Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ομολογούνται διαφωνίες κυβέρνησης - στρατού

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν κάποια σημεία διαφωνίας» μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας στο ζήτημα του σχεδίου Ανάν, ενώ παράλληλα ομολόγησε ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να πετύχει εξ ολοκλήρου το στόχο της στο θέμα της μονιμοποίησης των παρεκκλίσεων. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «η πολιτική που ακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, στηρίχτηκε στις επαφές μας με όλους τους θεσμούς του κράτους. Μπορεί να υπάρχουν θέματα που δεν έχουμε συμφωνήσει, αλλά η κυβέρνηση βρήκε τη μέση οδό».

Ως προς το ζήτημα των παρεκκλίσεων και το αίτημα της Τουρκίας να συμπεριληφθεί στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ η συμφωνία στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι «στο ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου, δεν μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε το στόχο μας εκατό τοις εκατό. Είναι η αλήθεια ότι υπάρχει κάποιο ρίσκο». Ο Ερντογάν συνέχισε όμως λέγοντας τα εξής: «Αλλά πετύχαμε τη διατήρηση της διζωνικότητας, την πολιτική ισότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, την εθνική ενότητα του τουρκοκυπριακού λαού, την παρουσία τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο Νησί, ακόμη και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την ισχυροποίηση των εγγυήσεων και την προστασία των δικαιωμάτων αυτών που κατάγονται από τη μητέρα πατρίδα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η θέση της Τουρκίας είναι ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και δύο δημοκρατίες. Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο αν ξεκινήσουμε από το σημείο αυτό».

Αναφερόμενος στην προοπτική που ανοίγεται με το σχέδιο Ανάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναρωτήθηκε: «Υπάρχει κανείς στον κόσμο που να αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ εκτός από μας; Οχι. Τώρα όμως θα υπάρχει ένα νέο κράτος με δύο ιδρυτικά κράτη».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «πολύ σημαντικό σημείο είναι το γλωσσικό. Οταν πηγαίνουμε σε διεθνείς συναντήσεις στην Ευρώπη, είπε ο Ερντογάν, βλέπουμε ότι η γλώσσα χωρών με πληθυσμό πεντακοσίων χιλιάδων, ομιλείται στην ΕΕ, αλλά η γλώσσα μας, η γλώσσα 72 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν ομιλείται».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας τις δύο βασικές αρχές της τουρκικής κυβέρνησης στο Κυπριακό, είπε ότι «η μη λύση δεν είναι λύση και η πολιτική είναι τέχνη παραγωγής λύσεων και όχι προβλημάτων».

Τέλος, ο Ερντογάν καταφέρθηκε έμμεσα εναντίον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, λέγοντας ότι «υπάρχουν ακόμη κάποιοι που κρατούν αρνητική στάση στο θέμα του σχεδίου. Πού το είδαμε να λύνονται σε τέτοιες διεθνείς περιπτώσεις τα προβλήματα κατά εκατό τοις εκατό;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ