Κυριακή 18 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Δημιούργημα του ιμπεριαλισμού

Το «σχέδιο Ανάν» είναι μία ακόμα ιμπεριαλιστική συνωμοσία εναντίον ολόκληρου του κυπριακού λαού. Βασικός της στόχος είναι η εξασφάλιση της εξουσίας και του ελέγχου των Αγγλοαμερικανών και του καθεστώτος της Αγκυρας πάνω στο πολύπαθο νησί.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το «σχέδιο» μετέρχεται τα εξής μέσα:

Πρώτον, τη θέσπιση συστήματος απαρτχάιντ (φυλετικού διαχωρισμού και ρατσιστικών διακρίσεων σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας).

Δεύτερον, τη νομιμοποίηση του εποικισμού.

Τρίτον, την επιβολή συντάγματος, που μόνιμα να ακυρώνει την ανεξαρτησία και κυριαρχία του λαού, αλλά και που να είναι πολύ δύσκολο, ή και αδύνατον, να εφαρμοστεί.

Τέταρτον, τη νομική κατοχύρωση των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο (τις οποίες χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ): των δύο μεγάλων και των πολυάριθμων άλλων, που είναι μικρότερης έκτασης, αλλά μάλλον μεγαλύτερης σημασίας.

Πέμπτον, την αναβίωση της τουρκικής «εγγύησης» (των νομικών διατάξεων που επικαλέστηκε η Τουρκία για να βομβαρδίσει την Κύπρο το 1964 και να εισβάλει σε αυτή το 1974).

Εκτον, την αναβίωση του «δικαιώματος» της Αγκυρας να διατηρεί ένοπλη δύναμη στο νησί.

Εβδομον, την καθιέρωση τέτοιου συσχετισμού στρατιωτικών δυνατοτήτων που να αποκλείει, ουσιαστικά, την Ελλάδα και να εγκαταλείπει τους Κυπρίους στο έλεος της Τουρκίας, των Αγγλοαμερικανών και του αμερικανοκρατούμενου ΟΗΕ.

Ο έλεγχος της Κύπρου σημαίνει, για την Τουρκία, μείζονα «γεωπολιτική» της επιτυχία και ενίσχυση του διεθνούς ειδικού της βάρους. Από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία η Κύπρος χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση των εκάστοτε ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων. Σήμερα πιο πολύ ως βάση ηλεκτρονικής κατασκοπίας. Αύριο ίσως περισσότερο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο ή ως φύλακας του Τζεϊχάν, όπου θα καταλήγει ο πετρελαιαγωγός από το Μπακού (θέμα που προφανώς ενδιαφέρει και την Τουρκία).

Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Αγκυρα βλέπουν, επίσης, το «σχέδιο Ανάν» στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως δούρειος ίππος.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι το Σχέδιο αποτελεί και κάκιστο προηγούμενο για το Αιγαίο, το οποίο επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, ειδικότερα καθ' όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Για να γίνει δεκτό το «σχέδιο Ανάν», χρειάζεται και η Ελλάδα να συνεργήσει, νομικά και στην πράξη. Καθήκον και συμφέρον της είναι να αρνηθεί.

Και επειδή το λεγόμενο κυπριακό πρόβλημα είναι δημιούργημα του ιμπεριαλισμού, η λύση του δε θα έρθει χωρίς αντίσταση.


Του
Θέμου Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟΥ*
* Ο Θέμος Χ. Στοφορόπουλος είναι πρέσβης επί τιμή, έχει διατελέσει πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι θα κάνουν;(2004-10-28 00:00:00.0)
Από τη Ζυρίχη στον Αττίλα(2004-04-25 00:00:00.0)
Κινητικότητα εντός του γνωστού πλαισίου(2004-01-15 00:00:00.0)
Η Τουρκία ξαναζεσταίνει τη «σούπα»(2003-12-25 00:00:00.0)
Τουρκική διχογνωμία ή χρονοτριβή;(2003-12-20 00:00:00.0)
Ενταση στη συνάντηση Κληρίδη - Ντ. Χάνεϊ(2002-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ