Κυριακή 8 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Το δημοσιονομικό πρόβλημα

Το δημόσιο χρέος (εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από 100% του ΑΕΠ) αυξάνεται κάθε χρόνο κατά μερικά τρισεκατομμύρια δραχμές και σε συνδυασμό με την αύξηση που καταγράφουν τα κρατικά ελλείμματα, σκιαγραφούν το λεγόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα. Με βάση τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν κρύβουν πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα (για το οποίο εντείνονται και οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες), με την ίδια πολιτική. Τη συνέχιση της εκποίησης της κρατικής περιουσίας (κινητής και ακίνητης) με τις ιδιωτικοποιήσεις ή μετοχοποιήσεις των, κατ' όνομα πια, ΔΕΚΟ και άλλων περιουσιακών στοιχείων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα λαϊκά εισοδήματα (όπου θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια) κλπ.

Για παράδειγμα τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, δηλώνουν δημόσια πως θα συνεχίσουν την πολιτική του «λιγότερου κράτους», με τις ιδιωτικοποιήσεις ή αποκρατικοποιήσεις, με το επιχείρημα ότι «το κράτος δεν είναι καλός επιχειρηματίας» ή ότι «τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους», αλλά το κυριότερο, θα πέσει άγριο τσεκούρι σε ό,τι έχει απομείνει ακόμη απ' αυτό που το ονομάζουν κοινωνική πολιτική, δηλαδή δημόσια Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κλπ. Οι διαφορές στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, είναι, στην ουσία, ανύπαρκτες. Γι' αυτό και η αντιπαράθεση των δύο μονομάχων του δικομματισμού, γίνεται σε δευτερεύοντα ζητήματα (το τίμημα πώλησης, ο βαθμός διαφάνειας στις διαδικασίες, ο τρόπος ιδιωτικοποίησης, αν είναι καλύτερη η μετοχοποίηση ή η άμεση πώληση σε ιδιώτες, κλπ.) καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, υλοποιούν με τις ιδιωτικοποιήσεις τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου, να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, να αυξάνει την κερδοφορία του. Βέβαια και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αποσιωπούν το γεγονός ότι με την παράδοση του πλήρους ελέγχου των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Συγκοινωνιακοί φορείς του δημοσίου κλπ.) στο ιδιωτικό κεφάλαιο, το ύψος των αυξήσεων των τιμολογίων στις παρεχόμενες υπηρεσίες θα καθορίζεται με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών, που συνεπάγεται μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στα λαϊκά εισοδήματα.

Επίσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προτίθενται να συνεχίσουν το σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια κλπ.) με αδυναμία παροχής σύγχρονης δημόσιας εκπαίδευσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων και άλλων ασφαλισμένων, των ανέργων, των απόρων κλπ. Το επιχείρημα που θα προβάλλουν είναι κοινό. Η «δημοσιονομική πειθαρχία» που επιτάσσει η ΕΕ, ο «περιορισμός της σπατάλης» του κράτους και γενικότερα η «εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών»... Επίσης, ενώ, «δημόσια και δωρεάν Παιδεία» δεν υπάρχει - καθώς έχει συνθλιβεί από τις πολιτικές τους που οδήγησαν στην άνθηση της παραπαιδείας - την ίδια ώρα και τα δύο μεγάλα κόμματα φουλάρουν τις μηχανές για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ!

Σχετικά με τη φορολογική πολιτική και το ΠΑΣΟΚ (με δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου) και η ΝΔ (με το οικονομικό της πρόγραμμα), προανήγγειλαν, μεταξύ άλλων: 1) Τη μείωση των συντελεστών φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων (κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (για τις ΑΕ και ΕΠΕ) και 5 μονάδες για μικρές (ΟΕ και ΕΕ), 2. Τη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνεύονται. 3) Την απλοποίηση των φορολογικών στοιχείων, την «αντικειμενικοποίηση» κλπ. Ομως και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αποσιώπησαν ή πέρασαν στα ψιλά, την αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα (αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις με γονική παροχή ή κληρονομιά) που θα προκαλέσει η αντικατάσταση του φόρου μεταβίβασης (με συντελεστές από 9 μέχρι 13%) με το ΦΠΑ (με συντελεστή 18%) καθώς και τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ενώ εξετάζεται και η αύξηση των φόρων κατανάλωσης σε ποτά, καύσιμα, τσιγάρα και άλλους έμμεσους φόρους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαρατσώνουν και παραδίδουν...(2007-02-04 00:00:00.0)
Είναι συνένοχοι στην ιδιωτικοποίηση(2006-12-13 00:00:00.0)
Ω, τι κοροϊδία!(2006-12-12 00:00:00.0)
Αλλοθι για νέα αντεργατικά μέτρα, η ΕΕ(2004-03-14 00:00:00.0)
ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ(1999-06-30 00:00:00.0)
Ο "ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ(1998-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ