Κυριακή 8 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Νέα επέλαση στα λαϊκά δικαιώματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με «σημαία» τους νόμους της αγοράς και οδηγό τη συνέχιση της ίδιας σκληρής και αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου ανοίγει τα «πανιά» του για τη «νέα εποχή». Σ' αυτή του την προσπάθεια, μάλιστα, ζητάει από το λαό να γίνει «συνένοχος» μέσα από τις συμμετοχικές διαδικασίες που ο ίδιος ευαγγελίζεται.

Τα παραπάνω αποδείχτηκαν περίτρανα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου στο προχτεσινό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και διατυπώθηκαν αναλυτικά στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα που δημοσιοποιήθηκε την ίδια μέρα από το κόμμα του. Η πολιτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ την επόμενη τετραετία θα συνεχίσει να είναι υποταγμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

«Τη συνέχιση της βιώσιμης ανάπτυξης, αυτή τη νέα οικονομία, τη στηρίζουμε σε γερά θεμέλια, αυτά της ισχυρής και ανταγωνιστικής οικονομίας που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Θα διατηρήσουμε και θα διευρύνουμε αυτή την οικονομική σταθερότητα». Που σημαίνει νέο κύμα αντεργατικών μεταρρυθμίσεων για ένταση της εκμετάλλευσης προκειμένου να αυξάνεται η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο Γ. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος, στήριξε και υποστήριξε την πολιτική των προκατόχων του και συγχρόνως ανακοίνωσε ότι σε μια πιθανή διακυβέρνηση από το κόμμα του θα προχωρήσει στην «πλήρη απελευθέρωση και ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας». Ο Γ. Παπανδρέου θα ενισχύσει με κάθε μέσο και τρόπο την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο χώρος της Υγείας, της Παιδείας, της απασχόλησης, θα δοθεί βορά στο μεγάλο κεφάλαιο, το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί, με νέα ...κίνητρα και προνόμια, που απλόχερα είναι διατεθειμένο να προσφέρει το «παιδί της αλλαγής».

Βέβαια, για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου και της εξαπάτησης του ελληνικού λαού, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στόχος του για την επόμενη τετραετία «είναι η διεύρυνση της αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών δυνάμεων». Εδώ εννοεί ψίχουλα στους εξαθλιωμένους, ενώ την ίδια στιγμή που ...προχωρούσε στην αναδιανομή του εισοδήματος συγχρόνως υποστήριζε: «Μπορεί να λείπουν και τα χρήματα, λείπει όμως και κάτι ακόμα: Δεν πρέπει να προσθέσουμε στα ευρώ που δίνουμε και την ανθρωπιά;». Στη σύνταξη πείνας του συνταξιούχου, στο εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας του εργάτη, ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε λίγη ανθρωπιά, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία μιας «φιλάνθρωπης» κοινωνίας, που θα φροντίζει τα μέλη της...

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των προτάσεων του Κ. Σημίτη για λιγότερο κοινωνικό κράτος, αφού υιοθέτησε την επισήμανσή του ότι «όλα τα βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης, αναδιανομής και κοινωνικού κράτους στηρίζονται στην οικονομική σταθερότητα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ. Τα μοντέλα ανάπτυξης, αναδιανομής και κοινωνικού κράτους, που πλήττουν την οικονομική σταθερότητα είναι βραχύβια και επικίνδυνα πειράματα», είπε ο πρωθυπουργός. Για να έρθει λίγο αργότερα ο Γ. Παπανδρέου και να δηλώσει «συνυπεύθυνος και περήφανος για το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και την κληρονομιά που παραλαμβάνει από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη», δηλώνοντας, ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, πιστός στις νεοφιλελεύθερες επιλογές του ΠΑΣΟΚ.

Το πιο επικίνδυνο σημείο όμως των πολιτικών απόψεων του Γ. Παπανδρέου είναι ότι σ' αυτό το νέο του όραμα Θα απαιτήσει «επιδεικτικά τη συμμετοχή και τη συνευθύνη του λαού», όπως είπε. Γεγονός που σηματοδοτεί την επιδίωξη κατάπνιξης κάθε φωνής αντίστασης και τη δημιουργία συνενόχων στην εφαρμογή πολιτικής κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα.

Οι ευθύνες ανήκουν στους πολίτες...

Ακριβώς αυτές οι διατυπώσεις του Γ. Παπανδρέου περιγράφονται και μέσα στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Το πολιτικό πλαίσιο του προγράμματος το διαπερνά η «άλλη» αντίληψη για το κράτος, που δεν είναι άλλη παρά η νεοφιλελεύθερη αντίληψη για λιγότερο κράτος, με περισσότερες «ανεξάρτητες αρχές» και περισσότερη «αποκέντρωση», που θα μπορεί αντί να λύνει προβλήματα, να τα μεταθέτει για λύση στον ίδιο το λαό, μέσα σε προκαθορισμένα πλαίσια, που είναι η πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου. Και πάνω απ' όλα, περισσότερη «ελεύθερη» αγορά και εμπορευματοποίηση των πάντων.

Τα μεγάλα προβλήματα, υποστηρίζεται στο συγκεκριμένο κείμενο, «δε λύνονται μόνο από το κράτος ή την αγορά. Λύνονται από την ενεργό δράση πολιτών που έχουν γνώσεις. Που γνωρίζουν τα προβλήματα. Που διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις. Που αξιοποιούν τους μηχανισμούς της αγοράς αλλά και τις ικανότητες όλων μας ενάντια στις διακρίσεις». Ολ' αυτά σημαίνουν, με άλλα λόγια, ότι για τα λαϊκά προβλήματα ευθυνονται, όχι η εκμετάλλευση από τους επιχειρηματίες και η εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Και για να τα λύσουν πρέπει να τα μοιραστούν μεταξύ τους, όπως, π.χ., να μοιραστούν τη φτώχεια τους, την ανεργία κλπ.

Στο κεφάλαιο περί «συμμετοχικής διακυβέρνησης» περιγράφονται οι προκλήσεις της «νέας εποχής». Είναι χαρακτηριστικό ότι και εδώ δίνεται έμφαση στις «ίσες ευκαιρίες». Το κράτος στη «συμμετοχική δημοκρατία» δεν εγγυάται για τίποτα, απλά εγγυάται τις ...ευκαιρίες στους πολίτες και μόνον αυτές, μετατρέποντάς τους σε «κυνηγούς» τους.

Τελικός στόχος είναι η χειραγώγηση και η ενσωμάτωση του «πολίτη» με τη «συνευθύνη του πολίτη».

Στα πλαίσια της «ανανέωσης της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος» προτείνονται θεσμοί «διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών» και δραστηριοποίηση των λεγομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που προορίζονται να παίξουν το ρόλο του Δούρειου Ιππου για την αντιμετώπιση του διεκδικητικού λαϊκού κινήματος και την επιβολή της πολιτικής διαχείρισης της εξαθλίωσης, μέσω παροχής κοινωνικών υπηρεσιών από τις ΜΚΟ.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με χιλιοειπωμένα συνθήματα και αόριστες υποσχέσεις(2007-08-18 00:00:00.0)
«Βαθιές τομές» νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης(2005-09-27 00:00:00.0)
Ανθυγιεινή υποκρισία με υπόκλιση στο κεφάλαιο(2004-02-28 00:00:00.0)
Στα... οδοφράγματα(2004-02-14 00:00:00.0)
Στέψη σε «ρωμαϊκή αρένα»(2004-02-07 00:00:00.0)
ΜΑΤ σε πέντε (!) κινήσεις...(2004-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ