Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΕΠΟΝ

(ρίζωσε στην καρδιά της νεολαίας)

ΛΙΓΕΣ μέρες πριν αρχίσει στο δικαστήριο η δίκη που είχε οργανώσει η κυβέρνηση των δοσιλόγων για να διαλύσει την ΕΠΟΝ, που είχε πριν από λίγους μήνες αναγνωριστεί σαν σωματείο, στο «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Καραγιώργης, διευθυντής της εφημερίδας, μ' ένα κύριο άρθρο του έδινε στους αναγνώστες ένα πανόραμα για την πλούσια δράση, που είχε αναπτύξει η ΕΠΟΝ.

«...ΑΠΟ το Πανεπιστήμιο και τα Γυμνάσια και τ' άλλα σχολειά ως τα εργοστάσια και τα γραφεία η ΕΠΟΝ ήταν ο εθνικός άξονας, που συγκέντρωσε γύρω του μαχητικά τη νεολαία των πόλεων. Αλλά και στην ύπαιθρο είναι ζήτημα αν υπάρχει και το πιο καθυστερημένο, το πιο απομακρυσμένο χωριό σε όλη την Ελλάδα, που να μην είχε φθάσει η πνοή της ΕΠΟΝ. Κι εκεί εξίσου με τις πόλεις η πνοή αυτή ήταν εθνική μαχητική, όσο ήταν και εθνική πολιτιστική...».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ της ΕΠΟΝ, προσθέτει στο άρθρο του ο Κ. Καραγιώργης, βγήκε από τη ζωή της νέας γενιάς, μέσα στην πιο ηφαιστειακή εθνική της εξόρμηση. Δοκιμάστηκε με το αίμα της μέσα στη ζωή. Ρίζωσε μέσα στην καρδιά της νεολαίας, γιατί ήταν ολοδική της οργάνωση. Γι' αυτό είναι ακατάλυτη! Οπως είναι ακατανόητη η σημερινή Ελλάδα χωρίς την Εθνική Αντίσταση, έτσι είναι ακατανόητη και η σημερινή ελληνική νεολαία χωρίς την ΕΠΟΝ».

ΣΤΗΝ ίδια περίοδο, οι μεγάλοι φίλοι της ΕΠΟΝ με χαιρετιστήρια μηνύματα βεβαίωναν τη συμπαράστασή τους, αλλά και την ξεχωριστή αξία που είχε η αντιστασιακή προσφορά της στον απελευθερωτικό μας αγώνα.

ΗΤΑΝ ο Κ. Βάρναλης, που μίλησε με τούτα τα λόγια: «Η οχτάχρονη φασιστική τυραννία (της 4ης Αυγούστου και της Κατοχής) δεν μπόρεσε μ' όλη την τρομοκρατία να διαφθείρει τη νέα γενιά. Η γενιά τούτη είναι η μεγαλύτερή μας εθνική δύναμη για το μέλλον, για τον αγώνα της λευτεριάς και της λαοκρατίας, που συνεχίζεται ίσαμε την τελειωτική νίκη του λαού...».

ΚΑΙ ο ποιητής του «Οδηγητή» θα προσθέσει: «Σαν παλιός δάσκαλος, που έζησα τα καλύτερά μου χρόνια με τα παιδιά, σαν αριστερός λογοτέχνης, που έδωσα ό,τι καλύτερο μπορούσα για το ξύπνημα και το φωτισμό του λαού μας, χαιρετίζω τα νιάτα της Ελλάδας, τα καλύτερα νιάτα της Ελλάδας, αυτά που ψήθηκαν στον αγώνα, αυτά που ένιωσαν το χρέος τους στα χρόνια της φασιστικής τυραννίας κι έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία του λαού μαζί με τους μεγάλους...».

Ο ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ για την ΕΠΟΝ γράφει: «...Ο αγωνιστικός πυρετός που είχε κυριέψει τη νεότητα ήταν φαινόμενο καταπληκτικό, τόσο ηθικά, όσο και ψυχολογικά. Ηταν συναγερμός ψυχών. Ποτέ η ελληνική νεολαία δεν είχε φτάσει σε τέτοια ηθικά ύψη, ούτε στις πιο ένδοξες εποχές της ελληνικής ιστορίας, μια ηθική μέθη, ένα ηρωικό πάθος, μια πρωτόφαντη περιφρόνηση του θανάτου κι ανήκουστη τόλμη την εμψύχωνε. Μα οι θυσίες ποτέ δεν πάνε χαμένες. Του λαού το αίμα είναι σαν τα δόντια του μυθικού δράκοντα, όπου θα σπαρθεί, από κάθε σταγόνα του θα γεννιούνται γίγαντες...».

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Κοζάνης Ιωακείμ θα πει τα παρακάτω λόγια για την ΕΠΟΝ και τους ΕΠΟΝίτες: «... ο νους μας στρέφεται στοργικά προς την αγωνιζόμενην διά μίαν νέαν Ελλάδα νεολαία μας. Ενθυμούμαι τους ηρωικούς αγώνες της ΕΠΟΝ εις τον ημιτελή ακόμα εθνικοαπελευθερωτικόν αγώνα για μια ζωή ευγενέστερη και ευτυχέστερη μέσα εις το πλαίσιον της παγκόσμιας νεολαίας. Κάποτε, όταν θα δικαιωθούν οι αγώνες του λαού μας, δε θα υπάρχουν παιδιά που να μη λάμπουν από υγεία, χαρά, πολιτισμό και επάρκεια σε όλα...».

ΤΑ ΝΙΑΤΑ της ΕΠΟΝ. με την πλούσια δράση τους. κέρδισαν την εκτίμηση και την αγάπη του λαού. Ανθρωποι και τόποι κρατούν από τότε και στα πιο μικρά χωριουδάκια ζωντανή την παρουσία της, αλλά και τη μεγάλη αγωνιστική και πολιτιστική προσφορά της.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τη χρυσή της νιότης πανοπλία, το θάρρος, την ορμή, τη λεβεντιά(2023-02-25 00:00:00.0)
Για τα 68 χρόνια της ΕΠΟΝ(2011-02-25 00:00:00.0)
Αστρο φωτεινό για τη νεολαία(2005-02-23 00:00:00.0)
"Τραγουδούσαν και πολεμούσαν"(1999-03-05 00:00:00.0)
Τα μαθητικά περιοδικά(1999-02-21 00:00:00.0)
Πολεμάμε και τραγουδάμε!(1995-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ