Σάββατο 10 Απρίλη 2004 - Κυριακή 11 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Βέτο στην πράξη

Κάποιες από τις προαναφερόμενες πρόνοιες είναι προβληματικές από μόνες τους. Για κάποιες φαίνεται τι θα προκαλέσουν, αν εξεταστούν συνδυαστικά, πάντα μέσα στο πλαίσιο ενός οργανωμένου κράτους. Τι σημαίνει, λοιπόν, ο συνδυασμός «αντιπροσωπευτικής δημοκρατικής διακυβέρνησης, πολιτικής ισότητας Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων, διζωνικότητας και ισότιμου καθεστώτος των συνιστώντων κρατών»;

Το «σχέδιο Ανάν» προβλέπει ότι το αξίωμα του αρχηγού κράτους θα ανατίθεται συλλογικά σε ένα εξαμελές Προεδρικό Συμβούλιο, το οποίο θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία. Το Προεδρικό Συμβούλιο θα εκλέγει πρόεδρο και αντιπρόεδρο. Οταν ο πρόεδρος είναι Ελληνοκύπριος, ο αντιπρόεδρος θα είναι Τουρκοκύπριος. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου θα εκπροσωπεί το Προεδρικό Συμβούλιο ως αρχηγός κράτους.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα εναλλάσσονται κάθε 20 μήνες, με αναλογία δύο προς ένα. Πρώτος Πρόεδρος του Συμβουλίου σε κάθε θητεία θα είναι το μέλος που προέρχεται από το συνιστών κρατίδιο με το μεγαλύτερο πληθυσμό, δηλαδή Ελληνοκύπριος.

Ωστόσο, στις μεταβατικές ρυθμίσεις του «σχεδίου Ανάν» αναφέρεται ότι στην πρώτη θητεία του Προεδρικού Συμβουλίου, δηλαδή στην πρώτη πενταετία, το αξίωμα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου θα αναλαμβάνεται εκ περιτροπής κάθε δέκα μήνες μεταξύ των δύο εκλεγμένων μελών. Δηλαδή, δε θα ισχύει η αναλογική εκπροσώπηση κι αυτό γίνεται σε βάρος της πολυπληθέστερης ελληνοκυπριακής συνιστώσας.

Τα μέλη του Συμβουλίου θα εκλέγονται από το Κοινοβούλιο με ειδική πλειοψηφία για περίοδο πέντε ετών. Το όργανο θα αποτελείται από τέσσερις Ελληνοκύπριους και δύο Τουρκοκύπριους. Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (σ.σ: θα το συναντήσουμε παρακάτω) θα μπορεί να εκλέγει τρία πρόσθετα μέλη, χωρίς αυτά να έχουν δικαίωμα ψήφου. Κι έτσι πάντως, τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών του Προεδρικού Συμβουλίου με δικαίωμα ψήφου και το ένα τρίτο των μελών χωρίς δικαίωμα ψήφου, πρέπει να προέρχονται από κάθε συνιστών κρατίδιο. Αρα το διευρυμένο σχήμα θα είναι τέσσερις Ελληνοκύπριοι με δικαίωμα ψήφου συν δύο άνευ και δύο Τουρκοκύπριοι με δικαίωμα ψήφου συν ένας άνευ.

Κάθε μέλος του εξαμελούς Προεδρικού Συμβουλίου θα είναι επικεφαλής ενός υπουργείου. Τα υπουργεία θα ανατίθενται με απόφαση του Συμβουλίου. Ο επικεφαλής του υπουργείου των Εξωτερικών θα είναι Τουρκοκύπριος και του υπουργείου των Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ελληνοκύπριος.

Το Προεδρικό Συμβούλιο θα διορίζει τα μέλη της δικαστικής εξουσίας και τους ανεξάρτητους αξιωματούχους: τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και το Συμβούλιο, το γενικό εισαγγελέα και τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα, το γενικό ελεγκτή και τον αναπληρωτή γενικό ελεγκτή. Θα προτείνει υποψηφίους ή θα διορίζει μέλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα διεθνή σώματα.

Ως προς τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, το Προεδρικό Συμβούλιο θα προσπαθεί να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις του ομόφωνα. Οπου δεν επιτυγχάνεται ομοφωνία, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των μελών που ψηφίζουν. Τέτοια πλειοψηφία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον μέλος από το κάθε συνιστών κράτος. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος δε θα έχουν νικώσα ψήφο. Δηλαδή αν οι Τουρκοκύπριοι (ή οι Ελληνοκύπριοι, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι) δε θέλουν να «περάσει» μια απόφαση, απλά δεν την ψηφίζουν. Η στάση τους ισοδυναμεί με βέτο και όλα μπλοκάρουν. Λειτουργικό και βιώσιμο;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ