαν απαραίτητος όρος, ώστε «να χτίσει συμμαχίες προσπαθώντας να διευρύνει τη συνεργασία του με άλλα διεθνή περιφερειακά κοινωνικά κινήματα στηριγμένο στην ταυτότητα και τους στόχους του, στοχεύοντας στον κοινό αγώνα για ειρήνη, για δικαιώματα των φτωχών και καταπιεσμένων ενάντια σε κάθε είδους κυριαρχία και εκμετάλλευση». Αυτή η θέση αποτελεί και την απάντηση στις δυνάμεις εκείνες που σκόπιμα ή όχι επιχειρούν να υποβαθμίσουν και να διαλύσουν παραδοσιακές οργανώσεις και να τις αντικαταστήσουν με διάφορα φόρουμ ενσωμάτωσης.

- Το Συνέδριο του ΠΣΕ συμπίπτει με την κορύφωση στην Αθήνα των εκδηλώσεων της Ολυμπιάδας Ειρήνης. Πώς συνδέονται οι δύο εκδηλώσεις;

- Το ΠΣΕ έχει υιοθετήσει από καιρό την πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ και δεκάδων φορέων από την Ελλάδα για τη διοργάνωση πολιτικών-πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Ολυμπιάδα Ειρήνης». Από τον Γενάρη διοργανώθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα που ανέδειξαν την ανάγκη οι λαοί να αντισταθούν στη λαίλαπα των πολυεθνικών και των πολιτικών υπαλλήλων τους που από τη μια σφάζουν και ρημάζουν τους λαούς και από την άλλη παριστάνουν τους ειρηνόφιλους ενόψει Ολυμπιακών αγώνων, είτε με τη λεγόμενη «ολυμπιακή εκεχειρία» είτε με επίπλαστες εικόνες ενός αγγελικού κόσμου, που λανσάρουν από τα ΜΜΕ. Η Ολυμπιάδα Ειρήνης έρχεται να αναδείξει την πραγματική φιλία των λαών που στηρίζεται στην αντιιμπεριαλιστική ενότητα πάλης, κόντρα στην εμπορευματοποίηση κάθε ολυμπιακού ιδεώδους, τους πολέμους και τις επεμβάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης στη Βενεζουέλα(2019-04-10 00:00:00.0)
Για το συντονισμό της αντιιμπεριαλιστικής πάλης(2008-04-12 00:00:00.0)
Συντονίζουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό(2006-06-11 00:00:00.0)
Αποφασιστικό βήμα συσπείρωσης και δράσης(2004-05-11 00:00:00.0)
Στην Αθήνα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης(2003-11-14 00:00:00.0)
Εξόρμηση ειρήνης ενάντια στη Νέα Τάξη(1996-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ