Κυριακή 9 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ ' ...οδόν
Στη λίμνη Κερκίνη θα βρούμε γαλήνη

Ενας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά, φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις. Αλλά και προτάσεις... Οχι, δεν παραφράζουμε το παλιό αγαπητό τραγούδι του Σώτου Παναγόπουλου. Κυριολεκτούμε. Ετσι ακριβώς έγινε, όχι φυσικά απόψε, αλλά πριν από μερικές μέρες. Ο καλός φίλος και αναγνώστης μας, που είχαμε να δούμε και να ακούσουμε πάνω από 8 χρόνια, μάς τηλεφώνησε. Θυμηθήκαμε τα παλιά και αμέσως μετά μάς «φόρτωσε» με χιλιάδες ξεκούραστες και ενδιαφέρουσες προτάσεις για μικρές και μεγάλες δραπετεύσεις.

Σήμερα, λοιπόν, θα επισκεφτούμε για πρώτη φορά, εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε ξαναπάει, τη Λίμνη Κερκίνη. Διότι σήμερα έχουμε ανάγκη από γαλήνη.

Μέσα από τις σελίδες αυτού του πολύτιμου φυλλαδίου που μας προμήθευσε ο «φίλος από τα παλιά», θα βρούμε την ξεκούραση και την ηρεμία, που τόσο μας χρειάζεται, αμέσως μόλις ψηφίσουμε και καθώς θα παρατηρούμε τη φύση, τα πουλιά και τον πανέμορφο υδρότοπο, που αποτελεί ένα σπουδαίο πεδίο επιστημονικής έρευνας. Θα βρεθούμε, λοιπόν, ως διά μαγείας στο Νομό Σερρών και θα φτάσουμε στη Λίμνη Κερκίνη, που είναι πραγματικά ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, με αξιοθαύμαστη πανίδα και χλωρίδα, ένα θαύμα της φύσης, ένα θαύμα που συντελέστηκε στο δικό μας τόπο. Στην Ελλάδα. Αυτό το θαύμα της φύσης, που αξίζει τόσο, από αυτά που έχουμε ακούσει, διαβάσει ή δει στις πανέμορφες φωτογραφίες, αποφασίσαμε να το επισκεφτούμε. Από κοντά, για να τον μελετήσουμε καλά. Μόνο, που σήμερα, απλώς νοερά, βρισκόμαστε εκεί. Με οδηγό το φυλλάδιο, θα φτάσουμε ως την υπέροχη λίμνη.


Διαβάζουμε: Σήμερα, η ποικιλομορφία της βλάστησης, η παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών, η πλούσια ιχθυοπανίδα και τα πολλά είδη θηλαστικών, ερπετών, και αμφίβιων που υπάρχουν στην περιοχή, είναι η φυσική συνέχεια της ζωής που υπήρχε και πριν από την κατασκευή του φράγματος. Η κατασκευή της τεχνητής λίμνης δάμασε τα νερά του Στρυμόνα, συντέλεσε στην καταπολέμηση του εφιάλτη της ελονοσίας και βοήθησε την οικονομική ανάπτυξη των 85.000 προσφύγων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στα 1982, η συνεχής μείωση της χωρητικότητας της λίμνης, λόγω των φερτών υλών που μετέφερε ο Στρυμόνας, οδήγησε στην κατασκευή του νέου φράγματος, που ύψωσε τη στάθμη της λίμνης. Οι εκτεταμένοι καλαμώνες με υδροτοπικά είδη, όπως τα βούρλα και το ψαθί, σχεδόν εξαφανίστηκαν. Οι υδρολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη ενός ονειρικού χρωματιστού τάπητα με νούφαρα στα βόρεια άκρα της λίμνης, που είναι και η μεγαλύτερη περιοχή σε όλη την Ελλάδα. Εως πριν από λίγα χρόνια, συναντούσε ο επισκέπτης πολλά είδη δένδρων, όπως φράξους, αρμυρίκια και άλλα πανέμορφα φυτά, αλλά τώρα έχουν απομείνει μονάχα οι «κλαίουσες» Ιτιές. Τα γύρω βουνά της Κερκίνης, Μπέλλες και Μαυροβούνι (Κρούσια) καλύπτονται από δασική βλάστηση, κυρίως οξιά στα ψηλότερα μέρη, και πολλά είδη δρυός ανάμεικτα με φλαμουριές, φουντουκιές, γαύρους και άλλα φυλλοβόλα και αείφυλλα θαμνώδη είδη στις χαμηλότερες περιοχές. Πανέμορφα αγριολούλουδα κοσμούν με το χρώμα τους τις πλαγιές με τη φυσική βλάστηση, που καταστράφηκε από τις ανθρώπινες επεμβάσεις (λαθροϋλοτομίες, εκχερσώσεις). Εξασφαλίζουν, εκτός από τα δασικά προϊόντα, στους κατοίκους, την προστασία του εδάφους της λεκάνης απορροής από τη διάβρωση, αλλά και την ποικιλότητα των φυτών και ζώων της περιοχής.


Μα, και τα ζώα που θα δούμε στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Κερκίνης, είναι πολλά, εξαιρετικά και σπάνια. Οπως η βίδρα, το ζαρκάδι, το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, ενώ υπάρχουν αρκετά κοινά είδη, όπως η αλεπού, η νυφίτσα, ο αγριόχοιρος, ο λαγός, ο σκαντζόχοιρος, ο ασβός.

Σπουδαία είναι, επίσης, και η ιχθυοπανίδα της λίμνης. Στο ευρύτερο σύστημα Κερκίνης - Στρυμόνα, έχουν καταγραφεί πάνω από 30 είδη ψαριών με εμπορικό ενδιαφέρον, ενώ στη λίμνη και στα γύρω βουνά έχουν καταγραφεί 300 και πλέον είδη πουλιών. Από αυτά, δυο, ο αργυροπελεκάνος και η λαγόνα, είναι παγκόσμια απειλούμενα με εξαφάνιση. Παρατηρούνται ακόμη, οι πιο σημαντικές αποικίες της Ν. Βαλκανικής Χερσονήσου από κορμοράνους, χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες και διάφορα είδη ερωδιών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν και νέες αποικίες και νέα είδη για την περιοχή, όπως η νανόχηνα, το φοινικόπτερο, ο κυνηκογέρακας, ο νανόκυκνος.

Η Κερκίνη αποτελεί έναν από τους 11 υδρότοπους Διεθνούς Σημασίας (της σύμβασης Ραμσάρα) και μια από τις 113 σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας. Οι νομαρχιακές αποφάσεις ρυθμίζουν το κυνήγι, την αλιεία κατά την περίοδο της αναπαραγωγής και τις υλοτομίες. Σ' αυτόν τον ακριτικό Νομό των Σερρών που υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς θησαυρούς της Ελλάδας, θα ξαναπάμε σύντομα. Τώρα, άρχισε να σκοτεινιάζει και ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε, να δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ