Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΑΕΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Πλούσια συζήτηση και προβληματισμός

Συνάντηση με τη Διοίκηση, τους καθηγητές και τους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Πρέβεζας, είχε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ και υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στον Πειραιά Γ. Τούσσα, τον Θ. Γουλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του Κόμματος, τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ στην Πρέβεζα Κ. Κωτσαντή και Μπ. Τσούμα, συνοδευόμενους από κλιμάκιο της ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σ. Βλάχο, γραμματέα της ΝΕ Πρέβεζας.

Κατά τη συνάντηση που είχε αρχικά η αντιπροσωπεία με τη Διοίκηση, το διδακτικό προσωπικό και στη συνέχεια με τους σπουδαστές της σχολής, συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που έχουν οι σχολές ΑΕΝ εδώ και χρόνια, αλλά και τα νέα, που προκύπτουν μετά τον τελευταίο νόμο. Συζήτησαν για τα προβλήματα του διδακτικού προσωπικού, της υλικοτεχνικής υποδομής, την αποσύνδεση του πτυχίου από την εργασία, τη σκληρή εκμετάλλευση, στην οποία υπόκεινται οι εκπαιδευόμενοι από το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Στη συνάντηση με τη Διοίκηση της Σχολής, ο διευθυντής της ΑΕΝ Σπ. Μαλτέζος σημείωσε πως στη Σχολή της Πρέβεζας φοιτούν 440 σπουδαστές, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό. Οι μόνιμοι καθηγητές είναι 13 και οι ωρομίσθιοι 27, δεν αμείβονται καλά και δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, μεταβιβάζοντας το πρόβλημα στα παιδιά. Είναι απαραίτητη, όπως είπε χαρακτηριστικά, η αναβάθμιση του προγράμματος των σπουδών.

Συζήτηση έγινε και με καθηγητές, όπου ο Γ. Τούσσας τόνισε πως για την υποβάθμιση των ΑΕΝ, τα εργασιακά δικαιώματα των αυριανών ναυτεργατών και των εκπαιδευόμενων, αλλά και για τα προβλήματα του διδακτικού προσωπικού, ευθύνη έχουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με την αντεργατική πολιτική τους, που υποτάσσεται στα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των βιομηχάνων. Ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως μπροστά στις ερχόμενες εκλογές ο καθένας πρέπει να σκεφτεί ποιο είναι το συμφέρον του και να αποφασίσει. Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τους ναυτεργάτες να καταψηφίσουν το δικομματισμό που φέρνει τη ζωή τους σε αδιέξοδο και να ενισχύσουν το ΚΚΕ που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με σπουδαστές της Σχολής, όπου έγινε πλούσια συζήτηση, ενώ έντονος ήταν ο προβληματισμός που ανέπτυξαν οι σπουδαστές για τη σχολή τους και το μέλλον τους ως εργαζόμενων.

Ο Γ. Τούσσας άσκησε κριτική στην ασκούμενη πολιτική, μίλησε για τις κατακτήσεις του ναυτεργατικού κινήματος, τη συλλογική εμπειρία των ναυτεργατών και τις δυνατότητες που έχουν οι νέοι ναυτεργάτες και οι σπουδαστές να κατακτήσουν όσα τους ανήκουν μέσα από τον οργανωμένο και μαζικό αγώνα. Εκτός από τα προβλήματα της σχολής, έρχονται αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση που ξεκινάει από τη στιγμή που θα πατήσουν το πόδι τους στο καράβι ως εκπαιδευόμενοι. Τους δίνουν 270 χιλ. δρχ. και τους χρησιμοποιούν σα να είναι έμπειροι ναυτεργάτες. Ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για «ενιαία δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Η ναυτική εκπαίδευση να ενταχθεί στο υπουργείο Παιδείας. Οι ΑΕΝ να ενταχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Να αυξηθούν στο διπλάσιο τα κρατικά κονδύλια. Αποστρατικοποίηση των σχολών. Αναγνώριση και ισοτιμία των διπλωμάτων με τα αντίστοιχα της στεριάς».

Οι σπουδαστές ζήτησαν να υπάρχει συχνή επαφή και ενημέρωση από την αντιπροσωπεία. Θεωρούν ότι όσα άκουσαν έχουν μεγάλη σημασία γι' αυτούς και θα ήθελαν να τα ήξεραν από την πρώτη στιγμή που μπήκαν στη σχολή. Σημείωσαν ακόμα πως μια κυβέρνηση δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες, δεν μπορεί και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών και να είναι και «φιλεργατική». Κουβέντα έγινε ακόμα για τη σχέση πολιτικής και συνδικαλισμού, αλλά και το κίνημα των ναυτεργατών. Ο Σπ. Στριφτάρης, κλείνοντας, τόνισε πως η ψήφος στο ΚΚΕ, το κόμμα της εργατικής τάξης, είναι χτύπημα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια και έδωσε όλες τις δυνάμεις του σε όλους τους αγώνες των ναυτεργατών και σε κάθε λαϊκό αγώνα. Η εκλογική του ενίσχυση θα κάνει τους αγώνες πιο αποτελεσματικούς, για να υπάρχουν κατακτήσεις και να δυναμώσει το αντίπαλο δέος απέναντι στην πλουτοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ