Τετάρτη 10 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απώλεια για τα Γράμματα

«Εφυγε» την περασμένη Κυριακή από τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο, η φιλόλογος, εκπαιδευτικός, ποιήτρια, δοκιμιογράφος και παραγωγικότατη μεταφράστρια Αλόη Σιδέρη, η οποία ήταν μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Η Αλόη Σιδέρη γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1929 και σπούδασε αρχαιολογία και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το πλούσιο μεταφραστικό της έργο, ειδικά από τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, ξεχωρίζουν οι μεταφράσεις της βυζαντινής χρονογράφου Αννας Κομνηνής και του Μιχαήλ Ψελλού. Μετέφρασε, επίσης, έργα σημαντικών συγγραφέων, όπως των Γουόλτερ Σκοτ, Ρέι Μπράντμπερι, Σουίφτ, Χένρι Τζέιμς, Μαρσέλ Σβομπ, Τζιάκομο Καζανόβα, Ουμπέρτο Εκο, Αντερσεν κ.ά.

Εγραψε έξι ποιητικές συλλογές («Φορείο», «Εως θανάτου», «Πλήρης ημερών», «Οψεις ονείρων», «Το πιο τρομακτικό» κ.ά.), μια συλλογή διηγημάτων, χρονογραφήματα, φιλολογικές μελέτες και το δίτομο «Ελληνες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πίζας (1806 - 1861)». Επίσης είχε συνεργαστεί με το κρατικό ραδιόφωνο και την κρατική τηλεόραση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ