Κυριακή 14 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οι καραμούζες του πολιτισμού!

Τι έκπληξη! Ακόμα τρίβω τα μάτια μου. Και καταλαβαίνω απόλυτα τους συναδέλφους μου που τρίβουν και αυτοί τα δικά τους. Ο πρωθυπουργός κράτησε για «πάρτη» του το υπουργείο Πολιτισμού! Δεν είναι αυτό ένδειξη πως ο άνθρωπος προσβλέπει στον πολιτισμό; Είναι! Πώς, λοιπόν, να κρατηθούν οι λαλίστατοι; Ανοιξαν τα στόματά τους - και τις καρδιές τους - και φώναξαν: Ζήτω το κράτος της Δεξιάς!

Εντάξει, δε φώναξαν ακριβώς έτσι. Το είπαν συγκαλυμμένα. Είπαν πως η πράξη αυτή του κ. Καραμανλή είναι ένδειξη του πλάτους και τους βάθους που θα δείξει ο πρωθυπουργός στον πολιτισμό! Μια καινούρια μέρα φαίνεται να ξημερώνει για τον τόπο, σύμφωνα πάντα με τους λαλίστατους. Αυτούς που λίγες μέρες νωρίτερα άλλα έλεγαν και απ' αλλού πρόσβλεπαν στην έκπληξη.

Ο απλός άνθρωπος βέβαια, αφού πρώτα σταυροκοπηθεί, σιχτιρίζει την τύχη του που έχει τέτοιους ταγούς! Ανθρώπους που μπερδεύουν - σκόπιμα - το προσωπικό με το γενικό. Που λένε πολιτισμός και εννοούν τον εαυτό τους! Το ενδεχόμενο βόλεμα που ελπίζουν να τους προκύψει! (Παλιά μου τέχνη κόσκινο, άλλωστε!).

Ο πολιτισμός, όπως είναι γνωστό, δεν έχει καμία σχέση με το γλείψιμο και την κολακεία! Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη, όπως αφήνουν να εννοηθεί. Πολιτισμός είναι το «σύνολο των υλικών και πνευματικών αξιών που δημιουργήθηκαν από την ανθρωπότητα στη διάρκεια της ιστορίας της». Και αυτό το «σύνολο των αξιών» δεν το χειρίζεται μόνος του ο υπουργός Πολιτισμού, έστω και αν είναι και πρωθυπουργός! Το χειρίζεται συνολικά η άρχουσα τάξη, με το κοινωνικό και πολιτικό σύστημά της, με όλα τα όργανά της. Με την κυβέρνηση, με τα σχολεία, με τα πανεπιστήμια, με την αστυνομία... Με άλλα λόγια, ο πολιτισμός δεν είναι προσωπική υπόθεση!

Τι περιμένουν τάχα όλοι ετούτοι που έτρεξαν να συγχαρούν και να ελπίσουν; Οτι ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του θα δώσουν άλλη κατεύθυνση, θα κάνουν άλλους χειρισμούς - από τους προηγούμενους - στην τεχνική πρόοδο, στην αποκτημένη πείρα στον τομέα της παραγωγής και της δουλιάς, στη διαπαιδαγώγηση και στην εκπαίδευση, στην επιστήμη, στη λογοτεχνία, στις τέχνες και τους θεσμούς, σε όλα αυτά που δείχνουν το επίπεδο ανάπτυξης της κοινωνίας μας, αυτά που συνιστούν τον πολιτισμό των ημερών μας, δηλαδή; Είναι, λέτε, τόσο αφελείς να πιστέψουν πως το υπουργείο Πολιτισμού, κάτω από την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, έστω, θα αλλάξει τους «όρους της υλικής ζωής της κοινωνίας» και το «χαρακτήρα του κοινωνικού και πολιτικού καθεστώτος»; Πιστεύει κανένας απ' όλους αυτούς που έτρεξαν και δήλωσαν υποταγή ότι ο κ. Καραμανλής προτίθεται να αλλάξει το «κοινωνικό σύστημα»; Να προωθήσει «άλλον», νέο πολιτισμό;

Να, λοιπόν, στην τούρλα των ημερών, άλλη μια ασχήμια από ανθρώπους που δεν πρέπει να ασχημονούν. Αντί να μπουν μπροστά, όπως όφειλαν, για να υπερασπιστούν, μαζί με το λαό, ό,τι θετικότερο περιέχει το «σύνολο των αξιών», από τη νέα επίθεση που θα δεχτεί, συντάσσονται με τους επιτιθέμενους. Γίνονται, πάλι, ο Δούρειος Ιππος της νέας ηγεσίας - αυτή τη φορά - του κοινωνικού συστήματος για ακόμα χειρότερες μέρες! Και θα είναι σίγουρα χειρότερες οι μέρες, αν δεν υπάρξει οργανωμένη και συντονισμένη αντίσταση. Γιατί ο πολιτισμός, το «σύνολο των αξιών», παγκοσμιοποιείται με μεγάλες ταχύτητες! Γίνεται ακόμα φοβερότερο όπλο στα χέρια της «νέας τάξης πραγμάτων»! Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μεγάλης ιμπεριαλιστικής αλεστικής μηχανής. Της μηχανής που δεν καταλαβαίνει από συναισθηματισμούς και δουλικές καραμούζες. Της μηχανής, που ο κ. Καραμανλής, και η κυβέρνησή του, υπάκουα λαδώνει...

Ο πολιτισμός, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι σφογγοκωλάριοι, δεν εξαρτάται από τη θέληση ή την αγαθή προαίρεση των ανθρώπων, έστω και εάν - και εφόσον- υπάρχει. Για να προκύψει «άλλος», νέος πολιτισμός, πρέπει να υπάρξει «άλλο» νέο κοινωνικό σύστημα. Είδε κανένας να προέκυψε τέτοιο πράγμα με τις πρόσφατες εκλογές; Ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του δεν πραγματοποιούν αλλαγή. Πραγματοποιούν εναλλαγή! Και όσοι τον συγχαίρουν για την «ανάληψη των καθηκόντων του», τόσο στην πρωθυπουργία όσο και στο υπουργείο Πολιτισμού, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ