Κυριακή 18 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και οι ευθύνες των «βοηθών»

Η τελευταία αυτή συμφωνία προέβλεπε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, δικαίωμα επιδιαιτησίας στον Κ. Ανάν σε περίπτωση μη συμφωνίας των δύο πλευρών και τα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Κι όλ' αυτά, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, αφού έπρεπε να έχουν τελειώσει όλα, πριν την 1η Μάη, μέρα τυπικής ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Οπως θα μπορούσε να προβλέψει ακόμη και ο πλέον αδαής, οι νέοι γύροι των διαπραγματεύσεων, μαζί και η Λουκέρνη, απέβησαν εξίσου άκαρποι. Κι έτσι, ο Κ. Ανάν, κάνοντας χρήση του δικαιώματος επιδιαιτησίας, παρουσίασε το πέμπτο κατά σειρά σχέδιό του, επουσιωδώς διαφορετικό (σε άλλα σημεία λιγότερο και σε άλλα περισσότερο κακό) από τα προηγούμενα. Στο σχέδιο αυτό καλούνται σήμερα να τοποθετηθούν οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι με τα δημοψηφίσματα της 24ης Απρίλη.

Χρειάζεται, άραγε, μετά την επιγραμματική αυτή αναφορά των γεγονότων, να σημειώσουμε, ότι έχουν τεράστιες ευθύνες όσοι «έβαλαν πλάτες» στην κυοφορία του «σχεδίου Ανάν», «βοηθώντας» με τον έναν ή άλλο τρόπο τους Γουέστον και Χάνεϊ; Κι ακόμη περισσότερο, όσοι συνέβαλαν στη δρομολόγηση των κατοπινών εξελίξεων;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ