Κυριακή 7 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Μπορούμε να κάνουμε δική μας την επόμενη μέρα

Να, λοιπόν, που έφτασε η ώρα της κάλπης. Τούτη είναι η μέρα της τελευταίας αποφασιστικής επίθεσης σε μια σημαντική πολιτική αναμέτρηση. Μια πολιτική μάχη, που οι απλοί άνθρωποι του μόχθου έχουν τη δυνατότητα και την ευθύνη να τη δώσουν αποτελεσματικά με την ψήφο τους και να την κερδίσουν. Οχι μόνον αυτή, μα και τις επόμενες που έρχονται. Μάχες, οι οποίες δεν κρίνονται στην κάλπη, μα στο καθημερινό μετερίζι του αγώνα της ζωής και της δράσης, για το σήμερα και τ' αύριο. Ολοι οι λαϊκοί άνθρωποι, τούτη τη μέρα, μπορούν να τη θεωρούν ξεχωριστή για τους ίδιους και μπορεί να γίνει ξεχωριστή, αν αξιοποιήσουν σωστά το όπλο της ψήφου. Είναι ώρα, για να δείξουν πως δεν μπορούν να αποφασίζουν άλλοι για την τύχη τους, αλλά οι ίδιοι για τον εαυτό τους.

Η ψήφος είναι υπεύθυνη πολιτική πράξη και ο λαός μπορεί και πρέπει να ασκήσει αυτό του το δικαίωμα, με την ευθύνη που αντιμετωπίζει το δικό του μέλλον. Μπορεί και πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, που δε θα χωρά παρερμηνείες και καπηλείες από τα κόμματα που μιλούν στο όνομα του λαού και δρουν ενάντιά του.

Η πλουτοκρατία προσδοκά να ισχυροποιηθεί ο δικομματισμός, γιατί έτσι ισχυροποιούνται η πολιτική της, τα συμφέροντά της, η εκμεταλλευτική της δράση. Για τους ανθρώπους του μόχθου όμως, οι προσδοκίες είναι εντελώς αντίθετες. Θέλουν να ισχυροποιήσουν τη δική τους θέση, τη δική τους προοπτική, τον αγώνα τους για καλύτερες μέρες, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και τη διεκδίκηση των συμφερόντων τους. Ναι, προσδοκούν να ενισχύσουν τη δική τους πολιτική. Αυτές οι προσδοκίες εξαρτώνται και από τη σημερινή τους ψήφο. Η ψήφος έχει δύναμη, δύναμη πολιτική, που μπορεί να συμβάλει στην ευόδωση των προσδοκιών τους. Αυτό, που κατευθύνει τη σημερινή τους ψήφο, είναι το «τι κρίνεται για τους ίδιους». Την επόμενη μέρα, που ξημερώνει με τα ίδια προβλήματα, με την ίδια αν όχι χειρότερη πραγματικότητα, μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα να την κάνει διαφορετική, από τη σκοπιά της ενίσχυσης και της προοπτικής της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής πάλης. Από τη σκοπιά της δημιουργίας των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση της μεγάλης λαϊκής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία.

Μπροστά στην κάλπη λοιπόν, την ώρα της ψήφου, μπορούν οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, η νεολαία που οραματίζεται και προσδοκά τη ζωή δημιουργικά, χωρίς κοινωνικές ανισότητες, οι γυναίκες των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, που τις φορτώνει η κοινωνία με τα βάσανα της φροντίδας για τη ζωή των σύγχρονων «δούλων» της, να σκέφτονται την επόμενη μέρα. Τη ζωή τους την επόμενη μέρα.

Για το σήμερα και το αύριο

Το KKE καλεί τον ελληνικό λαό να αξιοποιήσει την πείρα του, να καταδικάσει με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να ενισχύσει αποφασιστικά τα ενωτικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, για να πιάσει τόπο η ψήφος.

Το ΚΚΕ απέδειξε ότι είναι κόμμα, που αντέχει, ξέρει να μάχεται, προσπαθεί για την ενότητα και τη συσπείρωση, σέβεται τις συνεργασίες.

Η πολιτική του ΚΚΕ απαντά στο σήμερα και στο αύριο των λαϊκών συμφερόντων με συνέπεια και σταθερότητα. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που δίνει κέρδος.

Για το λαό δεν υπάρχει άλλη επιλογή, από την ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, από τον απεγκλωβισμό και από τα δύο αυτά κόμματα. Για να ανοίξει στις 8 του Μάρτη ένα παράθυρο αισιόδοξης προοπτικής. Να φυσήξει αναγεννητικός αέρας λαϊκής δυναμικής.

Το ΚΚΕ δεν έλειψε από κανέναν αγώνα για δουλιά, Παιδεία και Υγεία, για καλύτερο εισόδημα, για κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Για τον πολιτισμό και το περιβάλλον, για την ισοτιμία των δυο φύλων και τα προβλήματα της νεολαίας. Ηταν μπροστά στον αγώνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων, κατά της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, των αντιλαϊκών αποφάσεων της ΕΕ, κατά του πολέμου και του ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, για το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ και το ευρώ, για το Σύμφωνο Σταθερότητας, όταν τα άλλα κόμματα την έκρυβαν.

Δεν παραδόθηκε στις σειρήνες του δήθεν εκσυγχρονισμού και της δήθεν ανανέωσης, στο όργιο της συκοφάντησης και του μηδενισμού των κατακτήσεων του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.

Στάθηκε όρθιο, για να μείνει όρθια και η ελπίδα, για να φουντώσει και πάλι η φλόγα της αγωνιστικής ανάτασης του λαού, για να αναπτυχθεί η λαϊκή πρωτοβουλία και χειραφέτηση.

Η ανεργία, η φτώχεια και η λιτότητα, σε μια αιτία οφείλονται: Στο ότι τα μέσα παραγωγής του πλούτου τα κατέχουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου. Αυτές οι δυνάμεις, μέσω των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, νέμονται όλους τους καρπούς. Με τη συμμετοχή στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Οσο η πολιτική και οικονομική εξουσία βρίσκεται στα χέρια αυτών των δυνάμεων, όσο το λαϊκό κίνημα δεν αλλάζει το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, τόσο τα προβλήματα θα διογκώνονται, θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.

Ο πλούτος, που με τα χέρια και το πνεύμα τους παράγουν οι εργαζόμενοι, είναι αρκετός για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας, για σταθερή εργασία και αξιοπρεπή διαβίωση, καθαρό περιβάλλον, δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία, πολιτιστική αναγέννηση και λαϊκό αθλητισμό.

Το ΚΚΕ συνδυάζει την πάλη για τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων με τον αγώνα, που θα οδηγήσει στο πέρασμα της εξουσίας στα χέρια του λαού, στη λαϊκή εξουσία που θα οργανώσει τη λαϊκή οικονομία. Δουλεύει σταθερά για την οικοδόμηση της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες.

Το ΚΚΕ νοιάζεται για την κοινωνική και πολιτική ενότητα που έχει ανάγκη ο τόπος, για το χτίσιμο του λαϊκού μετώπου, που θα αναδειχτεί στο μεγάλο αντίβαρο.

Αυτή η συμμαχία θα εμπνεύσει μεγάλους αγώνες, θα καλλιεργήσει το έδαφος της λαϊκής αυτενέργειας και πρωτοβουλίας. Θα αποτρέπει τα χειρότερα, θα αποσπά κατακτήσεις, ενώ θα βάζει πλώρη για το βασικό σκοπό, που είναι η κατάκτηση της εξουσίας.

Οι σημερινές εκλογές μπορούν να συμβάλουν να γίνει ένα βήμα μπροστά.

Γιατί ισχυρό ΚΚΕ

Με ισχυρό ΚΚΕ, που παλεύει μαζί με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις:

  • Δίνεται σταθερή, αταλάντευτη απάντηση στο δικομματισμό, που θέλει το λαό μοιρολάτρη, χωρίς αυτοπεποίθηση.
  • Γίνεται ένα βήμα μπροστά, για να ανυψωθεί η λαϊκή πάλη σε επίπεδο δυναμικής μαζικής αντεπίθεσης.
  • Μεγαλώνει η αποτελεσματικότητα του λαϊκού κινήματος.
  • Επιταχύνονται οι διεργασίες για αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή λαϊκή συμμαχία, το λαϊκό αντίβαρο.
  • Ενισχύεται η πάλη, για να αποτραπούν η αφαίρεση δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ο εντεινόμενος αυταρχισμός και η καταστολή.
  • Αποκτά νέα δυναμική ο αγώνας για την υπεράσπιση του πολιτισμού, των μεγάλων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας. Για την πατριωτική, διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών, κατά του ρατσισμού, του εθνικισμού, του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου.
  • Δυναμώνει ο αγώνας κατά του πολέμου και της συμμετοχής της Ελλάδας στα τρομοκρατικά και στρατιωτικά σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.
  • Δίνεται μήνυμα ελπίδας και προοπτικής πέρα και από τα σύνορα της χώρας. Μεγαλώνει η συμβολή του ελληνικού λαού στο διεθνή συντονισμό, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, κατά των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού, κατά του πολέμου.

Μια επιλογή υπάρχει στην πραγματικότητα: Με το λαό. ΟΧΙ με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Ρεαλισμός δεν είναι να σκύβουμε το κεφάλι, να περιμένουμε ευαισθησία από τα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις τους, να χάνει διαρκώς η πλειοψηφία του λαού και να κερδίζουν οι λίγοι διαρκώς περισσότερα.

Ρεαλισμός δεν είναι να δηλώνουμε αδύναμοι απέναντι στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να δεχόμαστε τον Ευρωστρατό και τους «τρομονόμους», τις θεωρίες περί μαλακών και σκληρών ναρκωτικών. Να ζούμε ηλεκτρονικά φακελωμένοι.

Ρεαλισμός είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Είναι πρόταση, που εκφράζει ευρύτερα λαϊκά συμφέροντα, σέβεται τις διαφορές και μπορεί να στηριχτεί από όλους εκείνους, που θέλουν συνεπή αντίσταση, που θέλουν αλλαγή πολιτικής και εξουσίας και όχι αλλαγή φρουράς.

Μπορούμε σίγουρα. Το δείχνει η ιστορική πείρα. Δίχως τους μεγάλους ταξικούς αγώνες, τις κοινωνικές και πολιτικές αναμετρήσεις των προηγούμενων γενεών, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Η ιστορική πείρα αποδείχνει ότι οι λαοί απέσπασαν κατακτήσεις, όταν το κίνημα ήταν ισχυρό και συνεπές και το Κομμουνιστικό Κόμμα ενισχυμένο.

Για το λαό δεν είναι ώρα επιλογής κυβέρνησης, από τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Είναι ώρα να γίνει η πολιτική του δύναμη, δυναμική του λαϊκού Μετώπου, ισχυροί ταξικοί αγώνες, για να ανοίξει ο δρόμος της οριστικής πολιτικής ήττας της ολιγαρχίας. Η σημερινή ψήφος θα συμβάλει αποφασιστικά.

Αντε και να 'ναι καλό το βόλι!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ