Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΟ «ΗΛΤΕΞ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνθήκες κάτεργου επιβάλλει η εργοδοσία

Απειλεί ότι θα κηρύξει πτώχευση. Με απεργία απαντούν οι 70 εργάτες

Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία απαντούν αύριο Τετάρτη οι 70 εργαζόμενοι του κλωστοϋφαντουργείου «ΗΛΤΕΞ» στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης, στην απόφαση της εργοδοσίας να απολύσει την προηγούμενη βδομάδα συνάδελφό τους, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει το προσωπικό του εργοστασίου. Η διεύθυνση της επιχείρησης προχώρησε στην απόλυση του εργαζομένου ύστερα από την απόφαση του σωματείου να μην υπογράφουν οι εργαζόμενοι την καρτέλα που ανέγραφε την ημερήσια παραγωγή τους και την οποία είχε επιβάλλει η εργοδοσία στα πλαίσια της καλλιέργειας του μεταξύ τους ανταγωνισμού, με στόχο την υπερεντατικοποίηση της εργασίας.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η εργοδοσία κυκλοφόρησε έγγραφη ανακοίνωση με την οποία απειλεί ότι θα κηρύξει την «ΗΛΤΕΞ» σε πτώχευση, επικαλούμενη οικονομική δυστοκία. Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες της εταιρίας, γνωστοί μεγαλοεπιχειρηματίες αδερφοί Ηλιάδη, διευρύνουν τις επιχειρήσεις τους εξαγοράζοντας εργοστάσια στην περιοχή του Κιλκίς και έχουν σήμερα δημιουργήσει όμιλο επιχειρήσεων με συνολικό προσωπικό 700 εργαζομένων. Δίπλα ακριβώς από το εργοστάσιο της «ΗΛΤΕΞ» που απειλείται με πτώχευση, χτίζεται μια ακόμα παραγωγική μονάδα του ομίλου, ενώ το σύνολο των εργοστασίων παρουσιάζει κερδοφόρα ανάπτυξη.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την εντατικοποίηση της εργασίας στην επιχείρηση τα τελευταία χρόνια. Οι δυο μηχανές που βρίσκονταν στην παραγωγή μέχρι πρόσφατα αυξήθηκαν σε τέσσερις, χωρίς να υπάρξει και ανάλογη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση. Επιστέγασμα των αντεργατικών μεθοδεύσεων της εργοδοσίας αποτέλεσε η καθιέρωση της ατομικής καρτέλας, όπου αναγράφονταν καθημερινά η παραγωγή κάθε εργαζόμενου και την οποία υποχρεώνονταν να υπογράφουν στο τέλος της βάρδιας. Ενα όργιο απειλών για απόλυση συνόδευε τους εργαζόμενους που εμφανίζονταν να μην ανταποκρίνονται στις υπερβολικές απαιτήσεις της εργοδοσίας. Τακτική που συνεχίζεται και σήμερα, παρά το γεγονός ότι με απόφαση του σωματείου οι εργαζόμενοι έχουν πάψει να υπογράφουν την προσωπική τους καρτέλα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ