Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Απάντηση μέσα στη γενική πολιτική πρόταση

Αποσπάσματα απ' την εισήγηση της Αλ. Παπαρήγα

«Η απάντηση στο πρόβλημα των ναρκωτικών μπορεί να βρεθεί μέσα στη γενική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που σχετίζεται με όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, με το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου», τόνισε προχτές η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ξεκινώντας την ομιλία της στη συμβολική - προεκλογική εκδήλωση του Κόμματος για το θέμα των ναρκωτικών. Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε από την αρχή ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, παρά τις ειδικές παραμέτρους που έχει, δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από τη γενική πολιτική πρόταση που έχει το κάθε κόμμα».

Μιλώντας για την αιτία του προβλήματος των ναρκωτικών είπε καθαρά ότι είναι το καπιταλιστικό σύστημα. Ομως το ΚΚΕ δε μένει στην καταγγελία του συστήματος και στην απλή ελπίδα ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την ανατροπή του «γιατί ξέρουμε πολύ καλά, ότι δε θα υπάρξει κίνημα βαθιών αλλαγών αν τα ναρκωτικά διαδοθούν στη νεολαία και δεκάδες χιλιάδες οικογένειες είναι εγκλωβισμένες σ' αυτό το πρόβλημα. Αν θέλουμε το κίνημα να οδηγήσει σε βαθιές αλλαγές, ανατροπές, πρέπει η νεολαία να είναι αντίπαλος των ναρκωτικών». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «έχουμε υποχρέωση σ' αυτό το πεδίο να υπάρχουν ιδιαίτερες κατακτήσεις εδώ και τώρα, μέσα στις συνθήκες του καπιταλισμού».

Η ουσία της πρόληψης...

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «πρόληψη, απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη» που σαν τίτλο το λένε όλα τα κόμματα, όμως η γενική πολιτική των άλλων κομμάτων συγκρούεται μ' αυτούς τους στόχους.

Στον τομέα της πρόληψης, είπε, συναντάμε ορισμένα καινούρια εμπόδια κι οι ευθύνες των άλλων κομμάτων είναι μεγάλες. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη συνειδητή προσπάθεια καλλιέργειας ανοχής απέναντι στο φαινόμενο κι έφερε το παράδειγμα της ανακοίνωσης του Γ. Παπανδρέου, τη διεθνή μέρα καταπολέμησης των ναρκωτικών το 2001, όπου χρησιμοποιούσε πέντε φορές τη λέξη ναρκωτικά και την έβαζε σε εισαγωγικά. «Τα εισαγωγικά στα ναρκωτικά σημαίνουν ανοχή, υπογράμμισε χωρίς περιστροφές η Αλ. Παπαρήγα. Σημαίνουν, συνέχισε, ν' αρχίσουμε να συζητάμε αν υπάρχουν ναρκωτικά, τι είναι αυτά, αν είναι καλά ή κακά! Τι πρόληψη να κάνεις άμα δεν ξεμπερδέψουμε μ' αυτό το ζήτημα; Μετά βέβαια, αποκαλύφθηκε γιατί μπήκαν τα εισαγωγικά: αρχίζει η γνωστή συζήτηση για διαχωρισμό μαλακών - σκληρών, για τα προγράμματα για την ηρωίνη (δε συζητάμε για τα ναρκωτικά γενικά αλλά για μια συγκεκριμένη ουσία), η ανοχή, η κολακεία των ανθρώπων που παίρνουν ναρκωτικά... Δεν μπορείς να κάνεις πρόληψη με την ανοχή στο φαινόμενο».

... Συνδεμένη με την Παιδεία

«Η πρόληψη των ναρκωτικών κι η Παιδεία είναι απολύτως συνδεδεμένα μεταξύ τους», πρόσθεσε αμέσως μετά η Αλ. Παπαρήγα κι αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για πλήρως διαφοροποιημένα σχολεία όπου το αναλυτικό πρόγραμμα, τα βιβλία, το τι θα μαθαίνουν τα παιδιά θα επιβάλλεται απευθείας από τις επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας όπου θα ανήκει το κάθε σχολείο. «Τι αξίες θα δίνονται σ' αυτά τα παιδιά; Το κάθε παιδί κάνει ό,τι θέλει κι αυτό είναι, λέει, ελευθερία επιλογής. Μα η ελευθερία επιλογής για να αναπτυχθεί σημαίνει ότι έχεις υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ότι ζεις σε μια κοινωνία που σου παρέχει δικαιώματα, όχι ευκαιρίες, κι εκεί μπορεί να κριθεί η προσωπικότητα. Τώρα, πάμε στη διαμόρφωση μιας μαζικής υποκουλτούρας στη βάση της ατομικής επιλογής. Αυτό το σύστημα δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει στο παιδί αξίες και δεν υπάρχει καμιά βάση να ελέγξεις την κατάσταση. Μέσα από αυτή την Παιδεία που σχεδιάζουν, θα προσπαθήσουν να φτιάξουν παιδιά εντελώς μειωμένων απαιτήσεων. Δε λέω ότι είναι εύκολο να γίνει γιατί θα υπάρχουν αντιστάσεις. Ομως, πρέπει ν' ανοίξει μια συζήτηση γι' αυτό που λέμε πρόληψη μέσα στις σημερινές συνθήκες» είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τόνισε ότι «δίχως την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, που θα πρέπει να είναι πολύ πιο πλούσιο σε περιεχόμενο και με δυνατότητα να επιδράσει στη συνείδηση και στον πολιτισμό, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πρόληψη».

Επανερχόμενη στο ζήτημα της ανοχής πρόσθεσε: «Δεν ανεχόμαστε ούτε καν να γίνει συζήτηση για το διαχωρισμό μαλακών και σκληρών. Λένε ότι το ΚΚΕ δε δέχεται αυτή τη συζήτηση γιατί είναι κόμμα απολιθωμένο, που κοιτάει στο παρελθόν. Δηλαδή ανάγεται σε ζήτημα εκμοντερνισμού κι εκσυγχρονισμού! Εδώ υπάρχει μια ιδεολογική τρομοκρατία! Ετσι μας αντιμετώπισε πάρα πολλές φορές ο ΣΥΝ».

Υιοθέτηση των επιστημονικών πορισμάτων

Η Αλ. Παπαρήγα θύμισε ότι όσον αφορά τα προγράμματα απεξάρτησης «από τη δεκαετία του 1980 το ΚΚΕ μελέτησε τις θέσεις που ανέπτυξαν οι θεραπευτικές κοινότητες και τις υιοθέτησε, ατόφιες». «Πιστεύουμε, είπε, στον άνθρωπο, πιστεύουμε στο κίνημα, πιστεύουμε στη δυνατότητα να απεξαρτηθεί».

Αναφερόμενη στα υποκατάστατα, τόνισε ότι στην ουσία προβάλλουν «πολιτικό υποκατάστατο στη διεκδίκηση μιας διαφορετικής ζωής, μιας διαφορετικής λύσης. Γιατί αν όλα αυτά τα παιδιά δουν ότι μπορούν να απεξαρτηθούν από μια μάστιγα, σημαίνει ότι βρίσκουν ένα διαφορετικό δρόμο, συνειδητοποιούν ότι έχουν δύναμη να νικήσουν. Ε! Δε θέλουν να αφήσουν να πιστέψει ένας λαός ότι μπορεί να νικήσει».

«Υπάρχει και το θέμα της κοινωνικής επανένταξης», είπε η Αλ. Παπαρήγα, που όλα τα κόμματα την υποστηρίζουν, δε μας λένε όμως με ποιους μοχλούς θα την πετύχουν. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένας δημόσιος τομέας, που με όλα τα χάλια που είχε, έδινε τη δυνατότητα να υπάρχει μια σχετική πολιτική, γιατί η κοινωνική επανένταξη δεν μπορεί να αφεθεί στους επιχειρηματίες. Εδώ δεν προσλαμβάνουν αν είσαι από 30 χρονών και πάνω, δεν προσλαμβάνουν αν έχεις παιδί, δεν προσλαμβάνουν αν δεν είσαι πολύ ωραία... θα προσλαμβάνουν ανθρώπους απεξαρτημένους, που πέρα από την προκατάληψη ενδεχομένως να σκέφτονται ότι η παραγωγικότητα δε θα είναι πολύ μεγάλη; Αυτά που λένε για κοινωνική ένταξη είναι ψέματα. Για να πετύχεις ένα τέτοιο δείκτη προστασίας πρέπει να υπάρχει γενικά ένας δείκτης προστασίας των λαϊκών στρωμάτων και των λαϊκών εισοδημάτων».

Πολιτική η επιλογή

«Γι' αυτό εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πολιτικό ζήτημα και οι οικογένειες που έχουν βιώσει το πρόβλημα πρέπει να ξέρουν ότι χρειάζεται να κάνουν και τις κατάλληλες πολιτικές επιλογές.

Αν συμφωνήσουμε ότι είναι κοινωνικό - πολιτικό πρόβλημα, αν πάρουμε υπόψη την ευθύνη που έχουν ιδιαίτερα τα κόμματα εξουσίας, αν πάρουμε υπόψη ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι και πρόβλημα ιδεών, αξιών, πολιτισμού... σ' αυτή την περίπτωση, είναι ένα σημαντικό βήμα αντιμετώπισής του η απεξάρτηση απ' αυτά τα δυο κόμματα. Μέσα στους κόλπους τους έχουν δυνάμεις που προετοιμάζουν το έδαφος για το διαχωρισμό και τα μέτρα που έρχονται μετά τις εκλογές είναι τέτοια που θα καλλιεργήσουν και θα σκάψουν ακόμα περισσότερο το έδαφος εναντίον της νεολαίας και τα δυο κόμματα έχουν πλήρη σύμπνοια.

Βεβαίως προσφέρονται πολλά υποκατάστατα απέναντι στο δικομματισμό, π.χ. ο ΣΥΝ», είπε κι επισήμανε τις ευθύνες ανθρώπων που προέρχονται από το χώρο του κινήματος της Αριστεράς και υπέστησαν μια μετάλλαξη χωρίς όρια. «Δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε τα πάντα», σημείωσε με νόημα, τονίζοντας: «Εχει σημασία, το κάθε κόμμα να πληρώνει γι' αυτά που κάνει σε βάρος του λαϊκού κινήματος σε βάρος της νεολαίας. Εμείς δίνουμε τη μάχη των εκλογών με πείσμα, με αποφασιστικότητα και πιστεύουμε ότι τα δυο κόμματα πρέπει να δεχτούν κι ένα χαστούκι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ