Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναζητούνται «καταστατικές ρυθμίσεις»

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ

Με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες για την παράδοση της σκυτάλης στον Γ. Παπανδρέου. Χτες, μετά την κοινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός με δήλωσή του δρομολόγησε τη διαδικασία διαδοχής και προσδιόρισε το χρόνο των εκλογών.

Βασικό αντικείμενο της σημερινής ΚΕ, είναι η αναζήτηση καταστατικών ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την εκλογή του Γ. Παπανδρέου στη θέση του προέδρου του κόμματος, από τη βάση, όπως ο ίδιος το επιθυμεί.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης, στις δηλώσεις του αφού σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ποτέ δε φοβήθηκε να αλλάξει, χαρακτήρισε «πρώτη πολιτική πράξη του δεύτερου κύκλου της μεταπολίτευσης - του κύκλου της νέας εποχής» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα, και η διαδρομή του από το 1974 μέχρι σήμερα, «δε φοβήθηκε ποτέ να αλλάξει το ίδιο, όταν το απαίτησαν οι περιστάσεις» και υπογράμμισε ότι ο Κ. Σημίτης, άνοιξε το νέο κεφάλαιο της πολιτικής ζωής στην πατρίδα μας και απέδειξε, όχι μόνο με την οχτάχρονη ηγεσία του, αλλά και με τη σημερινή του δήλωση, ότι δίκαια τον εμπιστεύτηκε η προοδευτική παράταξη και ο ελληνικός λαός. «Με την ανάδειξη της νέας ηγεσίας μας, θα ανοίξουμε εμείς πρώτοι το νέο κύκλο της μεταπολίτευσης, θα αλλάξουμε για να παραμείνουμε δύναμη μεταρρύθμισης, δύναμη δημιουργίας, δύναμη στα χέρια του λαού», είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Λιγότερο, έως καθόλου, σίγουρος για την ποιότητα και τη νομιμότητα αυτών των αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών Μενέλαος Γκίβαλος. «Αυτά τα οποία βλέπουμε, είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, και διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας, αποτελούν σημαντικές πολιτικές πράξεις και επιλογές οι οποίες διεξάγονται με έναν τρόπο, τουλάχιστον, περίεργο(...) μέσα σε δέκα μέρες έχουν όλα ανατραπεί με συνέπεια να μην ξέρει κανείς τι είναι νόμιμο, τι είναι παράνομο, ποια πολιτική διαδικασία ακολουθείται και με ποια κριτήρια γίνονται οι επιλογές». Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, το μέλος της ΚΕ παραδέχτηκε ότι «υπάρχει ένα θέμα ηθικών και πολιτικών κανόνων» και πως «αυτή η διαδικασία της διαδοχής μάς οδηγεί σε μια ανάθεση σε συγκεκριμένο πρόσωπο με βάση τις... δημοσκοπήσεις».

Διαφορετική άποψη ωστόσο, εξέφρασαν τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία έκαναν δηλώσεις μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου εξέφρασε την αισιοδοξία του για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. «Η αλλαγή προσώπου», δήλωσε, «σημαίνει ανανέωση και μαζί με την ανανέωση του πολιτικού μας λόγου και του πολιτικού μας προγράμματος, εξασφαλίζονται πλέον συνθήκες για σημαντική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 7 Μαρτίου». Από την πλευρά της η Βάσω Παπανδρέου υποστήριξε ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού αποτελούν μια γενναία πράξη και μια προσφορά στην ανανέωση της παράταξης. «Στις επόμενες εκλογές πάμε με ηγέτη τον Γεώργιο Παπανδρέου και αυτό δίνει μια νέα δυναμική στην παράταξη», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «η εκλογική αναμέτρηση θα είναι δύσκολη». Λιγότερο θερμός εμφανίστηκε ο Θ Πάγκαλος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν ξεπεράστηκαν τα προβλήματα του παρελθόντος με τον Γ. Παπανδρέου, είπε «θα δούμε» και παρέπεμψε στη συνεδρίαση της ΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ