Σάββατο 17 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΚΕ
Κρατική υποχρέωση η δωρεάν Υγεία

Πολλά χέρια κράτησαν στον «Ευαγγελισμό» το τετράπτυχο του ΚΚΕ, στο οποίο αποτυπώνονται οι βασικές αρχές για την Υγεία.

«Είναι κοινωνικό δικαίωμα και κρατική υποχρέωση η προαγωγή και η προστασία της υγείας του λαού, μέσα από ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που να του παρέχει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την πρόληψη, την ιατροφαρμακευτική, οδοντιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη», τονίζει το ΚΚΕ και απευθύνεται στους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους καλεί να το ενισχύσουν με την ψήφο τους για να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων σε όφελος του λαού και «να κτιστεί η λαϊκή συμμαχία, που θα εμπνεύσει μεγάλους αγώνες και στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας, θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου».

Απαντώντας στα βασανιστικά ερωτήματα για τις ουρές στις εργαστηριακές, ιατρικές εξετάσεις ή για εισαγωγή στο νοσοκομείο ή για ένα κρεβάτι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) το ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Λύση υπάρχει και βρίσκεται στα Δημόσια Κέντρα Υγείας, στα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο, που θα είναι πλήρως στελεχωμένα με νοσηλευτές, οικογενειακούς γιατρούς και γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Βρίσκεται στα Δημόσια Νοσοκομεία με τον απαιτούμενο αριθμό κρεβατιών και ΜΕΘ, με πλήρη εξοπλισμό και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

«Ας σκεφτούμε γιατί οι τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό, θα πρέπει να καλύπτονται με εκτάκτους, μερικής απασχόλησης, των προγραμμάτων για "εργασιακή εμπειρία" (STAGE), με εποχικούς "επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτές" ή με ιδιώτες νοσηλευτές;», θέτει το ερώτημα το ΚΚΕ και απαντά: «Λύση υπάρχει. Να προσληφθεί όλο το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό στο δημόσιο - δωρεάν - σύστημα - υγείας - πρόνοιας. Προσωπικό μόνιμο, στο οποίο θα απορροφηθούν οι σημερινοί ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες. Προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αυξήσεις στους μισθούς του, με αναβαθμισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση, την ειδίκευσή του, την προϋπηρεσία του, αλλά και τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία του».

Το ΚΚΕ ζητά να φύγει η επιστημονική έρευνα από τα χέρια των πολυεθνικών και να έχει το κράτος την ευθύνη για τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη της έρευνας, από επιστήμονες υπαλλήλους του, προς όφελος των λαϊκών και όχι των πολυεθνικών συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ