Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Ρεκόρ εγκλημάτων

Στις ρωσικές φυλακές βρίσκονται σήμερα 864.590 άνθρωποι. Αυτό αντιστοιχεί σε 606 φυλακισμένους ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Τη Ρωσία ξεπερνούν μόνο οι ΗΠΑ, όπου στις φυλακές βρίσκονται 2.033.331 άνθρωποι (701 φυλακισμένοι σε κάθε 100 χιλιάδες κατοίκους).

Να σημειωθεί ότι το 2000 η Ρωσία βρισκόταν στην πρώτη παγκόσμια θέση σ' ό,τι αφορά τον αριθμό των φυλακισμένων, με πάνω από 1 εκατομμύριο φυλακισμένους (730 φυλακισμένους ανά 100 χιλιάδες κατοίκους). Οπως όμως προκύπτει από τα στοιχεία που βλέπουν τη δημοσιότητα, αυτή η μείωση των φυλακισμένων, κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με τη μείωση των εγκλημάτων. Ετσι σύμφωνα με τα λόγια του υφυπουργού Εσωτερικών της Ρωσίας, Βιτάλι Μοζιακόφ, το 2003 παρατηρήθηκε, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, μια αύξηση του αριθμού των εγκλημάτων κατά 9,1%. Ετσι ο αριθμός των καταγεγραμμένων εγκλημάτων στη Ρωσία ξεπέρασε τα 2,75 εκατομμύρια. Με βάση τα επίσημα στοιχεία κατά 24,2% αυξήθηκε ο αριθμός των κλοπών, 18,4% αυξήθηκε ο αριθμός των ληστειών. Οι αρχές ισχυρίζονται πως πάνω από 1.200.000 Ρώσοι υπέπεσαν σε εγκληματικές ενέργειες το 2003.

Χαρακτηριστικό για τις αιτίες της αύξησης της εγκληματικότητας είναι το στοιχείο που δίνεται, πως από αυτούς οι μισοί (!) δεν έχουν σταθερό εισόδημα. Αναφέρεται ακόμη πως περίπου το 25% είχε και στο παρελθόν διωχτεί από τις αρχές για αξιόποινες πράξεις.

Οπως επίσης μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι» στη Ρωσία διατηρείται η τάση αύξησης και του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό δήλωσε ο Βαλεντίν Στεπανκόφ, αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφάλειας της Ρωσίας. Κατά τη γνώμη του, η τάση αυτή θίγει όχι μόνα τα ζητήματα της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας αλλά και συνολικά της παγκόσμιας κοινότητας. Μιλώντας στη δεύτερη διεθνή διάσκεψη με θέμα: «Η Παγκόσμια κοινότητα κατά της παγκοσμιοποίησης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας» ο Στεπανκόφ σημείωσε πως την περίοδο από το 1999 μέχρι το 2003 αυξήθηκε κατά 8 φορές ο αριθμός των κατά παραγγελία εγκλημάτων. Εγκλήματα δηλαδή που διέπραξαν οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες μετά από «ανάθεση έργου» αυτών των εγκλημάτων από «ενδιαφερόμενους». Ετσι αυτά τα εγκλήματα από 3.300 έφτασαν τα 26.000.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ