Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
Προκλητικές απαιτήσεις

Στο στόχαστρό τους οι εργαζόμενοι και όποιοι... νόμοι δεν τους εξυπηρετούν

Τη διαπίστωση ότι ο τουρισμός περνάει μια «δομική κρίση» έκαναν χτες οι ξενοδόχοι στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), για να απαιτήσουν στη συνέχεια να πληρώσουν αυτή την κρίση οι εργαζόμενοι και το Δημόσιο! Εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, ενώ ο παριστάμενος υπουργός Τουρισμού, Δ. Αβραμόπουλος, ανταπέδωσε λέγοντας ότι τους θεωρεί «εταίρους» στην «κοινή προσπάθεια» για τη μεγέθυνση του ελληνικού τουρισμού! «Συνυπάρχουμε, συνθέτουμε, συναποφασίζουμε», τόνισε ο υπουργός στο χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση και πρόσθεσε ότι φιλοδοξία του νέου υπουργείου είναι ο τουρισμός στη χώρα μας να αποτελέσει σύντομα πρότυπο αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα.

Η ΠΟΞ υποστηρίζει ότι η ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν αξιοποιήθηκε, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της, στην Αθήνα οι απώλειες σε διανυκτερεύσεις, σε σχέση με πέρυσι, φτάνουν το 10%, στη Χαλκιδική το 30%, ενώ στη Ρόδο και την Κρήτη καταγράφονται στο 15% με 20% περίπου αντίστοιχα.

Αυτές τις απώλειες οι ξενοδόχοι προσπαθούν πρώτα απ' όλα να τις μεταφέρουν στους εργαζόμενους, θεωρώντας ότι αυξήσεις πάνω από... 3% το 2004 θα μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και θα απειλήσουν τη... βιωσιμότητά τους! Θεωρούν ότι οι απαιτήσεις των εργαζομένων για τις αυξήσεις του 2004 είναι «υπερβολικές» και ότι η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα οδηγηθεί στην αναγκαστική διαιτησία του ΟΜΕΔ, όπου εκεί «οι εργαζόμενοι πάντα κάτι κερδίζουν», αν και είναι γνωστό ότι οι περισσότερες αποφάσεις του κινούνται στα όρια της εκάστοτε εισοδηματικής πολιτικής! Απαιτούν επίσης μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, επιδοτήσεις θέσεων εργασίας και ανάληψη εξολοκλήρου της ασφάλισης των εργαζομένων άνω των 55 ετών από τον ΛΑΕΚ, «γιατί η φύση της εργασίας των ξενοδοχείων δεν ευνοεί την απασχόληση τέτοιων ατόμων»!

Οι ξενοδόχοι όμως δεν περιορίζονται στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου. Παράλληλα διατυπώνουν μια σειρά από προκλητικές αξιώσεις με σκοπό τη μείωση του επιχειρηματικού κόστους και την ασυδοσία στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου. Ενδεικτικά, ζητούν από τη νέα κυβέρνηση και όλα τα συναρμόδια υπουργεία: Αύξηση των διαφημιστικών δαπανών χωρίς δική τους επιπλέον επιβάρυνση. Μείωση προστίμων για «τυπικές» παραλείψεις των ξενοδοχείων. Παραγωγή ενέργειας στις νησιωτικές ξενοδοχειακές μονάδες και από συμβατικά καύσιμα. Επέκταση στις μεγάλες μονάδες των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια για να αντιμετωπιστεί ο... αθέμιτος ανταγωνισμός. Μείωση των διοικητικών προστίμων. Αύξηση της επιχορήγησης στα πλαίσια διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, μείωση της φορολογίας, νομιμοποίηση της καταστρατήγησης των πολεοδομικών διατάξεων πλην...«ακραίων» καταστάσεων, υπέρβαση των προδιαγραφών του ΕΟΤ για την επαύξηση της επιφάνειας κοινόχρηστων χώρων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ