Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Να διεκδικήσουμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε

Στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στον Ασπρόπυργο, περιόδευσαν ο ευρωβουλευτής Στρατής Κόρακας και ο Γιώργος Τούσσας, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Περιφέρεια Πειραιά

Τη φωνή του ΚΚΕ στην αυριανή βάρδια του μηχανοστασίου και της κουβέρτας, στους σπουδαστές, πλοιάρχους και μηχανικούς της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ)Ασπροπύργου, μετέφεραν χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και ο Γιώργος Τούσσας πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και υποψήφιος βουλευτής στην Α' Περιφέρεια Πειραιά του ΚΚΕ. Οι δύο κομμουνιστές, στη διάρκεια της περιοδείας τους στην ΑΕΝ, συναντήθηκαν με τον διοικητή και τον υποδιοικητή της σχολής και στη συνέχεια μίλησαν σε συγκέντρωση των σπουδαστών που έγινε στο αμφιθέατρο της σχολής, όπου ο διάλογος, που αναπτύχθηκε ήταν ιδιαίτερα πλούσιος.

Στη διάρκεια της συζήτησης των δύο εκπροσώπων του Κόμματος με τους σπουδαστές αναδείχτηκαν τα τεράστια προβλήματα της ναυτικής εκπαίδευσης, η οποία υποβαθμίζεται ραγδαία από την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με τη στήριξη της ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει μέσω των ναυτικών σχολών πειθήνιους ναυτεργάτες για το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, ήταν το παράδειγμα που αναφέρθηκε και αφορά το γεγονός ότι οι σπουδαστές στη διάρκεια της πρακτικής τους εξάσκησης στα καράβια βιώνουν την πιο άγρια μορφή εκμετάλλευσης, καθώς αναγκάζονται από τους εφοπλιστές να κάνουν επιπλέον εργασίες άσχετες με την ειδικότητά τους. Ακόμα επισημάνθηκε η μεγάλη ανεργία που πλήττει συνολικά τον κλάδο των ναυτεργατών, οι άθλιες συνθήκες δουλιάς στα καράβια, οι δραστικές περικοπές στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ την ίδια ώρα οι εφοπλιστές θησαυρίζουν.

«Να σηκώσουμε τα μανίκια πάνω και να αγωνιστούμε να διεκδικήσουμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε. Να απαιτήσουμε ναυτιλία προς όφελος της εργατικής λαϊκής οικογένειας και όχι μιας χούφτας πλουτοκρατών. Οι συνθήκες για να γίνει αυτό υπάρχουν και ξεκινάμε αξιοποιώντας την ψήφο μας στις 7 Μάρτη, ψηφίζοντας το ΚΚΕ», επισήμανε ο Γ. Τούσσας, αναπτύσσοντας παράλληλα τις επεξεργασμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις του ΚΚΕ για τη ναυτιλία όπως είναι ο Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και Κρουαζιέρας, αλλά και για τη ναυτική εκπαίδευση, όπως είναι η αποστρατικοποίηση των σχολών, η ισοτιμία των διπλωμάτων με τα αντίστοιχα της στεριάς την υπαγωγή της ναυτικής εκπαίδευσης στο φυσικό της φορέα που είναι το υπουργείο Παιδείας, η πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, η εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού και άλλα.

Ο Στρ. Κόρακας ξεκαθάρισε προς τους σπουδαστές ότι έχουν συμφέρον να ψηφίσουν το ΚΚΕ γιατί: «Εμείς, το ΚΚΕ, έχουμε ως στίγμα της δικής μας πολιτικής την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Ξεκινάμε από την άποψη ότι σε αυτή την κοινωνία αυτοί που δημιουργούν τον πλούτο είναι οι εργαζόμενοι. Στο χώρο το δικό σας αυτοί που δημιούργησαν τον πλούτο των εφοπλιστών είναι οι ναυτεργάτες και πολλές φορές ο πλούτος αυτός οικοδομήθηκε πάνω στα κουφάρια των ναυτεργατών. Είναι χιλιάδες οι ναυτεργάτες που άφησαν τη ζωή τους στους ωκεανούς, για να γίνουν ζάπλουτοι μερικοί μεγαλοεφοπλιστές. Χωρίς εργάτες, χωρίς ναυτεργάτες, χωρίς υπαλλήλους, χωρίς εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος, πλούτος δε δημιουργείται. Το πρόβλημα της κοινωνίας μας είναι ότι αυτός ο πλούτος ιδιοποιείται από μια χούφτα κηφήνων. Εμείς λέμε ο πλούτος να περάσει στα χέρια αυτών που τον παράγουν και όχι στους εκμεταλλευτές τους». Από την άλλη πλευρά, επισήμανε ο ευρωβουλευτής, το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ ανταγωνίζονται για το ποιος θα προωθήσει καλύτερα τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, ενώ από κοντά βρίσκεται και ο ΣΥΝ, υπερψηφίζοντας βασικές επιλογές του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ