Σάββατο 20 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Κατηγορίες εναντίον πέντε

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ο Ισπανός δικαστής Χουάντελ Ολμο διέταξε χτες τη συνέχιση της κράτησης των τριών Μαροκινών και των δύο Ινδών που συνελήφθησαν το Σάββατο στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της Μαδρίτης. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, οι τρεις Μαροκινοί, οι Τζαμάλ Ζουγκάμ, Μοχάμεντ Μπεκάλι και Μοχάμεντ Σάουι, θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, για τη διάπραξη 190 δολοφονιών, για 1.400 απόπειρες δολοφονίας, για υλικές ζημιές και για κλοπή αυτοκινήτου. Οι δύο Ινδοί, ο Βινάι Κόλι και ο Σουρές Κουμάρ, θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση και για πλαστογράφηση εγγράφων.

Ωστόσο, και οι πέντε αρνήθηκαν ότι έχουν την παραμικρή σχέση με το μακελειό όπως και με την «Αλ Κάιντα», ενώ ανέφεραν ότι όταν έγιναν οι επιθέσεις, στις 11 του Μάρτη, κοιμούνταν στα σπίτια τους. Ο Μπεκάλι μάλιστα εισήλθε στο κτίριο φωνάζοντας «είμαι αθώος».

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελ Παΐς», η αστυνομία βρήκε στο τηλεφωνείο του Ζουγκάμ μικρό κομμάτι από το κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε μέσα σε σάκο γεμάτο με εκρηκτικά σε ένα από τα τρένα. Το κινητό ήταν κατά πάσα πιθανότητα συνδεδεμένο με πυροκροτητή.

Εξάλλου, Ισπανός δικαστής διέταξε χτες την απελευθέρωση του Αλγερινού Αλί Αμρούς, που κρατούνταν επειδή πριν από δύο μήνες είχε φωνάξει στο Σαν Σεμπαστιάν «θα γεμίσουμε τη Μαδρίτη με πτώματα». Η αστυνομία δεν ανακάλυψε στοιχεία εναντίον του. Η βελγική αστυνομία ακόμη συνέλαβε χτες έναν ύποπτο που καταζητείται στο Μαρόκο σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί το 2003 στην Καζαμπλάνκα.

Σε ό,τι αφορά τους 5 που συνελήφθησαν την Πέμπτη, η ισπανική αστυνομία πιστεύει πως ανάμεσά τους βρίσκεται και ο άνθρωπος που έκλεψε το εκρηκτικό υλικό, ο οποίος είναι ισπανικής καταγωγής.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι οι αρχηγοί των υπηρεσιών πληροφοριών των χωρών της G5 (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία) θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη Μαδρίτη προκειμένου να εξετάσουν το θέμα της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ