Τετάρτη 10 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Υπογράφτηκε, αλλά παραμένουν οι διαφωνίες

Συλλήψεις από τους κατακτητές

Associated Press

Συλλήψεις από τους κατακτητές
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΙΡΚΟΥΚ - ΜΟΣΟΥΛΗ.-

Μία ημέρα μετά την επίσημη υπογραφή του νέου Συντάγματος, οι συζητήσεις, οι αντεγκλήσεις και οι διαφωνίες για το περιεχόμενό του συνεχίζονται και εντείνονται. Παράλληλα, όμως, συνεχίζονται και οι αντικατοχικές επιθέσεις.

Απόδειξη ότι «η δημοκρατία που γίνεται προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί στο Ιράκ λειτουργεί πολύ καλά», χαρακτήρισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ την καθυστέρηση και τις αλλεπάλληλες αναβολές στην υπογραφή του ιρακινού Συντάγματος. Ο Κόλιν Πάουελ χαιρέτισε αυτό το βήμα, συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξουν «αρκετές δυσκολίες και στο μέλλον» και εκτίμησε ότι από μόνη της η υπογραφή του Συντάγματος «θα πρέπει να σβήσει κάθε αμφιβολία που μπορεί να έχει κανείς για την ορθότητα της εισβολής στο Ιράκ και της ανατροπής του προηγούμενου καθεστώτος». Θετική ήταν και η αντίδραση των χωρών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Αντίθετα, τις επιφυλάξεις του επανέλαβε ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης, του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση, Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, ο οποίος είναι και μέλος του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου. Ο αλ Χακίμ υπογράμμισε, και πάλι, ότι οι σιίτες βλέπουν αρνητικά το γεγονός πως το Σύνταγμα που εκπονήθηκε από ένα μη εκλεγμένο σώμα θέτει όρους και περιορισμούς στη λειτουργία μιας μελλοντικής εκλεγμένης Βουλής και κατέστησε σαφές ότι το θέμα θα επανεξεταστεί.

Ιάπωνες στις δυνάμεις κατοχής

Associated Press

Ιάπωνες στις δυνάμεις κατοχής
Κατηγορηματικά αρνητικός εμφανίστηκε και ο ακραίος σιίτης κληρικός, Μουκτάντα Σαντρ, υποστηρίζοντας ότι το Σύνταγμα «είναι ένα κατασκεύασμα που δεν αντικατοπτρίζει τις ελπίδες του ιρακινού λαού». Υπογράμμισε ότι το κείμενο μειώνει την εξουσία του Ισλάμ και κατηγόρησε τα μέλη του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου ότι δε ζήτησαν τη συναίνεση του ιρακινού λαού.

Δυσαρέσκεια για το περιεχόμενο του Συντάγματος διατύπωσε και η γειτονική Αγκυρα, που δεν έκρυψε την ανησυχία της για την υιοθέτηση άρθρων που κατοχυρώνουν ως ένα βαθμό κάποιου είδους κουρδική αυτονομία. Μάλιστα, Τούρκοι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι το Σύνταγμα θα προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στο Ιράκ. Στην Αγκυρα σπεύδει, σήμερα, ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρόναλντ Νόιμαν, προκειμένου να «καθησυχάσει» την τουρκική ηγεσία.

Επιθέσεις και συμβόλαια

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας δεύτερος τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο ανάμεσα στη Βαγδάτη και στην Μπαακούμπα. Στη Μοσούλη, άγνωστοι εκτόξευσαν χειροβομβίδες εναντίον κυβερνητικού κτιρίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7 Ιρακινοί. Τέλος, στο Κιρκούκ, 3 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι 21 τραυματίστηκαν από τα πυρά Κούρδων που πανηγύριζαν για την υπογραφή του Συντάγματος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κατοχική διοίκηση προχωρούσε στην υπογραφή 7 νέων συμβολαίων, κυρίως με τουρκικές πετρελαϊκές εταιρίες, για την προμήθεια καυσίμων στο Ιράκ, μετά το σκάνδαλο της «Χάλιμπάρτον», της οποίας μέτοχος παραμένει ο αντιπρόεδρος Τσέινι που υπήρξε και διευθυντικό της στέλεχος. Η γνωστή πολυεθνική, που έχει αναλάβει σειρά κερδοφόρων συμβολαίων στο Ιράκ στον τομέα της ανακατασκευής και της συντήρησης πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και άλλων κτιρίων, βρίσκεται στο επίκεντρο ανακρίσεων μετά το σκάνδαλο που προέκυψε από την ανακάλυψη ότι πωλούσε πολύ ακριβότερα από ό,τι κυκλοφορούσαν στην αγορά τα καύσιμα στον αμερικανικό στρατό. Μέχρι χτες βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστά τα ονόματα των νέων προμηθευτών καυσίμων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ