Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους

Αμέσως μετά το πέρας της δήλωσής της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δέχτηκε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

- Σας στεναχώρησε που ήσασταν οι μόνοι που είπατε «όχι» και τα άλλα τρία κόμματα είπαν «ναι»;

- Κατ' αρχήν είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Αλλωστε υπάρχει επίσημη τοποθέτηση. Ειλικρινά σας λέω ότι υπάρχουν στιγμές, σαν αυτή, που έχεις να κάνεις με ένα διεθνές πρόβλημα σε μια περιοχή που μαίνεται ο πόλεμος και που υπάρχουν οι σχεδιασμοί για την αναμόρφωση του αραβικού κόσμου, υπάρχουν λοιπόν στιγμές που αισθάνεσαι άσχημα. Αλλά εμείς βλέπουμε ότι θα είμαστε πολλοί στο επίπεδο του λαού και του κινήματος.

- Πώς κρίνετει τη στάση του πρωθυπουργού όλο αυτό το διάστημα;

- Νομίζω ότι η υπόθεση δεν κρίθηκε στη Λουκέρνη. Η Λουκέρνη ήταν κλεισμένη υπόθεση. Υπάρχει η ένσταση ή ο προβληματισμός για τη διαδικασία της Ν. Υόρκης. Δηλαδή δε θα έπρεπε να γίνει αποδεκτή η πρόταση επιδιαιτησίας του Κόφι Ανάν. Οπωσδήποτε και η Ν. Υόρκη δημιούργησε δυσκολίες γιατί αναγνώρισε την επιδιαιτησία. Ομως εμείς πιστεύουμε ότι η υπόθεση της Κύπρου μπήκε στο τούνελ που μας οδήγησε στο σήμερα πολύ πριν, γι' αυτό αν θέλετε αναφερόμαστε στο Ελσίνκι. Π.χ. η υπόθεση του Αιγαίου και το κλείσιμο του Αιγαίου, πάλι μ' αυτή την αντίληψη, και με βάση τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας, έχει ως ένα βαθμό προδιαγραφεί από τη δήλωση της Μαδρίτης, ανάμεσα στον Κ. Σημίτη και τον τότε πρόεδρο Ντεμιρέλ. Η απόφαση του Ελσίνκι πακετοποιεί Κυπριακό και Αιγαίο.

- Μιλήσατε για το θέμα των ελληνοτουρκικών στη σύσκεψη;

- Βεβαίως. Από τη στιγμή που εμείς πιστεύουμε ότι είναι ενιαίο το πακέτο, ανεξάρτητα αν μπαίνει στην ανοιχτή επικαιρότητα τμηματικά, το θίξαμε. Ακριβώς αν γίνει το κλείσιμο του Κυπριακού, όπως πάει να γίνει, δεν πρόκειται να δημιουργήσει καλό κλίμα για να επιλυθεί το Αιγαίο, αλλά το κλείσιμο του Κυπριακού θα συμπαρασύρει σε μια ανάλογη, τηρουμένων των αναλογιών, «λύση» και στο Αιγαίο.

- Η καλύτερη επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων μπορεί να γίνει στη βάση της κοινής αντίθεσης στο σχέδιο Ανάν;

- Και της δράσης κατά των όποιων συνεπειών υπάρχουν. Κοινής δράσης.

- Με δεδομένο τη σύνταξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπέρ του σχεδίου και της προσδοκίας για μια καλύτερη ζωή μέσα στην ΕΕ, δε σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω απομάκρυνση των δύο κοινοτήτων;

- Εμείς υπογραμμίζουμε, και το υπογραμμίσαμε έγκαιρα, ότι αυτό το περίεργο κράτος που φτιάχνεται με τις δύο χωριστές κυριαρχίες χωρίς τη σωστή ιεραρχία στις αποφάσεις, όπου το κάθε χωριστό κράτος είναι πιο δυνατό από την κεντρική διοίκηση, με τη χωριστή οικονομία, όλα χωριστά, αυτά δυσκολεύουν την επαναπροσέγγιση. Ομως όταν πρόκειται για τους λαούς, τους εργαζόμενους, τους απλούς ανθρώπους, εμείς δε βλέπουμε το ζήτημα μοιρολατρικά. Είναι στο χέρι τους να αντιδράσουν. Θεωρούμε ότι είναι μια παρακαταθήκη, η δραστηριότητα που ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Είναι μια πολύ καλή βάση που πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Επίσης να απομονωθεί κάθε φωνή, όπου κι αν βρίσκεται, που αντιμετωπίζει τα ζητήματα από μια εθνικιστική σοβινιστική πλευρά.

- Για την αναβολή των δημοψηφισμάτων που προτείνει το ΑΚΕΛ;

- Θα έλεγε κανείς γενικά από θέμα αρχής όταν διαπιστώνεται π.χ ότι και ο χρόνος λειτουργεί με το πιστόλι στον κρόταφο, μπορεί να πει κανείς ότι αφού θέλουν χρόνο να τον έχουν. Το πιστόλι στον κρόταφο δεν αφορά μόνο στο χρόνο του δημοψηφίσματος, αλλά όλη τη διαδικασία. Ομως θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής. Εμείς θεωρούμε ότι μια αναβολή, αν δοθεί, πρέπει να αξιοποιηθεί για ένα πιο βαθύ και μαζικό συνειδητό «όχι». Ενα «όχι» που ο καθένας θα το ψηφίζει ξέροντας τι και γιατί ψηφίζει έτσι. Από κει και πέρα - επειδή έχω δει και την απόφαση του ΣΥΝ, και κάποιες νύξεις σε δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου - αν θέλουμε το «όχι» για ν' ανοίξουμε το δρόμο των πιέσεων για το «ναι», τότε αυτή καθεαυτή η αναβολή δε θα είναι ωφέλιμη.

Ομως εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα ζήτημα των κυπριακών δυνάμεων να εκτιμήσουν αυτή την κατάσταση. Δεν είναι κάτι που εμείς θα το παρεμποδίσουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι το πολιτικό ζήτημα, η στάση απέναντι στα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου Ανάν. Και μην κρυβόμαστε πίσω από το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Εμείς θα πούμε στον κυπριακό λαό: όποιος χρόνος και αν είναι και τώρα ή σε 6 μήνες και σε 7 μήνες, αυτό που έχει σημασία είναι να είναι όλο και πιο πολύ συνειδητό, διεθνιστικό και πατριωτικό το «όχι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό(2004-04-20 00:00:00.0)
«Οχι» στις ξένες πιέσεις(2004-04-17 00:00:00.0)
Πρωτοπόρος του «ΝΑΙ»(2004-04-16 00:00:00.0)
Εντονη κινητικότητα στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου(2004-04-14 00:00:00.0)
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ σε βάρος της Κύπρου τα σχέδια Ανάν(2004-04-01 00:00:00.0)
Στην «κλίνη του Προκρούστη»(2004-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ