Σάββατο 10 Απρίλη 2004 - Κυριακή 11 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Πλειοψηφία το «όχι» σε Ελλάδα και Κύπρο

Φαίνεται πως ο ελληνικός λαός, δηλώνει, με μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στις 8/4/2004, το 57,7% των ερωτηθέντων στην Αθήνα θα ψήφιζε ΟΧΙ έναντι του 22,1% που θα ψήφιζε ΝΑΙ. Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 50,6% θα ψήφιζε ΟΧΙ και το 23,8% ΝΑΙ. Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 59,8% θα ψήφιζε ΟΧΙ και το 24,3% ΝΑΙ.

Το γεγονός έχει προκαλέσει αναταράξεις στις ηγεσίες των κομμάτων. Στο ΠΑΣΟΚ, που η ηγεσία του τάχθηκε υπέρ του «ναι», αρκετά μέλη της ΚΕ, πρώην υπουργοί και βουλευτές, όπως οι Γ. Αρσένης, Β. Βασιλακάκης, Λ. Βερυβάκης, Στ. Γιώτας, Αλ. Δαμιανίδης, Γ. Δασκαλάκης, Δ. Δημοσθενόπουλος, Θ. Κατσανέβας, Π. Κρητικός, Χρ. Λιακόπουλος, Μ. Φραγκιαδάκη, Π. Φωτιάδης και άλλοι έχουν ήδη υπογράψει κείμενο υποστήριξης των θέσεων του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Στην κυβέρνηση και τη ΝΔ συνεχίζονται υπάρχουν ταλαντεύσεις και δυναμώνουν οι κριτικές φωνές. Ετσι το παραπάνω κείμενο υπέγραψε και ο βουλευτής Στ. Παπαθεμελής ενώ και άλλα στελέχη (π.χ. Αλ. Λυκουρέζος) έχουν ανοιχτά συμφωνήσει με την άποψη του Κύπριου Προέδρου.

Μεγάλες διαφορές καταγράφονται και στον ΣΥΝ. Αρκετά στελέχη του ΣΥΝ έχουν δημόσια εκφράσει τη διαφωνία τους με την ως τώρα στήριξη από την ηγεσία του σχεδίου Ανάν.

Στην Κύπρο

Η απόλυτη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση του ΡΙΚ που δημοσιοποιήθηκε στις 9/4/2004 τάσσεται υπέρ του «όχι». Στη δημοσκόπηση που έγινε μετά το διάγγελμα του Προέδρου Παπαδόπουλου το 81,21% τάχτηκε υπέρ του «όχι» και το 17,9% υπέρ του «ναι». Να σημειωθεί οτι σε αντίστοιχη δημοσκόπηση πριν το διάγγελμα υπέρ του «οχι» ήταν το 64%. Σύμφωνα δε με τηλεφωνική δημοσκόπηση που έγινε στο ΣΙΓΜΑ το 85,52% τάχτηκε υπέρ του «όχι» και το 13,54% υπέρ του «ναί». Επίσης σε δημοσκόπηση της RAI για την εφημερίδα «Τα Νέα», το 67,4% των ελληνοκυπρίων τάσσεται με το «όχι» και το 21,2% υπέρ του «όχι».

Μπροστά στο δημοψήφισμα τα κυπριακά κόμματα συνεχίζουν την προετοιμασία για την τελική τοποθέτησή τους στο σχέδιο Ανάν. Ετσι, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές συνέχιζε τη συνεδρίαση της η ΚΕ του ΑΚΕΛ προκειμένου να διαμορφώσει την πρότασή της που θα τεθεί στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ