Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ» έκρηξη των δεινών

«Τα παιδιά της "παγκοσμιοποίησης": Τρομοκρατία και φασισμός (Στη δίνη του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου)», της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, εκδόσεις Παπαζήση, εικαστικό εξωφύλλου Βασίλη Παπαγεωργίου, σελ. 750.

Το νέο σύγγραμμα της συγγραφέα, τ. καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αποτελεί συνέχεια και επέκταση του αμέσως προηγούμενου που είχε τίτλο: «Η συνωμοτική παγκοσμιοποίηση». Το νέο βιβλίο ερευνά τις διασυνδέσεις ανάμεσα στην «παγκοσμιοποίηση» και στην έξαρση της τρομοκρατίας του καπιταλιστικού κέντρου, την επέκταση της εκμετάλλευσης, τον περιορισμό των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Το συμπέρασμα που θεμελιώνεται από τη διασταύρωση επίκαιρων στοιχείων και πληροφοριών είναι ότι συνεχίζεται και επεκτείνεται η «παγκοσμιοποίηση» της «νέας τάξης», η τρομοκρατία των πολέμων, η άνοδος του ρατσισμού, η ένταση της εκμετάλλευσης, της ανεργίας και της βίας.

Η Μαρία Δελιβάνη δε συμμερίζεται την άποψη του Χάντινγκτον ότι πρόκειται για πόλεμο θρησκειών και πολιτισμών. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι ο αραβο-ισλαμικός κόσμος πιστεύει πως βρίσκεται μπροστά στην εφαρμογή συστηματικής σταυροφορίας εξόντωσης, για την προώθηση των οικονομικών και πολιτικών αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή των πετρελαίων.

Στον οικονομικό τομέα - και όχι μόνο - η παρούσα πολυσύνθετη κρίση αποτελεί κρίση του καπιταλισμού, της «νέας οικονομίας», του άκρατου φιλελευθερισμού, της ανιστόρητης υποβάθμισης του δημόσιου τομέα, της «πάση θυσία» μεγιστοποίησης του κέρδους και του αδυσώπητου ανταγωνισμού.

Ενδεικτικό είναι το εικαστικό μήνυμα του εξωφύλλου, όπου φίδια με τη χιτλερική σβάστικα συμβολίζουν την επέκταση των δεινών, του πολέμου και του φασισμού της παγκοσμιοποιημένης «νέας τάξης».

Το νέο σύγγραμμα της Μ. Δ. ενισχύει, με ισχυρή επιστημονική θεμελίωση, το ογκούμενο μέτωπο κατά της ιμπεριαλιστικής αγριότητας και όσων της προσφέρουν «διευκολύνσεις».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ