Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Συνέχεια μετ' εμποδίων μετά τις παραιτήσεις

«Σήμερα, το δικαστήριο, παράνομα, παρά την απουσία των συνηγόρων υπεράσπισης, προχώρησε κανονικά στη διαδικασία, δίνοντας το λόγο σε όλους τους παρισταμένους παράγοντες της δίκης και παραβίασε, έτσι, το Σύνταγμα και τους Νόμους». Με τη δήλωση αυτή οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην υπόθεση του ΕΛΑ, έδωσαν το δικό τους «στίγμα» για τη δίκη που συνεχίστηκε χτες στον Κορυδαλλό.

Η συνεδρίαση άρχισε στις εννέα το πρωί και η πρόεδρος του δικαστηρίου Ε. Μουγάκου -Μπρίλλη, συνέχισε τη διαδικασία παρά την αποχή των συνηγόρων υπεράσπισης. Οι τελευταίοι απείχαν, διαμαρτυρόμενοι «για τον παράνομο εξ επαγγέλματος διορισμό δικηγόρου σε κατηγορούμενη που είχε συνήγορο της επιλογής της καθώς και για τη δίωξη ενός των εξ επαγγέλματος διορισθέντων δικηγόρων ο οποίος, νόμιμα, αρνήθηκε το διορισμό του». Συγκεκριμένα, μετά την παραίτηση των συνηγόρων της Ε. Αθανασάκη, Δ. Τσοβόλα και Α. Ιατροπούλου, το δικαστήριο διόρισε δυο δικηγόρους τη στιγμή που ο τρίτος συνήγορός της, ο Α. Κωνσταντάκης, δεν είχε παραιτηθεί. Ο ένας από τους διορισμένους, ο Κ. Αγγελής, παραιτήθηκε και για τη στάση του αυτή ...παραπέμφθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Στην αρχή της διαδικασίας ο εισαγγελέας Ε. Πατσής, είπε ότι θεωρεί καταχρηστική την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος όπως το ασκούν οι συνήγοροι υπεράσπισης και ζήτησε να συνεχιστεί η δίκη με εξέταση από πλευράς δικηγόρων πολιτικής αγωγής. Σε αυτή του τη θέση, απάντησαν με τη δήλωσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης, που ανέφεραν επίσης, πως «το δικαστήριο δεν αντέτεινε τίποτε στην πρωτοφανή πρόταση του εισαγγελέα να συνεχιστεί η δίκη, χωρίς την παρουσία συνηγόρων υπεράσπισης». Επισήμαναν δε πως το δικαστήριο «παρά τη νηφάλια στάση της υπεράσπισης, κλιμακώνει την ένταση και καθιστά μετέωρη τη δίκη και το δίκαιο χαρακτήρα της».

Μετά την κατάθεση της δήλωσης στο δικαστήριο, η διαδικασία διακόπηκε. Οι εισαγγελείς της Εδρας Ε. Πατσής και Κ. Βομπίρης χαρακτήρισαν υβριστική και υπερβολική τη δήλωσή των συνηγόρων υπεράσπισης και ζήτησαν τη συνέχιση της δίκης με διορισμένους συνηγόρους υπεράσπισης. Οι συνήγοροι υπεράσπισης, πλην των Δ. Τσοβόλα και Α. Ιατροπούλου, δεν είχαν δηλώσει ότι παραιτήθηκαν. Μάλιστα, στη δήλωσή τους αναφέρουν ότι «θα παραστούν στη συνεδρίαση της 29 Μάρτη, προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα με την ανάκληση της παράνομης απόφασης του εξ επαγγέλματος διορισμού». Στο τέλος, το Τριμελές Εφετείο διέκοψε για το πρωί της Δευτέρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ