Σάββατο 15 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σίγησε η μαγική μπαγκέτα

Πέθανε  ο μαέστρος Ανδρέας Παρίδης

Απώλεια για τη μουσική ο θάνατος του εμπνευσμένου αρχιμουσικού Ανδρέα Παρίδη
Απώλεια για τη μουσική ο θάνατος του εμπνευσμένου αρχιμουσικού Ανδρέα Παρίδη
Με τη μαγική του μουσική διεύθυνση ο Ανδρέας Παρίδης στη διάρκεια της πολύχρονης και εντυπωσιακής σταδιοδρομίας του πρόσφερε μεγάλες, αξέχαστες ερμηνείες. Ο εμπνευσμένος μαέστρος, που από το πόντιουμ μεγάλων ορχηστρών της χώρας μας και του εξωτερικού συνέπαιρνε κοινό και καλλιτέχνες, «έφυγε». Ο 90χρονος Ανδρέας Παρίδης άφησε την τελευταία του πνοή, προχτές το βράδυ, στον Ερυθρό Σταυρό όπου νοσηλευόταν, υποκύπτοντας στα χρόνια αναπνευστικά του προβλήματα. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα (4μμ), από το Α` Νεκροταφείο.

Γεννημένος στην Πάτρα, από μουσική οικογένεια, σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Σπ. Φαραντάτο και ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο, με καθηγητή τον Μ. Βάρβογλη. Εκανε ανώτερες μουσικές σπουδές στην Κρατική Μουσική Ακαδημία της Αγ. Καικιλίας της Ρώμης. Πλάι σε διάσημους Ιταλούς μαέστρους της όπερας μυήθηκε στη λυρική τέχνη. Η παρουσία του σ' αυτό το είδος υπήρξε εξίσου έντονη και δημιουργική, όσο και στη συμφωνική μουσική. Θαυμασμό προκαλούσε η από μνήμης διεύθυνση στον τομέα της όπερας, γεγονός που αποδεικνύει τη βαθιά γνώση των έργων που διηύθυνε. Από το 1951 ήταν μόνιμος αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενώ υπό τη διεύθυνσή του η Εθνική Λυρική Σκηνή, στην οποία διατέλεσε κατά καιρούς γενικός διευθυντής, γνώρισε τις σημαντικότερες παραστάσεις της, παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, ενώ μεγάλη ήταν η συμβολή του στη διάδοση του έργου Ελλήνων συνθετών. Διατέλεσε διευθυντής της Ορχήστρας του ΕΙΡ, ενώ παράλληλα διηύθυνε μεγάλες ορχήστρες του εξωτερικού. Ανάμεσά τους η Ορχήστρα της Οπερας της Ρώμης, οι κρατικές ορχήστρες Μόσχας και Λένινγκραντ, η Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου κ. ά. Διηύθυνε συναυλίες και όπερες στην Αμερική, ΕΣΣΔ, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβία, Βέλγιο κ. α. Συνεργάστηκε με διάσημους λυρικούς καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και μουσικούς.

Γοητευμένος από το μουσικό ταλέντο του, ο Α. Ρουμπινστάιν του είχε προτείνει, μάλιστα, να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αμερική για να συνεργαστεί αποκλειστικά μαζί του στη δισκογραφία. Ο μαέστρος, όμως, προτίμησε να μείνει στην Ελλάδα, προσφέροντας ό,τι καλύτερο μπορούσε για την προκοπή της μουσικής στον τόπο του. Είχε παρασημοφορηθεί από την Ελλάδα και άλλες χώρες, ενώ για τη συνολική προσφορά του βραβεύτηκε πέρσι το Δεκέμβρη από την Ενωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν ο Λ. Καρυτινός και ο Σπ. Ευαγγελάτος, καλλιτεχνικός διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ, αντίστοιχα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σίγησε» η γλυκιά και αβίαστη φωνή της Μάρθας Αράπη(2021-12-29 00:00:00.0)
Συνέχεια... στο Φεστιβάλ Ναυπλίου(2013-06-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-09-20 00:00:00.0)
Την τιμούν στην Ταϊβάν(2005-10-21 00:00:00.0)
«Ευμενίδες» στο Ηρώδειο(2005-09-22 00:00:00.0)
Ο πρωτοπόρος του 20ού αιώνα(2000-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ