Τρίτη 6 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΘΗΡΑΣ
Ανοιχτό... αλλά ανολοκλήρωτο

Σε 18 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το πρωτοποριακό, για τα ελληνικά δεδομένα, νέο στέγαστρο που θα προφυλάξει τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου της Θήρας. Η χρηματοδότηση φέρεται να είναι εξασφαλισμένη, αλλά η εμμονή - την οποία φαίνεται πως «παρέλαβε» και η σημερινή κυβέρνηση - να είναι ανοιχτά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, έστω και «μισά» (όπως στην περίπτωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου) έκανε τον υφυπουργό Πολιτισμού, Πέτρο Τατούλη, να ανακοινώσει πως η είσοδος για το κοινό στο Ακρωτήρι της Θήρας θα γίνεται χωρίς εισιτήριο.

Ο Π. Τατούλης επισκέφθηκε τη Σαντορίνη την περασμένη βδομάδα και συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ανασκαφής στο Ακρωτήρι καθηγητή Χρήστο Ντούμα. Ο υφυπουργός είπε ότι ο αρχαιολογικός χώρος πρέπει να είναι ανοιχτός ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ έλυσαν επιτόπου «μικροπροβλήματα που υπήρχαν όσον αφορά στην επισκεψιμότητα στο χώρο».

Για το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο ο Π. Τατούλης δήλωσε ότι «θεωρείται ένα έργο πρωτοποριακής τεχνολογίας από το οποίο αποκτάται και θαυμάσια τεχνογνωσία» και πως «η ανασκαφή προχωράει και εξελίσσεται και σε πολύ μικρό διάστημα με την επίβλεψη του κ. Ντούμα, θα έχουμε μπροστά μας ένα εξαιρετικό έργο».

Θυμίζουμε ότι το νέο στέγαστρο του Ακρωτηρίου ήταν το ...«αγαπημένο» επιχείρημα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ στη «μάχη» για την κατασκευή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στου Μακρυγιάννη. Συγκεκριμένα, συνέκριναν το ΝΜΑ με το στέγαστρο στο Ακρωτήρι σε σχέση με τις φθορές που επιφέρουν στις ανασκαφές!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ