Κυριακή 18 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Βόμβα στα θεμέλιά της

Η πρόταση της εργοδοσίας

Το πονηρό «εύρημα» των εργοδοτών για αντικατάσταση της ποσοστιαίας αύξησης των μισθών, από ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από το ύψος του μισθού τους, ανοίγει επικίνδυνα μονοπάτια για την ίδια τη σημασία της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η παραπάνω πρόταση του ΣΕΒ κατά την τρίτη συνάντηση διαπραγμάτευσης της Σύμβασης του 2004, την περασμένη Πέμπτη, σε συνάρτηση με την άποψη ότι η Εθνική Συλλογική Σύμβαση πρέπει να αποσυνδεθεί από τις υπόλοιπες κλαδικές και ενδοεπιχειρησιακές συμβάσεις, σπέρνει «κουκί» γεμάτο δηλητήριο για τους εργαζόμενους.

Συνοπτικά η πρόταση της εργοδοτικής πλευράς προβλέπει:

Ποσοτική αύξηση (και όχι ποσοστιαία) πάνω στους κατώτερους μισθούς και στα μεροκάματα. Ετσι στα 519 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτερος μισθός οι βιομήχανοι προτίθεται να δώσουν 26 ευρώ. Αντίστοιχα στα 23,23 ευρώ μεροκάματο η αύξηση θα είναι 1.16 ευρώ. Ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 545 ευρώ μεικτά και το κατώτερο μεροκάματο 24.39 ευρώ μεικτά. Η αύξηση αυτή συνιστά ένα ποσοστό της τάξης του 4,99%. Αυτή την αύξηση όμως θα λάβει μόνο μία μικρή μειοψηφία, των πρωτοεισερχόμενων στην παραγωγή. Για τους υπόλοιπους, τους περισσότερους, για όσους λαμβάνουν τις τριετίες, και τα πάσης φύσης επιδόματα, η αύξηση θα είναι ακόμα μικρότερη. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το τέχνασμα του ΣΕΒ. Με την ποσοτική αύξηση, επιχειρείται συνολική ανατροπή στο ρόλο της Εθνικής Σύμβασης.

Γιατί ενώ μέχρι τώρα η Εθνική Σύμβαση είναι η βάση πάνω στην οποία «χτίζονται» οι μισθοί, οι ωριμάνσεις και τα επιδόματα, οι κλαδικές και οι άλλες ενδοεπιχειρησιακές συμβάσεις, με την πρόταση του ΣΕΒ, όλο αυτό το οικοδόμημα καταρρέει. Ετσι για έναν εργαζόμενο, που λαμβάνει σήμερα μισθό 1.000 ευρώ μεικτά, τα 26 ευρώ αύξηση συνιστούν αύξηση μόλις 2,6%! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι οι εργοδότες, εκτιμούν ότι το συνολικό κόστος γι' αυτούς το 2004 δε θα υπερβαίνει το 4,5% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Το οικονομικό μέρος όμως είναι η μία πλευρά. Μακροπρόθεσμα οι βιομήχανοι επιδιώκουν την κατάργηση της Εθνικής Σύμβασης και κάθε συλλογικής διασφάλισης και την επιβολή των «ατομικών συμβάσεων εργασίας». Προοπτικά για ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων η ΕΓΣΣΕ, που καθόριζε τη βάση του μισθού τους, παύει να έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα. Επιχειρείται έτσι η διάσπαση των εργαζομένων. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η υπονόμευση της αξίας της Σύμβασης και βεβαίως η διολίσθηση των μισθών και των ημερομισθίων. Επιπλέον η απαίτηση των εργοδοτών να μην υπολογίζουν στη σύναψη των κλαδικών συμβάσεων την Εθνική Σύμβαση, αλλά να εξετάζουν την παραγωγικότητα και την κερδοφορία του κάθε κλάδου, συνιστά άλλον ένα τρόπο μείωσης των πραγματικών μισθών.

Ολα τούτα, επί της ουσίας έγιναν δεκτά από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Οι «επιφυλάξεις» της, μόνο για το ύψος του ποσού, αλλά η αποδοχή του «νέου τρόπου» καθορισμού των «αυξήσεων», αποδεικνύουν τη συνενοχή της στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι οργισμένες αντιδράσεις των εργαζομένων, η καταδίκη της πρότασης - βόμβα των εργοδοτών, από τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, που ήδη εκδηλώθηκαν, πρέπει να συνεχιστεί. Η πιο πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων, μπροστά και στην εργατική Πρωτομαγιά, για το έγκλημα που επιχειρείται σε βάρος ολόκληρης της εργατικής τάξης, είναι καθήκον πρωταρχικής σημασίας.


Γ.Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα παράταση στην απαράδεκτη ΕΓΣΣΕ(2016-04-01 00:00:00.0)
Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στα μνημόνια(2012-05-20 00:00:00.0)
Τι προωθεί το «μαύρο μέτωπο»(2012-01-05 00:00:00.0)
Στον «πάγο» της λιτότητας τα μεροκάματα(2004-05-16 00:00:00.0)
Οργή και καταδίκη από την εργατική τάξη(2004-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ