Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι οι άνθρωποι του ... Προέδρου

Ο μηχανισμός, που χρησιμοποίησε στο ΥΠΕΞ ο Γ. Παπανδρέου, ετοιμάζεται για νέα πόστα

Ολόκληρος ο μηχανισμός, που ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποιούσε όλα αυτά τα χρόνια για να υπερφαλαγγίζει και να παρακάμπτει την υπηρεσιακή ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να προωθείται δίχως τριβές η «καινοτόμος» πολιτική στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, αναδιαρθρώνεται αυτές τις μέρες, προκειμένου να αναλάβει θέσεις - κλειδιά γύρω από το νέο πόστο, για το οποίο ετοιμάζεται ο Γ. Παπανδρέου.

Ο «στρατός», που ο Γ. Παπανδρέου αξιοποίησε σε θέσεις συμβούλων στο ΥΠΕΞ και χειρίστηκε τα τελευταία χρόνια μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ερήμην των καθ' ύλη αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, «συσκέπτεται» τις τελευταίες μέρες, σχεδιάζοντας τις κινήσεις του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, οι εν λόγω σύμβουλοι «ομαδοποιούνται», συμμαχούν και συγκρούονται μεταξύ τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή θέση στο νέο πόστο του Γ. Παπανδρέου.

Ολοι αυτοί μαζί, πάντως, εμφανίζονταν χτες απόλυτα ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις και από τον τρόπο με τον οποίο ο Κ. Σημίτης εμφανίστηκε να παραδίδει τη σκυτάλη στον «Γεώργιο», όπως τώρα θέλουν να αποκαλείται ο διεκδικητής της επόμενης πρωθυπουργικής θητείας της χώρας. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, δε διστάζουν να προβλέψουν από τώρα τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν, το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου είναι κερδισμένοι από τις εξελίξεις, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους, η αλλαγή σκυτάλης βοηθά το ΠΑΣΟΚ να παλέψει για την υπόθεση των εκλογών που έμοιαζε χαμένη. Ταυτόχρονα, σημειώνουν πως και αν ηττηθεί το ΠΑΣΟΚ θα έχει επιλύσει έγκαιρα και ανώδυνα το ζήτημα της διαδοχής.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου χτες, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και τη Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κυβερνητικής Επιτροπής, σε δηλώσεις του, σημείωσε: «Ο Κώστας Σημίτης έκανε, κάνει μια πράξη, που χαρακτηρίζεται από το ήθος, τη γενναιότητα και το αίσθημα ευθύνης. Είναι μια πρόκληση για όλους μας. Μια πρόκληση να ξεπεράσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε με σεβασμό, με σιγουριά βέβαια, με προσοχή, αλλά να αλλάξουμε. Αλλάζοντας, κάνοντας την ανανέωση, έτσι θα κερδίσουμε τη μάχη των προκλήσεων του μέλλοντος, όχι μόνο για την παράταξή μας, αλλά θα κερδίσουμε τη μάχη για όλη την Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ