Κυριακή 18 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οχι, δεν είμαστε όλοι πατριώτες!

Ωστε, έτσι, λοιπόν; Ολοι είμαστε πατριώτες; Στραβοί κουτσοί στον Αγιο Παντελεήμονα; Τραβάμε μια κορόνα και κάνουμε την ανηφόρα ίσωμα; Ανοίγουμε του κόσμου τις κερκόπορτες και την ίδια ώρα ζητάμε από την Ιστορία ισότητα κρίσης με αυτούς που φυλάνε, παντού και πάντα, και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, Θερμοπύλες;

Δε γενικεύω! Οσοι ψηφίζουν «ναι» δεν είναι, φυσικά, ύποπτα άτομα. Ομως, δεν είναι όλα τα «ναι» αθώα. Ιδιαίτερα εκείνα τα «ναι», που ακούγονται δυνατά. Και, ακόμα πιο ιδιαίτερα, εκείνα τα «ναι», που έχουν «ρεαλιστικό» σκεπτικό. Εκείνα τα «ναι», που σπέρνουν απελπισία. Εκείνα τα «ναι», που έρχονται να συμπληρώσουν τις απειλές και τα τελεσίγραφα. Εκείνα τα «ναι», που απαιτούν ή τώρα ή ποτέ!

Μιλάω για τους «προπομπούς», ας τους ονομάσουμε έτσι. Που καιρό πριν ξεσπάσει η καταιγίδα εμφανίζονται - από το «πουθενά» - στο παζάρι και δημιουργούν «κλίμα». Διαλαλούν διάφορες φήμες. Φτιάχνουν την υποδομή, που πάνω τους θα καθίσει η «νέα τάξη πραγμάτων». Πολλοί απ' αυτούς, μόλις τελειώσει η αποστολή τους, λουφάζουν. Παίρνουν μετάθεση για άλλες αποστολές. Αλλοι, οι πιο έμπιστοι, παραμένουν και καθοδηγούν τη συνέχεια. Γίνονται τα πρώτα βιολιά στην ορχήστρα της ηττοπάθειας και της υποταγής, που παρακολουθούμε και τούτες τις μέρες.

Μέσα στη «γενική» σύγχυση, ο «καθένας» μπορεί να μπερδευτεί! Να εκλάβει ένα πονηρό «ναι», σαν αθώο! Να θεωρήσει μια θετική στο «ναι» άποψη σαν μια «σώφρονα» πολιτική ερμηνεία. Μέσα, λοιπόν, σ' αυτήν τη «γενική» σύγχυση, ο «καθένας» παίζει το ρόλο του. Και οι «προπομποί» το δικό τους! Αλλοι αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τις απειλές. Αλλοι τους εκβιασμούς. Αλλοι τα αδιέξοδα. Και άλλοι το «ρεαλισμό» και τη «λογική»...

Προσθετικά στους παραπάνω επαγγελματίες «προπομπούς», υπάρχουν και οι άμισθοι «προπομποί». Είναι αυτοί, που έχουν - από τη «φύση» τους- υποταχθεί. Είναι αυτοί, που αποτελούν μέρος της γνωστής μάζας των υποταγμένων. Αυτών, που βλέπουμε σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής να το βάζουν στα πόδια, μόλις ακουστεί κάποιος βρόντος! Αυτών, που επέλεξαν την υποχωρητικότητα και τη συνδιαλλαγή, σαν στάση και τρόπο ζωής. Και συναντάς τέτοιους ανθρώπους σ' ολόκληρη την κλίμακα της κοινωνίας. Από τον απλό άνθρωπο μέχρι τον υψηλά ιστάμενο πολιτικό.

Και τούτος ο κόσμος δεν είναι αθώος. Ελέγχεται σοβαρά ο πατριωτισμός του. Συνειδητά ή ασυνείδητα, φέρει τις δικές του ευθύνες! Γιατί προσπαθεί να επιβάλει τη δική του υποταγή, σαν γενικό κανόνα ζωής. Γιατί, συνειδητά ή ασυνείδητα, δημιουργεί «κλίμα». Κλίμα προσθετικό στο κλίμα των επαγγελματιών «προπομπών». Ανοίγει και αυτός με τον τρόπο του τις κερκόπορτες! Επιχειρεί - με τις δικές του μεθόδους - να επιβάλει το σχέδιο Ανάν και όλα τα άλλα «σχέδια», που ...σχεδιάζονται σε βάρος της Κύπρου, για να σταθούμε στο θέμα μας!

Πατριωτισμός δεν είναι λέξη χωρίς περιεχόμενο, κενό σύνθημα να το πετάς στον αέρα, για να παίρνεις συγχώρηση για τις συνειδητές ή ασυνείδητες προδοσίες σου, για τις υποχωρήσεις σου και τους συμβιβασμούς σου... Πατριωτισμός είναι «...ένα από τα πιο βαθιά συναισθήματα, τα καθαγιασμένα από τους αιώνες, από τις χιλιάδες των χρόνων της ιδιαίτερης ύπαρξης των πατρίδων». Ο,τι δε χωράει μέσα σ' αυτόν τον ορισμό δεν είναι πατριωτισμός. Και το σχέδιο Ανάν δε χωράει... Γιατί εξαφανίζει βίαια την ιστορία, τα έθνη και τις πατρίδες. Γιατί είναι μέρος της νέας φάσης του καπιταλισμού, όπου «...το κεφάλαιο βάζει τη συμμαχία των καπιταλιστών πάνω από τα συμφέροντα του λαού, της πατρίδας, του έθνους...».

Το σχέδιο Ανάν καλεί την Κύπρο να ξεχάσει 9.000 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας και πολιτισμού. Της ζητάει να γίνει μια χυδαία στρατιωτική γέφυρα. Ενα φθηνό γήινο αεροπλανοφόρο. Μια άθλια βάση πυραύλων. Ενα προτεκτοράτο. Χωρίς ιστορική οντότητα και προοπτική. Και εσύ, από φόβο (;) από υποταγή (;) από απερισκεψία (;) από υποχρέωση στο αφεντικό σου και στο μισθό που παίρνεις, μας καλείς να συναινέσουμε. Και την ίδια ώρα φωνάζεις: Ολοι είμαστε πατριώτες!

Πράγματι, όλοι είμαστε πατριώτες! Ολοι ...εκτός, φυσικά, από τους - πάσης φύσης - «προπομπούς».


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ολοι οι Ελληνες μαζί»...(2012-10-12 00:00:00.0)
«Ηρωική απόδραση» εις νήσους... Καϋμάν!(2011-04-12 00:00:00.0)
«Είσαι πολύ μεγάλος, μεγάλε...»(2007-02-07 00:00:00.0)
`Η με το θηρίο ή με την πατρίδα!(2002-12-01 00:00:00.0)
"Αρνούμαι" του ναύτη κόντρα στο "δέχομαι" των "μούτσων"(1999-04-17 00:00:00.0)
Εθελοντές(1997-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ