Σάββατο 10 Απρίλη 2004 - Κυριακή 11 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η «συμμετοχική δημοκρατία»

Οταν λέγαμε, στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, ότι η εκλογή του Γ. Παπανδρέου από τη βάση του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα ψηφοθηρικό πυροτέχνημα και δεν εκφράζει την παραμικρή πρόθεση και διάθεση «συμμετοχικής δημοκρατίας», η ηγεσία της τότε κυβέρνησης και νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης διερρήγνυε τα ιμάτιά της κι έκανε βαθυστόχαστες αναλύσεις, για την αναγκαιότητα της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, για τη «μεγάλη τομή», που επιχείρησε ο Γ. Παπανδρέου, κλπ.

Σήμερα, δύο μόλις μήνες μετά, τα πράγματα είναι πλέον πολύ καθαρά. Η μηδαμινή σημασία, που δίνει ο Γ. Παπανδρέου και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στα όσα έλεγε προεκλογικά, περί «συμμετοχικής δημοκρατίας», έγινε ολοφάνερη, με αφορμή τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το «σχέδιο Ανάν». Την απόφαση, για ένα τόσο σοβαρό και κρίσιμο ζήτημα, πήρε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ κι ένας μικρός αριθμός επιλεγμένων στελεχών. Ούτε καν η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος. Ούτε καν η Kοινοβουλευτική Oμάδα. Και, βέβαια, ούτε λόγος για συμμετοχή των μελών και των φίλων, για διοργάνωση εσωκομματικών δημοψηφισμάτων, κλπ., κλπ., όπως υπoσχόταν προεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου.

Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, η «συμμετοχική δημοκρατία» του Γ. Παπανδρέου ισχύει μόνον στις περιπτώσεις, που η βάση συμφωνεί μαζί του. Οταν διαφωνεί, γράφει στα παλιά του παπούτσια και τη «συμμετοχική δημοκρατία» και τη βάση...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ