Κυριακή 8 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Η εξάπλωση των ναρκωτικών μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση

Οπως ήδη σημειώσαμε, οι δυνάμεις που επανέφεραν τον καπιταλισμό στη Ρωσία, υποσχόμενες ότι θα «διορθώσουν» και θα κάνουν «πιο ανθρώπινο» το σοσιαλισμό, με μια πρωτοφανή τους απόφαση στις 5/12/1991 νομιμοποίησαν τη χρήση των ναρκωτικών! Σήμερα, κανείς από τους πρωταγωνιστές δε θέλει να θυμάται το ποιοι βουλευτές ήταν εκείνοι που πρωτοστάτησαν στην απόφαση που πήρε το ρωσικό κοινοβούλιο, το Δεκέμβρη του 1991. Ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές κρύβονται πίσω από την «αδυναμία» της μνήμης τους, ενώ άλλοι δηλώνουν πως τα πρακτικά της συνεδρίασης του κοινοβουλίου κάηκαν το 1993 κατά τη διάρκεια του κανονιοβολισμού του ρωσικού κοινοβουλίου από τα τανκς του Γιέλτσιν!

Ομως, οι κυβερνώντες δεν επέτρεψαν απλώς τη χρήση των ναρκωτικών, αλλά έκαναν ένα βήμα ακόμη κι έκλεισαν το 1993 όλα τα δημόσια «θεραπευτικά - εργασιακά ιδρύματα» αποκατάστασης εξαρτημένων ατόμων, όχι μόνο από τα ναρκωτικά, αλλά κι από τον αλκοολισμό. «Στη Ρωσία υπήρχαν εκατοντάδες τέτοια ιδρύματα. Οι αλκοολικοί κι οι ναρκομανείς γύρισαν στην κοινωνία, διαδίδοντας τον δικό τους τρόπο ζωής»8.

Αυτή η περίοδος επίσημης «χάριτος» στα ναρκωτικά κράτησε 7 ολόκληρα χρόνια, έως το 1998. Είναι χαρακτηριστικό πως το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε το 1996 νέο νόμο, (όταν πλέον φάνηκαν οι εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει το πρόβλημα), με τον οποίο απαγορευόταν η χρήση ναρκωτικών ουσιών χωρίς ιατρική άδεια. Ακόμη όμως και τότε ο Πρόεδρος Γιέλτσιν, γνωστός και φανατικός οπαδός της (συμμετοχικής;) «δημοκρατίας», αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή του στο νόμο αυτό! Χρειάστηκε να περάσουν δύο ακόμη χρόνια, ώσπου να δυναμώσει η κοινωνική κατακραυγή και να δεχτεί να υπογράψει ο ίδιος τη σχετική απαγόρευση, με την ευκαιρία της έγκρισης του νέου ποινικού κώδικα. Στα 7 αυτά χρόνια της «αποποινικοποίησης», η Ρωσία γνώρισε μια ραγδαία εξάπλωση των ναρκωτικών! Με μέγα θύμα τη νέα γενιά!

Το μέγεθος του προβλήματος σήμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία κυβερνητικών ερευνών, που μετέδωσε το πρακτορείο «Interfax», το Δεκέμβρη του 2003 στη Ρωσία υπήρχαν 4.000.000 νεολαίοι ηλικίας από 11 έως 24 χρόνων που έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ περίπου 1,1 εκατομμύριο από αυτούς θεωρούνται ναρκομανείς9. Ενώ σύμφωνα με τον Γ. Σιβολάπ, επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής «Κορσακόφ» η μάστιγα των ναρκωτικών έχει αγγίξει «περίπου 10.000.000 νέους που υποφέρουν από τη ναρκομανία»10. Είναι χαρακτηριστικό πως αν το 1985, στα σοσιαλιστικά χρόνια, υπήρχαν μόνο 4 από τις 89 περιοχές της Ρωσίας, όπου υπολογίζονταν ότι οι χρήστες ναρκωτικών ήταν από 1.000 έως 10.000 άτομα, σήμερα εκτιμάται πως υπάρχουν 43 τέτοιες ρωσικές περιοχές. Σημειώνεται, επίσης, πως με βάση υπολογισμούς που έγιναν κάθε χρήστης «σπρώχνει» στη χρήση ναρκωτικών ετησίως άλλα 16 άτομα, κατά μέσο όρο. Στα χρόνια μεταξύ 1992 και 2001 ο αριθμός των ναρκομανών αυξήθηκε στη Ρωσία κατά 10,8 φορές, ενώ μεταξύ των εφήβων κατά 16 φορές. Οι θάνατοι από τη χρήση ναρκωτικών αυξήθηκε κατά 12 φορές, ενώ μεταξύ των παιδιών κατά 42 φορές!11

Οπως σημειώνει ο Γ. Ζαζούλιν, που για χρόνια ασχολείται με το ζήτημα των ναρκωτικών: «Σήμερα στη Ρωσία υπάρχει ένας ναρκομανής ανά 100 κατοίκους. Εάν υπολογίζουμε μόνο μέσα στη νεολαία τότε έχουμε έναν ναρκομανή ανά 10 νέους. Η χώρα πλήττεται από ένα κύμα κοινωνικής ναρκο-επιδημίας. Τι θα γίνει μετά από 20-30 χρόνια; Ελαφρές συνταγές για να σταματήσουμε τα ναρκωτικά δεν υπάρχουν... Οι χαμηλοί μισθοί εξαναγκάζουν τους γονείς να δουλεύουν σε δύο και τρεις δουλιές και να μην έχουν καθόλου χρόνο για να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους. Πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν ούτε χρόνο, αλλά ούτε και δυνάμεις για να συνειδητοποιήσουν την ποιότητα επικοινωνίας τους με τα παιδιά τους. Δε γνωρίζουμε πώς να επικοινωνήσουμε με αυτά»12.

Να σημειωθεί ότι η Μόσχα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην επέκταση των ναρκωτικών. «Φαρμάκι» για κάθε γούστο μπορεί να βρει κανείς παντού: Κοντά στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο νυχτερινό κλαμπ, στο καζίνο, στη λαϊκή αγορά. Πρόσφατα η Κρατική Υπηρεσία ελέγχου των ναρκωτικών υπολόγισε ότι σε πάνω από 200 νυχτερινά κέντρα της ρωσικής πρωτεύουσας, σε σύνολο 600 που είναι ανοιχτά κάθε βράδυ, γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Ο διευθυντής του τμήματος υγειονομικής περίθαλψης της πρωτεύουσας Α. Σελτσόφσκι δήλωσε πως στη Μόσχα υπάρχουν ήδη ένα εκατομμύριο άνθρωποι που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ πάνω από 150 χιλιάδες είναι οι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά. Και αυτό μόνο στη Μόσχα! Προκύπτει πως στην πρωτεύουσα της «δημοκρατικής» Ρωσίας, αν αφαιρέσουμε τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά, χρήστης ναρκωτικών είναι κάθε τρίτος - τέταρτος κάτοικος!13

Δραματική είναι και η κατάσταση στον τομέα της αποτοξίνωσης. Στις δημόσιες κλινικές υπάρχει τεράστια «ουρά» για να εισαχθείς, ενώ στις ιδιωτικές κλινικές η θεραπεία κυμαίνεται γύρω στα 3 με 5 χιλιάδες δολάρια, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία του λαού παίρνει μισθούς πείνας. Σ' αυτές τις συνθήκες, οι οικογένειες που υποφέρουν από τα ναρκωτικά, αναγκάζονται να καταφύγουν σε κάθε μέσο, ξεπουλώντας τα πάντα, μήπως και καταφέρουν να σώσουν τα παιδιά τους14.

Η ζωή, τέλος, κατέρριψε και το μύθο που έλεγε πως τη Ρωσία δεν την απειλούσαν τα ναρκωτικά, επειδή τάχατες «οι Ρώσοι πίνουν» και γι' αυτό δε θα πέσουν στα δίχτυα των ναρκωτικών. Αντίθετα, όπως αποδεικνύουν και οι Ρώσοι ειδικοί, ο αλκοολισμός και τα λεγόμενα «ελαφρά» ναρκωτικά αποτελούν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων έναν «προθάλαμο», έναν «διάδρομο προπόνησης», για να περάσει κανείς και στα «σκληρά» ναρκωτικά15.

---

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

1. Οι θέσεις της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά, Ιούνης 2001, σελ. 11-12

2. «Η ανάπτυξη της ναρκομανίας και της παράνομης κυκλοφορίας των ναρκωτικών στη Ρωσία». www.narcom.ru

3. Στο ίδιο.

4. «Ο αγώνας με τη ναρκομανία και την τοξικομανία παιδιών κι εφήβων τις δεκαετίες του '20-30». http://nodrugs.ksu.ru/info/narkhist20s.html

5. Στο ίδιο.

6. Το Ιντερνετ κατά των ναρκωτικών. http://nodrugs.ksu.ru

7. «Στη μάχη κατά της ναρκομανίας δεν υπάρχουν ελαφρές συνταγές». http://journal.spbu.ru/2002/16/5.html

8. Στο ίδιο.

9. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 28/12/2003

10. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 12/8/2001

11. «Η Ρωσία στη βελόνα των ναρκωτικών». www.leviy.ru

12. «Στη μάχη κατά της ναρκομανίας δεν υπάρχουν ελαφρές συνταγές». http://journal.spbu.ru/2002/16/5.html

13. «Μαστούρα από τον θείο Μπους». Εφημερίδα «Ζάφτρα», 27/3/2003

14. Στο ίδιο.

15. Το Ιντερνετ κατά των ναρκωτικών. http://nodrugs.ksu.ru


Ε.Β. – Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ