Κυριακή 25 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Πιστοί στο δρόμο του κεφαλαίου

ΝΤΑΒΟΣ.- Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην ελβετική πόλη του Νταβός. Η φετινή συνάντηση των εκπροσώπων του κεφαλαίου χαρακτηρίστηκε από την τεράστια κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και του στρατού με το πρόσχημα της «απειλής τρομοκρατικής επίθεσης», τις δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη αλλά και από τη νέα αποτυχία των υπουργών Εμπορίου να δώσουν το «φιλί της ζωής» στις διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Χτες διαδηλωτές κατά του καπιταλιστικού Φόρουμ πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στη γειτονική με το Νταβός, πόλη Γκουάρ. Ενώ στα αξιομνημόνευτα της χτεσινής μέρας ήταν και η ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι που για ακόμη μια φορά διακήρυξε το «δίκαιο» της πολιτικής Μπους στο Ιράκ αλλά και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ανάλογες δηλώσεις έκανε στη διάρκεια της πενθήμερης συνάντησης και ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Ασκροφτ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν από το βήμα του ΠΟΦ υποστήριξε πως μέλημα της «διεθνούς κοινότητας» πρέπει να είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η ανάπτυξη.

Στη φετινή Σύνοδο 2004 βρέθηκαν περίπου 2.100 «υψηλοί» προσκεκλημένοι από 94 διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της «Deutsche Bank», Γιόζεφ Ακερμαν, ο Πίτερ Μπράμπεκ της «Νεστλέ», ο Ντάγκλας Νταφτ της «Κόκα-κόλα», ο Μπιλ Γκέιτς της «Μάικροσοφτ», ο Νοβουγιούκι Ιντέι της «Sony», ο Χένριχ φον Πίρερ της «Siemens», ο Τζ. Σόρος και άλλοι. Ολους αυτούς και περίπου 30 αρχηγούς κρατών, πέρα από τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, απασχόλησαν θέματα όπως η «αξιοπιστία των επιχειρήσεων» (...), το ασθενές δολάριο και οι παρενέργειές του στην Ευρω-ζώνη, αν «είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Κίνα» και άλλα θέματα που είχαν να κάνουν με τη διοίκηση των επιχειρήσεων. Φυσικά αυτό που δεν υπήρχε περίπτωση να τους απασχολήσει ήταν οι φωνές των διαδηλωτών από τους δρόμους των ελβετικών πόλεων και το γεγονός ότι οι πολιτικές που προωθούν γεννούν τεράστιες αντιδράσεις και φτώχεια σε όλο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ