Σάββατο 13 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περαιτέρω υποχωρήσεις ζητά το Ισραήλ

Το «τείχος» προχωρά κανονικά...

Associated Press

Το «τείχος» προχωρά κανονικά...
ΡΑΜΑΛΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εγγυήσεις από την Ουάσιγκτον και περαιτέρω υποχωρήσεις από τους Παλαιστινίους φέρεται να ζητά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο μονομερούς αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο έχει ανακοινώσει. Επισήμως, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, όμως οι δηλώσεις ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων επιβεβαιώνουν όλους όσοι εκτιμούν ότι οι «παράπλευρες απώλειες» μιας τέτοιας κίνησης θα είναι εξαιρετικά σοβαρές για τον παλαιστινιακό λαό.

«Δεν τίθεται θέμα ολικής αποχώρησης από τη Δυτική Οχθη», ξεκαθάριζε, χτες, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, απαντώντας στις αλλεπάλληλες τοποθετήσεις τόσο του Παλαιστινίου ηγέτη όσο και του πρωθυπουργού Αχμάντ Κορέι, ότι μια ενδεχόμενη ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα θα πρέπει να σημάνει την εφαρμογή ανάλογων μέτρων και στη Δ. Οχθη. Αντίθετα, όπως έγινε γνωστό, οι Ισραηλινοί ζητούν από την Ουάσιγκτον εγγυήσεις ότι, σε περίπτωση που αποχωρήσουν στρατιωτικά από τη Λωρίδα της Γάζας, θα έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν 3 μεγάλα εποικιστικά συγκροτήματα στη Δ. Οχθη, τα οποία θα εντάξουν και στο διαχωριστικό τείχος καταπατώντας επιπλέον παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και την πλειοψηφία των συνοικιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο Ολμέρτ απέφυγε να διευκρινίσει αν η ισραηλινή ηγεσία σκοπεύει να εγκαταστήσει τους εποίκους που θα απομακρύνει από τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική Οχθη, όπως έχει ειπωθεί παλαιότερα. Συμπλήρωσε, όμως, ότι με βάση τα σχέδια Σαρόν, οι «Παλαιστίνιοι θα έχουν ενιαίο έδαφος και θα μπορούν να μεταβαίνουν από τη βόρεια στη νότια Δυτική Οχθη, χωρίς να περνούν από ισραηλινά φυλάκια».

Ολα αυτά, και πιθανώς πολύ περισσότερα, συζητήθηκαν ανάμεσα στον Αριέλ Σαρόν και στους 3 υψηλόβαθμους Αμερικανούς διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, «αρχίζουν να βλέπουν με θετικό μάτι τα σχέδια αυτά». Ο Σιλβάν Σαλόμ, μάλιστα, έσπευσε να τονίσει ότι η ισραηλινή ηγεσία επιθυμεί «έμπρακτη υποστήριξη» από την Ουάσιγκτον και όχι απλώς «ένα νεύμα». Αυτό μεταφράζεται τόσο σε διπλωματική αλλά και σε μεγάλη οικονομική βοήθεια καθώς η μετεγκατάσταση των εποίκων εκτιμάται ότι θα στοιχίσει πολύ ακριβά.

Πιέσεις

Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι συναντήθηκαν και με Παλαιστινίους αξιωματούχους, τον διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ και τον υπουργό Οικονομικών, Σαλάμ Φαγιάντ. Οπως έγινε γνωστό, η παλαιστινιακή πλευρά επανέλαβε την άποψή της ότι η οποιαδήποτε αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να είναι μόνο το πρώτο βήμα για μια ολική αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι αύριο, Κυριακή, θα συναντηθούν οι διευθυντές των γραφείων του Παλαιστινίου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, προκειμένου να δρομολογήσουν μια συνάντηση κορυφής, Κορέι - Σαρόν, χωρίς, όμως, να έχει κανονιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο Σαρόν επέμενε, μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι δεν πρόκειται να πάει σε κανένα διάλογο υπό προϋποθέσεις, αρνούμενος ουσιαστικά το παλαιστινιακό αίτημα για κατάρτιση ημερήσιας διάταξης.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δήλωνε ότι, τελικά, η Αίγυπτος συμφώνησε να φιλοξενήσει μια συνάντηση όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων και της Π. Αρχής, με στόχο να συντονιστούν για την επικράτηση της τάξης και της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας μετά από μια ενδεχόμενη ισραηλινή αποχώρηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η στρατηγικού χαρακτήρα κίνηση της «αποχώρησης» εν εξελίξει...(2005-08-19 00:00:00.0)
«Πρόβες» αποχώρησης και ...κατάρες(2005-07-27 00:00:00.0)
Το αίμα φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις(2004-05-16 00:00:00.0)
Αποκλεισμός μέχρι νεοτέρας(2004-04-09 00:00:00.0)
Από τη Γάζα στη Δ. Οχθη οι έποικοι(2004-02-07 00:00:00.0)
Και νέα σύνορα σχεδιάζει ο Σαρόν(2004-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ