Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Δεν απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα

Ενα ερώτημα φάνηκε να έρχεται σα συνέχεια της συζήτησης για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ: «αφού δεν τα βρήκατε με το ΣΥΝ, πώς θα μπορέσετε να τα βρείτε με τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ;».

- «Δυστυχώς, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, ο ΣΥΝ είναι προϊόν διάσπασης με κατεύθυνση το συμβιβασμό. Δεν είναι προϊόν αποχώρησης προς κατεύθυνση ριζοσπαστική. Ενα θέμα, λοιπόν, είναι αυτό: Προοδευτικό είναι να φεύγεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να πηγαίνεις προς τα αριστερά κι όχι το αντίθετο.

Δεύτερο: Ο ΣΥΝ έχει βαρίδια πάνω του και δεσμεύσεις. Που μεν προεκλογικά τις πετάει από πάνω του και εύκολα προεκλογικά λέει ό,τι θέλει, αλλά μετεκλογικά όπως και πριν έχει δεσμεύσεις. Ποιες; Τη λογική που λέει ότι τα πάντα είναι μια πραγματικότητα και άρα μέσα σ' αυτή πρέπει να δράσουμε. Ο ΣΥΝ υποστηρίζει τις γενικές αρχές που υποστηρίζει και η σοσιαλδημοκρατία: Απελευθέρωση αγοράς, αγοράς εργασίας, υπηρεσιών κλπ. Τις βασικές αρχές του καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού. Αυτό τον δυσκολεύει να έχει ουσιαστικές εναλλακτικές λύσεις.

Μέσα στο μαζικό κίνημα, έκανε το μεγάλο λάθος, συνειδητά ή όχι, να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ σε βασικές επιλογές. Κι ύστερα αναρωτιόμαστε "πώς είναι εγκλωβισμένος ένας κόσμος;". Δείτε στην Αυτοδιοίκηση, η οποία διαχειρίζεται πολλά πράγματα, συνδικαλιστικό κίνημα, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, αγροτικό κίνημα. Σε βασικούς τομείς έκανε κριτική στην κυβέρνηση - το πιο εύκολο. Αν όμως μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα είχε διαμορφωθεί ισχυρός ένας πόλος μιας συνεπούς αντίθεσης θα είχαν απελευθερωθεί περισσότερες δυνάμεις, γιατί η απελευθέρωση γίνεται με όρους κινήματος και όχι με όρους γενικής πολιτικής συνεργασίας.

Για να μη σας πω ότι σε κρίσιμες στιγμές έκανε ζημιά. Θυμηθείτε τη Γιουγκοσλαβία. Υιοθέτησε όλα τα επιχειρήματα των ιμπεριαλιστών για επίθεση κι έλεγε μόνο να μη φτάσουν στον πόλεμο, να γίνει ειρηνική διευθέτηση.

Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν απαντάει στο θέμα το κυβερνητικό. Και μάλιστα χτες (σ.σ. προχτές) είχαμε έναν αντίλογο δημόσιο. Αποφασίσαμε και μεις να απαντήσουμε σ' αυτό που λέγανε ότι δεν κάνουμε συνεργασία. Και τους λέμε ότι μία συμμαχία πρέπει να προσφέρει εναλλακτική λύση και στο επίπεδο της διακυβέρνησης. Εμάς μας ρωτάει ο κόσμος: "αν είσαστε στην κυβέρνηση τι θα κάνετε". Τι θα τους πούμε; Ας το, όταν έρθουμε στην κυβέρνηση θα σου πούμε; Θα σου πει ο άλλος, "κάνεις αντιπολίτευση γιατί είναι εύκολος ο ρόλος σου να αντιπολιτεύεσαι".

Και βάλαμε στο ΣΥΝ ορισμένα ερωτήματα: Αν έχουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, τι θα κάνουμε στο θέμα της εργατικής νομοθεσίας που έχει διαμορφωθεί και που έχουν ανατραπεί οι εργασιακές σχέσεις; Στις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, τι θα κάνει με δεσμεύσεις και επιλογές που αφορούν τη μελλοντική οικονομία ή κυριαρχικά δικαιώματα;

Και μας απάντησε ότι δεν μπορεί το ΚΚΕ να ασχολείται με αυτά τα πράγματα γιατί στις 7 του Μάρτη δε βγαίνει κυβέρνηση η Αριστερά, βγαίνει αντιπολίτευση, άρα να συσπειρωθούμε ως αντιπολίτευση.

Ε, δεν είναι έτσι. Δεν μπορείς να κατεβαίνεις με εκλογικό πρόγραμμα και να μη λες στον κόσμο ποιες θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές αν ήσουν εσύ κυβέρνηση. Τότε γιατί κάνουμε κριτική στους άλλους;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ