Κυριακή 15 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα στέγη για έργα χαρακτικής

Ο Βασίλης Χάρος (1938 - 2000)
Ο Βασίλης Χάρος (1938 - 2000)
Στη δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου με σκοπό την προβολή και προώθηση της χαρακτικής τέχνης, προχώρησε η «Ενωση Ελλήνων Χαρακτών». Στην οδό Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη, 50 μέτρα από το σταθμό Ακροπόλεως του Μετρό, ο επισκέπτης, εκτός από τις περιοδικές εκθέσεις που διοργανώνονται, μπορεί να ενημερωθεί για τις κλασικές αλλά και νέες τεχνικές χάραξης, για τους πειραματισμούς των νέων δημιουργών και τις εικαστικές τους αναζητήσεις.

Στον καινούριο αυτό χώρο, στον οποίο στεγάζονται και τα γραφεία της Ενωσης, υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός αυθεντικών χαρακτικών έργων, που έχουν δημιουργηθεί από τους ίδιους τους καλλιτέχνες στα εργαστήριά τους. Τα χαρακτικά αυτά δεν πωλούνται, αλλά ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με το δημιουργό, γεγονός που καθιστά τα έργα προσιτά στον καθένα που θα ήθελε να τα αποκτήσει.

Στη δημιουργία ενός από τους σημαντικότερους χαράκτες, ιδρυτή της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών, του Βασίλη Χάρου (1938 - 2000), είναι αφιερωμένη η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 17 Φλεβάρη στο χώρο της Ενωσης. Υπόδειγμα εργατικότητας, ήθους και γνώσης, ο Β. Χάρος, υπηρέτησε πιστά την τέχνη της χαρακτικής, δημιουργώντας έργα γεμάτα ενθουσιασμό, ελπίδες, όνειρα και δύναμη ψυχής, άρτια τεχνικά, τα οποία μας δείχνουν έναν κόσμο ποιητικό και πάντα επίκαιρο. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικές δημιουργίες της μακρόχρονης εικαστικής του διαδρομής.

«Η κόρη», 1985 (αριστερά),«Ειρήνη», 1977 (κάτω)
«Η κόρη», 1985 (αριστερά),«Ειρήνη», 1977 (κάτω)
Ο Β. Χάρος γεννήθηκε στα Κύθηρα και σπούδασε χαρακτική (1962 - 1967) στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Κ. Γραμματόπουλο και λιθογραφία (1970 - 1973), στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Ασχολήθηκε κυρίως με τη λιθογραφία, χρησιμοποιώντας ασβεστολιθικές πλάκες για να τυπώνει με τον παραδοσιακό τρόπο έγχρωμες λιθογραφίες. Οπως ο ίδιος ανέφερε «Με τη λιθογραφική πέτρα έχω μια ιδιόμορφη ερωτική σχέση... Η λιθογραφία είναι η μέθοδος που προκάλεσε επανάσταση στον τομέα των γραφικών τεχνών. Στην αρχή είχε ως σκοπό να βοηθήσει στην παραγωγή αντιτύπων μιας εικόνας. Γρήγορα όμως ξεπέρασε αυτόν το δευτερεύοντα ρόλο, απέκτησε την αυτονομία της και υψώθηκε σε καθαρά αισθητικά επίπεδα».

Με το λιθογραφικό κραγιόνι ο Β. Χάρος δημιούργησε ενδιαφέρουσες ματιές, ιδίως στις επιφάνειες του μαύρου. Στις συνθέσεις του υπάρχει μια μελαγχολική διάθεση και μια αίσθηση εγκατάλειψης που δικαιολογεί επιρροές από το σουρεαλισμό και τη μεταφυσική ζωγραφική. Πρόκειται για εσωτερικά και νεκρές φύσεις κυρίως, καθώς και μερικά φανταστικά τοπία που συνδυάζουν, πολλές φορές, μνήμες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Κύθηρα.

Ο Β. Χάρος, επαναχρησιμοποιεί μερικά μοτίβα, όπως το περιστέρι, το μήλο, το ψάρι, το φεγγάρι, σε συνδυασμό με μορφές ή με άλλα αντικείμενα, δημιουργώντας έτσι ενότητες έργων με κοινά θεματικά χαρακτηριστικά. Η κύρια σύνθεσή του περιβάλλεται πάντα από ένα γεωμετρικό παραλληλόγραμμο σχήμα, όπως μια πόρτα, ένα τραπέζι ή ένα παράθυρο, που την οριοθετεί μέσα από τα φυσικά όρια του έργου, αφήνοντας για φόντο την υπόλοιπη επιφάνεια γύρω - γύρω. Τα αντικείμενα της σύνθεσης χρωματίζονται με χρώματα της γης, ενώ τα έντονα γεωμετρικά σχήματα που τα περιβάλλουν είναι πάντα μαύρα.


«Είναι σαφής η εμπλοκή του χρόνου στην ανάγνωση των έργων του Χάρου» σημειώνει σε κείμενό της η Μαριλένα Κασιμάτη. «Η πλαστική αφήγηση εξελίσσεται, όχι ουδέτερα, μέσα στο χρόνο, αλλά ως διαμαρτυρία, για να περάσει από το παρελθόν στο παρόν και μέλλον. Είναι η αφήγηση αυτή που προσφέρει τη θεματική ενότητα - μήτρα αλλά και ευρηματικότητα στα εικονικά μοτίβα που παραθέτει, ενώ παραπέμπει με δραστικά και κλιμακούμενα συχνά μέσα σε μια συνεχόμενη φθορά και απαισιόδοξη τελικά στάση μπρος στην ανθρώπινη μοίρα».

Ως γνώστης της τεχνικής της λιθογραφίας ο Β. Χάρος είχε δραστηριοποιηθεί και στο χώρο της ενημέρωσης του κοινού πάνω σε θεωρητικά θέματα της γνήσιας, πρωτότυπης χαρακτικής. Εκτός από κείμενα που αφορούν στις τεχνικές, την προβολή και τη διάδοση της χαρακτικής, έχει γράψει πάρα πολλά κείμενα για την κερδοσκοπία του μη γνήσιου χαρακτικού, την οποία πολέμησε με δυναμισμό και πείσμα.

Σημειώνουμε ότι ο εκθεσιακός χώρος των χαρακτών και η έκθεση έργων του Β. Χάρου θα λειτουργεί: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 6μ.μ. - 9μ.μ. Σάββατο: 12μ. - 3μ.μ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 - 3310439.


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργανωμένες ξεναγήσεις στη μεγάλη έκθεση για τη χαρακτική(2022-01-18 00:00:00.0)
Συλλογή χαρακτικών, αφισών και λιθογραφιών(2018-02-16 00:00:00.0)
Ενα Εργαστήρι Χαρακτικής για όλους(2010-09-19 00:00:00.0)
Διά χειρός Γιώργη Βαρλάμου(2008-11-02 00:00:00.0)
Εικαστική και μουσική απώλεια(2000-07-13 00:00:00.0)
Μια παλιά τέχνη ανθίζει(1998-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ