Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περί ζωγραφικής

Εργο του Α. Αϊβάζογλου
Εργο του Α. Αϊβάζογλου
Εγκαινιάζεται σήμερα (7.30μ.μ.) στην γκαλερί «έκφραση» (Φοίβης 11, Γλυφάδα), έκθεση ζωγραφικής του Αχιλλέα Αϊβάζογλου. Πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη αποτελεί το αστικό τοπίο, όπως έχει διαμορφωθεί από την καταλυτική επίδραση του χρόνου. Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: «Η ζωγραφική του ποτέ δε γίνεται περιγραφική, γιατί επικεντρώνεται στην ουσία των πραγμάτων, ακόμη κι όταν αποτυπώνει με μοναδική ακρίβεια τον ξεφτισμένο σοβά στην πρόσοψη ενός αρχιτεκτονήματος, καθώς αντιμετωπίζει τα πάντα σαν μάρτυρες μιας χαμένης ζωής. Οι όψεις του αστικού τοπίου αποτελούν πάντα την αφορμή, το έναυσμα, για να μετουσιώσει τα βιώματα από την παιδική και εφηβική του ηλικία, σε ποιητικές εικόνες και να ασκήσει έμμεσα κριτική και να εκφράσει τη θλίψη του για το τέλος μιας εποχής, που μαζί της παρασύρει και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία και την ταυτότητά της». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 του Γενάρη.

Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Στάθη Φλώρου, εγκαινιάζεται σήμερα, 8 Γενάρη, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4). Η δουλιά που παρουσιάζεται είναι λάδια σε μουσαμά με ανθρωποκεντρικό κλίμα. «Παιχνίδι συμβολισμών και καυστικών σχολίων μέσα από μια ειρωνική ματιά, σε καταστάσεις ανθρώπινες». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 του ίδιου μήνα.

Εγκαινιάζεται στις 12 Ιανουαρίου (8μ.μ.) στην γκαλερί «Τιτάνιουμ» (Βασ. Κωνσταντίνου 44), έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Δεβετζή. Οπως σημειώνει στον κατάλογο η Αθηνά Σχινά: «Ο ζωγράφος σκηνοθετεί και παράλληλα σκηνογραφεί τα στοιχεία των θεμάτων του, ενώ ο χώρος έχει εξοστρακίσει τα σημεία φυγής του». «Κοιτάζω γύρω μου τον κόσμο, κοιτάζω μέσα μου τις μνήμες» σημειώνει ο Α. Δεβετζής. «Γωνίες από κήπους, κομμάτια πράσινων λιβαδιών, κλαδιά, ουρανοί με περαστικά σύννεφα... ορίζοντες με οριακές στιγμές της μέρας. Κάθε εικόνα μια ξεχωριστή ιστορία. Ολες αυτές οι ιστορίες υπηρετούν μια γενικότερη ιδέα. Η ιδέα είναι το ατέλειωτο παιχνίδι στο όριο, ανάμεσα στο παραμύθι και την πραγματικότητα. Και στο κέντρο πάντα η ζωγραφική». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 του μήνα.

Ζωγραφική και χαρακτική παρουσιάζει η Ράνια Σταθοπούλου στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 14/1 στην γκαλερί «Αστρα» (Καρυατίδων 8, Ακρόπολη). Οπως αναφέρει ο Θάνος Χρήστου στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση: «Κινούμενη με άνεση ανάμεσα σε διάφορες τεχνικές της ζωγραφικής και της χαρακτικής (ελαιογραφία, ξυλογραφία, χαλκογραφία, λιθογραφία), η Ρ. Σταθοπούλου δείχνει θεματογραφικά την προτίμησή της για τη φύση και το τοπίο, αφουγκράζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία τους παλμούς του, φθάνοντας με τα έργα της σε πραγματικά θαυμάσια αποτελέσματα». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31/1.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ