Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ποιες είναι οι θέσεις του ΚΚΕ για τους ΕΒΕ;

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ των ΕΒΕ, που θα οξύνεται ως κύρια τάση, είναι το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η δύσκολη επιβίωση. Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων δεν αποδεικνύει ευημερία για το λαό και το στρώμα αυτό. Η μικρή επιχείρηση υπάρχει εκεί όπου το μονοπώλιο δε θέλει ή δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν να την εκτοπίσει. Τα έσοδα και τα έξοδα των μικρών επιχειρήσεων τα καθορίζουν τα μονοπώλια και όχι η ικανότητα του ενός ή του άλλου μικροϊδιοκτήτη. Ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός δεν μπαίνει σε κανόνες.

Οι μικρομεσαίοι ΕΒΕ, που σήμερα στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει να δουν στο πρόσωπο της εργατικής τάξης τον κύριο σύμμαχό τους. Το συμφέρον τους είναι να δράσουν από κοινού ως σύμμαχοι, ώστε να αντιπαρατάξουν τη μέγιστη δυνατή δύναμη στον κύριο αντίπαλο, που είναι το μεγάλο κεφάλαιο.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τη δημιουργία και αξιοποίηση του συνεταιρισμού, που δε θα είναι σαν τους συνεταιρισμούς που έχουμε γνωρίσει, οι οποίοι δεν μπορούν πια να διασφαλίσουν ουσιαστικά τους ΕΒΕ από το μονοπωλιακό ανταγωνισμό. Στις σημερινές συνθήκες θα οδηγούν στην περιθωριοποίηση και την εκτόπιση των πιο ασθενών ΕΒΕ, θα δρουν υπέρ των μονοπωλίων και των μεσαίων επιχειρήσεων στο χώρο.

Υποστηρίζουμε το λαϊκό συνεταιρισμό, που θα εξουδετερώνει τα μειονεκτήματα της μικροεπιχείρησης, τα οποία το μεγάλο κεφάλαιο αξιοποιεί προκειμένου να δικαιολογήσει και δικαιώσει τη συγκεντροποίηση σε βάρος των ΕΒΕ. Ο λαϊκός συνεταιρισμός θα λειτουργεί ως μορφή της παραγωγής σε τομείς όπου κυριαρχεί η μικρή ιδιοκτησία. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός λειτουργεί παράλληλα με το συνεταιρισμό για προμήθεια πρώτων υλών και τη διάθεση των εμπορευμάτων, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο κοινωνικοποιημένο τομέα οικονομίας. Οι δύο αυτές μορφές συνεταιρισμών μπορούν να λειτουργήσουν θετικά, στο βαθμό που λειτουργούν δίπλα σε έναν κρατικό τομέα, στον οποίο ανήκουν ως λαϊκή περιουσία οι τομείς στρατηγικής σημασίας και, γενικότερα, συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Η δράση των συνεταιρισμών εντάσσεται στο γενικό κρατικό προγραμματισμό και στη γενικότερη προσπάθεια να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές σε προϊόντα που μπορεί να παράγονται στην Ελλάδα και γενικότερα οι άχρηστες εισαγωγές.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ στην απελευθέρωση του ωραρίου, που αποτελεί και μέρος της προσπάθειας για διευκόλυνση της συγκεντροποίησης. Στην κατεύθυνση της Κομισιόν για το δικαίωμα να πουλάνε οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω του κόστους. Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων να είναι ενιαίο, υποχρεωτικό για όλους, να βασίζεται στις σύγχρονες ανάγκες που έχουν οι εργαζόμενοι σ' αυτά στον ελεύθερο χρόνο.

Ενάντια στη διπλή και αυθαίρετη φορολογία. Η φορολόγηση να γίνεται με βάση τα πραγματικά έσοδα και τα έξοδα, όπως προκύπτουν από παραστατικά στοιχεία, που είναι υποχρεωτικό να τηρούνται και από τα βιβλία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού αναγνωριστεί ένα ελάχιστο αφορολόγητο.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, με κρατική χρηματοδότηση, υποδομών, δηλαδή Βιοτεχνικά Πάρκα, όπου οι βιοτέχνες θα ασκούν τη δραστηριότητά τους, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον, στις κατοικημένες περιοχές.

Διεκδικούμε λύσεις για όλα τα προβλήματα των ΕΒΕ, που δε διαφέρουν από των άλλων εργαζομένων, δηλαδή το συνταξιοδοτικό, το πρόβλημα του συστήματος Υγείας, το πρόβλημα των ταξικών φραγμών και της ακρίβειας στην Παιδεία, το πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης και γενικότερα προβλήματα κοινωνικής πολιτικής, ελεύθερου χρόνου, βιοτικού επιπέδου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ