Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οκτώ χρόνια απώλειες

«Τα οκτώ αυτά χρόνια πετύχαμε τη σταθερή βελτίωση των εισοδημάτων των Ελλήνων...». Ετσι αποτίμησε χτες ο πρωθυπουργός το έργο της κυβέρνησής του όσον αφορά στα εισοδήματα. Ομως οι ισχυρισμοί του «έπεα πτερόεντα»..! Τα επίσημα στοιχεία καταρρίπτουν εν ριπή οφθαλμού τους ισχυρισμούς του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία των μισθολογικών καταστάσεων που διαθέτει το ΙΚΑ για 2 εκατομμύρια και πλέον μισθωτούς, το εισόδημά τους το 2002 διαμορφώθηκε ως εξής:

- 1.843.154 μισθωτοί είχαν κατά μέσον όρο, μηνιαίο εισόδημα μόλις 417 ευρώ. Δηλαδή το 72,74% των μισθωτών έχουν εισόδημα κάτω και απ' αυτό που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

- Ενας στους δύο μισθωτούς έχουν εργατικό εισόδημα 278 ευρώ το μήνα.

- Το συνολικό εισόδημα 2.038.724 μισθωτών για το 2002 ήταν μόλις 13,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 9,7% του ΑΕΠ που παράχτηκε στη χώρα.

- Είναι αυτή η σταθερή βελτίωση, που έχει οδηγήσει σήμερα το βασικό μεροκάματο στα εξευτελιστικά επίπεδα των 23 ευρώ και το βασικό μισθό στα 519 ευρώ.

- Η εισοδηματική πολιτική οδήγησε τους δημόσιους υπαλλήλους να απολέσουν - σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ - το 35% του εισοδήματός τους.

Για να μη μιλήσουμε για τους 500 χιλιάδες ανέργους, τα 2/3 των οποίων δε λαμβάνουν ούτε το επίδομα ανεργίας, ενώ το υπόλοιπο 1/3 φυτοζωεί με τα 11 ευρώ την ημέρα.

Γι' αυτή την κατάσταση επαίρεται ο πρωθυπουργός. Αυτή την πολιτική αφήνει παρακαταθήκη και στο διάδοχό του. Με αυτό το κριτήριο, με κριτήριο δηλαδή τα εισοδήματά τους, την πολιτική που τους έχει οδηγήσει στην άθλια πραγματικότητα, κάτω από την οποία είναι αναγκασμένοι να ζούνε, θα πρέπει να κρίνουν οι εργαζόμενοι μπροστά στην κάλπη.


Γ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ