Κυριακή 18 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Πότε η ισοπαλία θεωρείται νίκη!...

Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο, ισχυρός παίκτης να μην έχει την αναμενόμενη απόδοση και το αντίστροφο, μέτριος παίκτης να αποδώσει τα μέγιστα, καταφέρνοντας ισοπαλία ή ακόμα και νίκη κατά του ισχυρού του αντιπάλου.

Βέβαια, η επιδίωξη κάθε σκακιστή είναι η νίκη και μόνο αυτή. Διαβάζει και προετοιμάζεται για τους μελλοντικούς αγώνες, έχοντας στη σκέψη του πώς θα μπορέσει να παίξει όσο το δυνατόν καλύτερα, χωρίς λάθη, προκειμένου να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα. Αν οι αντίπαλοί του όμως είναι ισχυροί, επιδιώκει μια αξιοπρεπή εμφάνιση. Στην περίπτωση όμως που κάποιος παίκτης κατορθώνει να «κρατήσει» την ισοπαλία σε έναν αγώνα, που ο αντίπαλός του δεν είναι όποιος κι όποιος, αλλά ένας από τους ισχυρότερους σκακιστές του κόσμου, τότε η ισοπαλία αυτή παίρνει τη μορφή νίκης με τεράστιες διαστάσεις.

Αυτό ακριβώς συνέβη στον Γκραντ Μετρ, τον γνωστό στους Ελληνες Γιουγκοσλάβο Γκλίγκοριτς (ήταν διαιτητής του πρώτου ματς Κάρποβ - Κασπάροβ) που έχοντας αντίπαλο τον Ρόμπερτ Φίσερ κατόρθωσε μετά από 33 κινήσεις να του αποσπάσει ισοπαλία. Πραγματικά είναι πολύ λίγοι οι σκακιστές που μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έκαναν ισοπαλία με τον Φίσερ κι ακόμη λιγότεροι εκείνοι που μπορούν να επιδείξουν νίκες σε βάρος του (Ταλ, Γκέλερ), και ας μην ξεχνάμε και το θετικό αποτέλεσμα επί του Ρ. Φίσερ, του Ελληνα Ο.Μ. Γιώργου Τρικαλιώτη, σε Ματς - Χάντικαπ που είχε δώσει ο Αμερικανός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στην Αθήνα! Στο διάγραμμα η παρτίδα Γκλίγκοριτς - Φίσερ συνεχίστηκε ως εξής: 23. ΙΧγ8 ΙΧζ1 24. Ιβ6 Βγ7 25. ΠΧζ1 ΒΧβ6 26. β4 ΒΧβ4 27. Πβ1 Βα5 28. Ιγ5 ΒΧΙ 29. ΒΧη6+ Αη7 30. ΠΧβ7 Βδ4 31. Αδ3 Πζ4 32. Βε6+ Ρθ8 33. Βη6 1/2.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ