Κυριακή 2 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενα ΟΧΙ ως ηρωική Κατάφαση

Τον τελευταίο καιρό μού είχε γίνει έμμονη ιδέα η άποψη πως είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η αποκλειστική λειτουργία του ΟΧΙ είναι η Αρνηση. Φυσικά, καταλάβαινα πως έπρεπε, για λόγους τυπικής λογικής, να στηρίξω την άποψή μου αυτή σε ανάλογα επιχειρήματα. Οχι για να πείσω τον εαυτό μου, αλλά τους άλλους. Τελικά, κατέληξα στο συμπέρασμα πως δε χρειάζονται τέτοια συγκεκριμένα επιχειρήματα, γιατί την Ιστορία την παράγουν μια σειρά από ΟΧΙ που τελικά το αποτέλεσμά τους είναι μια ηρωική Κατάφαση στα ουσιαστικά ΝΑΙ της ζωής. Θα μπορούσα να αρχίσω από τον προϊστορικό άνθρωπο και να ισχυριστώ πως η απόφασή του να επιζήσει, αντιδρώντας στις αντίξοες συνθήκες της εχθρικής φύσης ήταν το πρώτο μεγάλο ΟΧΙ του ανθρώπου ως θετική κατάφαση στη ζωή. Να πω επίσης πως οι μεγάλοι αποικισμοί της αρχαιότητας ένα ΟΧΙ ήταν προς τη μιζέρια και τη φτώχεια της «μητέρας πατρίδας». Οι ανυπάκουοι έφευγαν, για να αναζητήσουν νέα πατρίδα. Να αναδείξουν αλλού τις νέες τους ιδέες, με τις οποίες δεν μπορούσαν να βολευτούν οι τύραννοι, γι' αυτό και έδιωχναν τους ανυπάκουους. Να πω ακόμα πως η Αναγέννηση ήταν ένα μεγάλο ΟΧΙ προς τη θρησκευτική δεισιδαιμονία του Μεσαίωνα. Οπως και η εγκατάσταση του Ανθρώπου στο κέντρο της ζωής ήταν το αποτέλεσμα του μεγάλου ΟΧΙ που διατύπωσε ο Διαφωτισμός, για να αποδεχτεί τελικά η Ευρώπη τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης, αρνούμενη τη δουλεία της βασιλικής δεσποτείας.

Ουσιαστικά ένα ΟΧΙ αποτελούσε το θεμέλιο της σκέψης του Δαρβίνου και του Μαρξ που προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τη Ζωή και την κοινωνία, ανατρέποντας τη δεδομένη επιστημονική και φιλοσοφική σκέψη της εποχής. Και η μοντέρνα φυσική, με τους νόμους της σχετικότητας και της κβαντομηχανικής, ένα ΟΧΙ στο νευτώνειο «κεκτημένο» δεν ήταν; Οπως ΟΧΙ φώναξαν μπροστά στα χειμερινά ανάκτορα οι μπολσεβίκοι του Λένιν. ΟΧΙ στην τσαρική δουλεία, στα αδιέξοδα της ζωής των μουζίκων, στη δυστυχία του απελπισμένου προλεταριάτου, για να στήσουν με την επαναστατική τους Αρνηση τη μεγάλη κατάφαση του Αντίπαλου Δέους στο ζοφερό κόσμο του καπιταλισμού και της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Δεν είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, που ένα ΟΧΙ θα διαμορφώσει μια νέα, ηρωική κατάφαση για μια άλλη ζωή, θεμελιωμένη σε ένα άλλο δίκαιο που δε θα αντλεί τη «βιωσιμότητα» και «λειτουργικότητά» του από τις δέκα χιλιάδες σελίδες της ιμπεριαλιστικής γραφειοκρατίας, αλλά από την ίδια τη λαϊκή θέληση που αρνείται να αποδεχτεί τα λογής εφιαλτικά «κεκτημένα». Και εννοώ, φυσικά, το ΟΧΙ του κυπριακού λαού, που με κανέναν τρόπο δεν μπορώ να το ερμηνεύσω σαν τη μοιραία άρνηση της λύσης των προβλημάτων του. Αντίθετα, το θεωρώ ως την πρώτη πράξη ενός «δράματος», με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης, όπου καλούνται να παίξουν το δικό τους ρόλο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ενάντια στους εντεταλμένους: που επωνύμως βοούν από τα παρασκήνια του μεγάλου ιμπεριαλιστικού θεάτρου! Ενα ρόλο που καλούμαστε να παίξουμε όλοι εμείς πάνω στη μεγάλη ευρωπαϊκή παλαίστρα με αντιμέτωπα τα αδηφάγα θηρία της ρωμαϊκής ασυδοσίας. Των κατασκευασμένων «αυτοκρατόρων» που δεν μπορεί παρά να υποχωρήσουν μπροστά στη δική μας Ανυπακοή. Και, μάλιστα, όταν αυτή δε στηρίζεται πάνω σε ένα άδειο ΟΧΙ, αλλά σε ένα αγωνιστικό ΝΑΙ, που θα περιγράφει το σχήμα της νέας Ζωής. Της νέας και πραγματικής Ευμάρειας.


Του Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μουσικά «μυθιστορήματα»(2015-07-03 00:00:00.0)
Περί εκλογών(2014-05-17 00:00:00.0)
Εωλα επιχειρήματα από την κυβέρνηση(2008-04-03 00:00:00.0)
Με τη φωτιά των τραγουδιών με τη δύναμη της ελπίδας(2007-10-09 00:00:00.0)
Της ψηφοθηρίας το ανάγνωσμα...(2003-07-29 00:00:00.0)
Η αντίστροφη μέτρηση(2003-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ