Τρίτη 6 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Σε άμεσο κίνδυνο οι ζωές χιλιάδων επιβατών και ναυτεργατών

Στα παραμάγαζα των εφοπλιστών ο έλεγχος αξιοπλοΐας των πλοίων. Με τέτοιο πιστοποιητικό ταξίδευε το «Ρόδος» που ξέμεινε μεταφέροντας 1.030 μαθητές!

Από πικετοφορία για την ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών
Από πικετοφορία για την ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών
Αμεσο κίνδυνο διατρέχει πλέον η ζωή των ναυτεργατών και των εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών που διακινούνται με τα πλοία της ακτοπλοΐας και όχι μόνο! Ο υποσυντήρητος και υπερήλικος ακτοπλοϊκός στόλος, του οποίου ο μέσος όρος ηλικίας κυμαίνεται μεταξύ των 27 και 29 ετών, γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος από το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθώντας πιστά τα χνάρια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - δηλαδή ταγμένη και αυτή στην εξυπηρέτηση των ιδιωτών, των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου - παραδίδει εξ ολοκλήρου στα χέρια επιχειρηματιών τον τομέα των επιθεωρήσεων των πλοίων! Η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να θέσει σε εφαρμογή τη... σειρά των σκανδαλωδών Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων, που «κληρονόμησε» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία οι αρμοδιότητες του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ) του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, παραδίδονται πλήρως στους Νηογνώμονες που αποτελούν ιδιωτικές επιχειρήσεις, παραμάγαζα των εφοπλιστών, από τις οποίες αρκετές βαρύνονται με εγκληματικές ευθύνες για τραγικά ναυάγια!

Ετσι αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από το τραγικό ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» που στοίχισε τη ζωή σε 80 ανθρώπους, πετάει στα σκουπίδια τις επεξεργασμένες προτάσεις του ταξικού ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος που συμβάλουν καθοριστικά στο σπάσιμο των στεγανών και της διαπλοκής μεταξύ Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων και εφοπλιστικού κεφαλαίου και τον μετατρέπει και επίσημα σε διακοσμητικό στοιχείο! Προτάσεις που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την πρόσληψη επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού, την ενίσχυση του ΚΕΕΠ με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και τη συμμετοχή στους ελέγχους των πλοίων αιρετών συνδικαλιστών.

Με βάση την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) 4113.190/01/2004/25-01-04 (Β' 379) ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Χρ. Δελημιχάλης, με βιομηχανικούς ρυθμούς υπογράφει τη μία πίσω από την άλλη τις συμφωνίες με τους Νηογνώμονες με τις οποίες τους δίνει το δικαίωμα να επιθεωρούν πλοία πλόων εσωτερικού, όλων των κατηγοριών και κάθε χωρητικότητας. Με βάση αυτή την ΥΑ, μέχρι τώρα έχουν υπογραφεί τέτοιες συμφωνίες με τον Ελληνικό Νηογνώμονα, τον Αγγλικό, το Νορβηγικό, ενώ αναμένεται υπογραφή με τον Ιαπωνικό και πάει λέγοντας.

Οι επιθεωρητές αυτοί μέχρι πριν την υπογραφή της συμφωνίας επιθεωρούσαν σε ό,τι αφορά τα πλοία με ελληνική σημαία, επιβατηγά εσωτερικού μόνο στο ναυπηγικό και μηχανολογικό τομέα. Επίσης φορτηγά και αλιευτικά πλόων εξωτερικού. Τώρα καλούνται να επιθεωρούν τα πάντα, σε όλους τους τύπους πλοίων, χωρίς να έχουν τη στοιχειώδη εκπαίδευση! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πλοίου τύπου καταμαράν «EUROFAST 1» στο οποίο ο Νορβηγικός Νηογνώμονας εξέδωσε πιστοποιητικό ασφαλείας για πλόες στον Αργοσαρωνικό, όμως στη συνέχεια όταν ο ΚΕΕΠ έκανε έλεγχο για να «αναγνωρίσει» το πιστοποιητικό εντόπισε μια σειρά σοβαρών παραλείψεων! Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν επιβλήθηκαν σε βάρος του Νορβηγικού Νηογνώμονα κυρώσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας, τον οποίο εξουσιοδότησαν να ελέγχει και να εκδίδει τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας για όλα τα ελληνικά πλοία, φέρει στην «πλάτη» του καταδικαστικές αποφάσεις για τα τραγικά ναυάγια των φορτηγών πλοίων «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» και «ΔΥΣΤΟΣ» τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 44 ανθρώπους. Ο ίδιος είχε εκδώσει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και στο σαπάκι «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»...

Τα πιστοποιητικά του έχει και το επιβατηγό - οχηματαγωγό «ΡΟΔΟΣ» το οποίο μέσα σε διάστημα 7 ημερών παρουσίασε δύο φορές σοβαρή μηχανολογική βλάβη. Η τελευταία παρουσιάστηκε προχτές Κυριακή μεταφέροντας 1.030 μαθητές!

Οσον αφορά το Νορβηγικό Νηογνώμονα σημειώνουμε ότι τα δικά του πιστοποιητικά έφερε το χημικό δεξαμενόπλοιο «BOW MARINER» του Πίτερ Λιβανού, το οποίο ανατινάχτηκε το Μάρτη ανοιχτά της Βιρτζίνια με απολογισμό τρεις απανθρακωμένους και 18 αγνοούμενους ναυτεργάτες. Τα δικά του πιστοποιητικά έφερε και το δεξαμενόπλοιο «EFXINOS» του εφοπλιστή Μελισσανίδη στο οποίο έγινε έκρηξη τον περασμένο Ιούνη κομματιάζοντας 4 ναυτεργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ