Κυριακή 18 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε δυσχερή θέση βρέθηκε για ακόμη μια φορά την βδομάδα που πέρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξαιτίας της εκτέλεσης ενός εκ των Ιταλών ομήρων από ομάδα της ιρακινής αντίστασης που ζητά την άμεση αποχώρηση των περίπου 3.000 Ιταλών στρατιωτών από τη χώρα τους.

Φυσικά ο διαπλεκόμενος μεγιστάνας έσπευσε να κάνει σαφές ότι ούτε αυτό το πλήγμα θα έχει ως αποτέλεσμα την απόσυρση των Ιταλών στρατιωτών. «Μπορεί να αφαίρεσαν μια νέα ζωή, αλλά δεν έπληξαν τις αξίες μας ούτε την αφοσίωσή μας στην ειρήνη» είπε ο Μπερλουσκόνι, προφανώς με μπόλικη δόση μαύρης ειρωνείας αφού κανείς δεν καταλαβαίνει πού ακριβώς βλέπει την ειρήνη.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός και οι σύμμαχοί του ανησυχούν και μάλιστα πολύ. Το πολιτικό κόστος από τις απώλειες σε μια χώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν αντίθετη στα πολεμοχαρά σχέδια της κυβέρνησης θα είναι πολύ μεγάλο.

Χαρακτηριστικά σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα», μόλις το 25% τάσσεται υπέρ της παραμονής των στρατιωτών. Το υπόλοιπο 75% επιθυμεί είτε την άμεση αποχώρηση των στρατιωτών είτε την αποχώρησή τους στις 30 Ιούνη. Η δημοσκόπηση έδειξε πτώση της υποστήριξης της συμμετοχής των Ιταλών στην κατοχή ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά το 43% των ψηφοφόρων της «κεντρο-δεξιάς» υποστηρίζει την αποχώρηση στις 30 Ιούνη. Το ποσοστό αυτό σύμφωνα με την έρευνα μία μόλις ημέρα πριν την εκτέλεση του ομήρου ήταν 28%!

Ο Μπερλουσκόνι βέβαια δε θα κάνει πίσω (την κατάσταση αυτή άλλωστε βοηθά και η στάση της αντιπολίτευσης) αλλά το φάσμα της λαϊκής τιμωρίας είναι πάντα ορατό.


Γ. Παπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ