Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ευρωκατασταλτικοί μηχανισμοί

Οι αποφάσεις της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες δίνουν με σαφή τρόπο το μέτρο και το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας. Πλήρης ταύτιση με το ΝΑΤΟικό δόγμα περί «αντιτρομοκρατικού» πολέμου και προετοιμασία των κατασταλτικών μηχανισμών που θα μπορούν να δράσουν ακόμα και προληπτικά εντός και εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.

Οι αποφάσεις αυτές, έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων και λειτουργούν στην ίδια κατεύθυνση. Επιβεβαιώνουν ότι ο λεγόμενος ευρωστρατός, δεν είναι παρά ένα ακόμα εξάρτημα των νεοταξικών μηχανισμών, ένας ιμπεριαλιστικός μηχανισμός στενά συνδεδεμένος με το ΝΑΤΟ, τους Αμερικανούς και τους σχεδιασμούς τους. Στην ίδια σύνοδο αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του ευρωστρατού στη Βοσνία σε αντικατάσταση του ΝΑΤΟ, καθώς προβλέπεται η λήξη της επιχείρησης SFOR. Στα πλαίσια αυτά η ελληνική εμπλοκή γίνεται ακόμα πιο ανοιχτή και ενισχύεται, καθώς προαναγγέλθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από το υπουργείο Αμυνας, η μεγάλη αύξηση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στη Βοσνία.

Οι εξελίξεις αυτές, δεν αφήνουν περιθώρια για παραπλανητικές αυταπάτες, περί δήθεν ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας που θα είναι στον αντίποδα του άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου, του αμερικανικού, όπως επίσης και ότι μέσα από την αξιοποίηση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων διευκολύνεται η υπόθεση της ειρήνης! Το αντίθετο συμβαίνει μάλιστα. Ετσι, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Αμυνας έβαλαν... «τα πράγματα στη θέση τους». Αποφάσισαν λοιπόν, στα πλαίσια του «γενικού στρατιωτικού στόχου» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ορίζοντα το 2010, την ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων για τη «διαχείριση ή πρόληψη κρίσεων».

Αυτά θα γίνονται, σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλο, σε «περιπτώσεις που κάποιο κράτος -μέλος ζητά συνδρομή για θέματα τρομοκρατίας». Αποφάσισαν τη συγκρότηση μικρών ομάδων των 1.500 ατόμων, που «θα μπορούν σε σύντομο χρόνο να αναλαμβάνουν δράση για να αποφεύγεται η κρίση ή για να γίνεται διαχείριση της κρίσης». Αυτό σημαίνει ότι συγκροτείται ευρωενωσιακός μηχανισμός εσωτερικής ασφάλειας που θα αναλαμβάνει ακόμα και προληπτική δράση στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Εάν λάβει κανείς υπόψη και τον ορισμό που δίνει η ΕΕ στον όρο «τρομοκρατία», όπου χωράνε ακόμα και πράξεις και ενέργειες που μπορούν να αποδοθούν στο λαϊκό κίνημα, τότε καταλαβαίνει τι επιφυλάσσουν αυτοί οι μηχανισμοί για τους λαούς της Ευρώπης και γενικότερα.

Οι μηχανισμοί αυτοί θα έχουν καθαρά χαρακτήρα εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι παράλληλα με την ανάπτυξη του στρατιωτικού σκέλους τους αναπτύσσεται και ένα ολόκληρο σύστημα συλλογής πληροφοριών. Αποκαλυπτικά είναι τα λόγια του Σπ. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος είπε ότι «βασικό εργαλείο, στην προσπάθεια αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών είναι η βάση δεδομένων (data base) που ήδη λειτουργεί σε επίπεδο ΕΕ και η οποία διευκολύνει τις αρμόδιες αρχές των κρατών - μελών να συλλέγουν και να επεξεργάζονται πληροφορίες σχετικά με ύποπτα άτομα που κινούνται στον ευρωπαϊκό χώρο».

Ο δρόμος λοιπόν για την περιστολή των λαϊκών ελευθεριών σε όλη την Ευρώπη με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έχει ανοίξει. Ο λαϊκός παράγοντας είναι αυτός που μπορεί να βάλει φραγμό σε τέτοιου είδους σχέδια αποκαλύπτοντας τις πραγματικές στοχεύσεις της τρομο-υστερίας και αυτούς που την τροφοδοτούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ