Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σε κατάσταση συναγερμού

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η υπόθεση ή καλύτερα το «σίριαλ» δημοψήφισμα συνεχίζεται. Εντούτοις οι δυνάμεις που στηρίζουν την «μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία» βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης επαγρύπνησης, ειδικά για την αποτροπή ενεργειών που είναι σε διαρκή εξέλιξη, με στόχο ίσως την επανάληψη ενός πραξικοπήματος, κυρίως όμως στα σύνορα με την Κολομβία, όπου ελλοχεύει ο μεγαλύτερος κίνδυνος: Επίθεση και επέμβαση στο πλαίσιο του «Σχεδίου Κολομβία»...

Καταρχήν όσον αφορά στο δημοψήφισμα για την αποπομπή του Τσάβες, η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι από τις 20 έως τις 24 Μάη, είναι οι μέρες για τη «διαδικασία αποκατάστασης» των υπογραφών που καθορίστηκαν ως αμφισβητήσιμες. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το VENPRES, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μπερνάντο Αλβάρες Ερέρα, απέστειλε στις αρχές των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον δύο διπλωματικές νότες: Μία ζητώντας την έρευνα για τα χρήματα με τα οποία εξόπλισε το «National Endowment for Democracy» (NED) πολλές οργανώσεις της «αντιπολίτευσης» και δεύτερη εκφράζοντας την έντονη αντίθεση της κυβέρνησης Τσάβες για τις ωμές παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Βενεζουέλας εκ μέρους του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα δυτικού ημισφαιρίου, Ρότζερ Νοριέγκα.

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αυστραλία, Λεονέλ Βίβας, σύμφωνα με άρθρο του Λουίς Ερνέστο Αλμάριο στο ανεξάρτητο κολομβιανό ANNCOL, προειδοποίησε μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο του Μήνα Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα, που οργανώνουν οι Μπολιβαριανοί Κύκλοι, το ΚΚ Αυστραλίας, συνδικάτα και άλλες λαϊκές οργανώσεις, για πιθανή εκδήλωση «πραξικοπήματος» ή άλλης επιθετικής ενέργειας στο άμεσο χρονικό διάστημα. Μάλιστα ο Βίβας, τόνισε ότι υπάρχουν σχέδια για συντονισμένες κινήσεις σε όλη την περιοχή των Ανδεων, που περιλαμβάνουν και στρατιωτικές επιχειρήσεις -ακόμη και επιβολή πραξικοπημάτων- και απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις της Κολομβίας, του Εκουαδόρ, της Βολιβίας και του Περού να υπερασπιστούν, όπως έχουν χρέος, τη δημοκρατία και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας έναντι «της μακιαβελικής και εκλεπτυσμένης επέμβασης εκ μέρους του Πενταγώνου και της CIA, σε συνεργασία με την ολιγαρχία και την καθεστηκυία τάξη της Βενεζουέλας».

Προς επιβεβαίωση των όσων κατήγγειλε ο Βίβας, η Γκλόρια Γκαϊτάν στην εκπομπή της «Το φανάρι του Διογένη», στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας VTV, αποκάλυψε σειρά σχεδίων για επέμβαση από την Κολομβία, τόσο προετοιμασίες της κυβέρνησης του Αλβαρο Ουρίμπε όσο και εκ μέρους των παραστρατιωτικών.

Μία από τις αποκαλύψεις αφορά στην αγορά εκ μέρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας γάλατος για το πρόγραμμα «Μερκάλ» -πρόγραμμα για τη σίτιση των παιδιών στο σχολείο, αλλά και των φτωχών - από την εταιρία «Κολάντα», που είναι βιτρίνα των παραστρατιωτικών, οι οποίοι καμουφλαρισμένοι ως εργάτες διεισδύουν από την Κολομβία στη Βενεζουέλα.

Τέλος, η Γκαϊτάν - η οποία ζει στη Βενεζουέλα μετά την παροχή πολιτικού ασύλου και αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δολοφονία του πατέρα της, Ελιένσερ Γκαϊτάν, ηγετικού στελέχους του λαϊκού κινήματος της Κολομβίας - τόνισε ότι ο πρόεδρος Ουρίμπε ενεργεί βάσει του σχεδίου «Σάντα Φε ΙΙ», με στόχο την επέμβαση εκ μέρους των ΗΠΑ σε όλη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και έκανε έκκληση για επαγρύπνηση και κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας όλων των κατοίκων της επαρχίας Ζούλια. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο «Σάντα Φε Ι» είχε εκπονηθεί μετά τη νίκη της κουβανικής επανάστασης για την αναχαίτιση του επαναστατικού κινήματος στην αμερικανική υποήπειρο. Και όλοι γνωρίζουν τι σήμανε: αλλεπάλληλα πραξικοπήματα και ειδεχθή δολοφονική καταστολή. Από τη Γουατεμάλα έως τη Χιλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις προκαλεί η έκδοση του Κολομβιανού αγωνιστή(2011-04-30 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο της έντασης(2009-07-30 00:00:00.0)
Επιμένει στη συνάντηση με τον Μαρουλάντα(2007-09-17 00:00:00.0)
Ο καλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική(2006-04-22 00:00:00.0)
Το χρονικό μιας απαγωγής - προβοκάτσιας(2005-01-16 00:00:00.0)
Σε επικίνδυνη ατραπό(2004-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ