Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανασύρονται... «προληπτικές» διώξεις

Η «φάμπρικα» διώξεων που άνοιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά των αγωνιζόμενων αγροτών, όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο συνεχίζεται αλλά φαίνεται ότι λαμβάνει και ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Τις τελευταίες μέρες δεκάδες αγρότες από τη Θεσσαλία και την υπόλοιπη Ελλάδα, κάθονται στο ειδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή τα προηγούμενα έτη, τόλμησαν να αντισταθούν στις αντιαγροτικές, εκ Βρυξελλών προερχόμενες, πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επειδή συμμετείχαν σε αγροτικές κινητοποιήσεις, για να αντικρούσουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από την ΚΑΠ, για να μην ξεκληριστούν και να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το «ξεθάψιμο» από τη διοίκηση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, της αγωγής που είχε καταθέσει εναντίον αγροτοσυνδικαλιστών για τη συμμετοχή τους, το 1997, στις τότε μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν και καταλήψεις σιδηροδρομικών γραμμών, σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Για τις κινητοποιήσεις, δηλαδή, που η κυβέρνηση αναγκάστηκε, υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής να εξαλείψει το αξιόποινο, με το άρθρο 25 του Ν. 2721/99 και να παύσει την ποινική δίωξη των αδικημάτων που φέρονταν ότι εκτελέστηκαν κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Την κατάσταση αυτή, το ΚΚΕ κατήγγειλε τόσο στο εθνικό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, αξιώνοντας την άμεση παύση των διώξεων. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ως αξιωματική αντιπολίτευση, εξέφραζε τη διαφωνία της με τις ποινικές διώξεις των αγροτών, σήμερα, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δήθεν τυπικό μέρος του θέματος, ούτε βέβαια και από τα περί «ανεξαρτησίας της ελληνικής δικαιοσύνης»...

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η χρονική σύμπτωση, κατά την οποία λαμβάνουν χώρα τα παραπάνω, δηλαδή στο ίδιο διάστημα, όπου η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να βάλει την υπογραφή της, στις αναθεωρήσεις των καθεστώτων στήριξης των μεσογειακών προϊόντων, τα οποία θα διαμορφώσουν ένα ακόμη πιο αρνητικό πλαίσιο για την ελληνική γεωργία και ένα πραγματικά ασφυκτικό - μέχρι ...στραγγαλισμού - περιβάλλον για τους μικρομεσαίους Ελληνες αγρότες. Θα αποτελούσε, άραγε, σενάριο συνωμοσίας, ο ισχυρισμός ότι ο νέος γύρος διώξεων κατά αγροτών και αγροτικών στελεχών γίνεται υπό το βάρος της πρόβλεψης, για επερχόμενους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς;

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι κανένα δικαστήριο και καμιά ποινικοποίηση, ούτε μπόρεσε ούτε θα μπορέσει να πάψει το λαϊκό κίνημα, που τμήμα του αποτελεί το αγροτικό. Ούτε βέβαια είναι δυνατόν, με τέτοιες μεθόδους, να πειστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας υπάκουα και υπομονετικά την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ, τους μετατρέψουν ολοκληρωτικά πια και με τη «βούλα» σε σύγχρονους κολίγους των πολυεθνικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ