Τρίτη 6 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Αγωνιζόμαστε για ένα «όχι» στο Ευρωσύνταγμα

Στα πλαίσια της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για το Ευρωσύνταγμα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 13-14 του Δεκέμβρη, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Χανς Κρίστιαν Αντερσεν του Κομμουνιστικού Κόμματος της Δανίας για τις σημαντικές αυτές πανευρωπαϊκές εξελίξεις. Η περίπτωση της Δανίας είναι ιδιαίτερη αφού στη χώρα αυτή θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα και ένα πιθανό «όχι» θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη.

-- Πώς σχολιάζετε τις τριβές που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ΕΕ και το γεγονός ότι οι «εταίροι» δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Ευρωσύνταγμα; Πού πιστεύετε ότι μπορεί να οδηγήσει αυτή η κόντρα;

-- Αν και δε γνωρίζω όλες τις πτυχές της σύγκρουσης εμείς ελπίζουμε ότι δε θα υπάρξει τελική συμφωνία γι' αυτό το Ευρωσύνταγμα.

-- Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του δανικού λαού σε ό,τι αφορά στο Ευρωσύνταγμα;

-- Νομίζω ότι έχει να κάνει με το κράτος πρόνοιας. Με τις επιπτώσεις που έχει η οικονομική πολιτική στο δανικό κράτος πρόνοιας. Οπως επίσης και τις επιπτώσεις που θα έχει στις συλλογικές συμφωνίες και στο φορολογικό σύστημά μας. Ολες αυτές οι κατακτήσεις θα είναι ανεφάρμοστες στα πλαίσια της νέας αυτής ευρωπαϊκής συνθήκης.

-- Πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο επιβολής κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής (όπως επίσης και την ύπαρξη Ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών);

-- Γνωρίζετε ότι η Δανία συμμετέχει στον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ, ενώ η πλειοψηφία του λαού αντιτίθεται σε αυτή τη συμμετοχή. Επίσης η πλειοψηφία των Δανών αντιτίθεται στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική.

-- Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι συνέπειες για τις εθνικές πολιτικές σχετικά με τη μετανάστευση αλλά και για τη Δικαιοσύνη;

-- Δεν ξέρω αν γνωρίζετε αλλά στη χώρα μας έχουμε μία από τις πιο αυστηρές αντιμεταναστευτικές νομοθεσίες, επειδή υπάρχει ένα ρατσιστικό (και κατά κάποιο τρόπο φασιστικό) κόμμα, το Δανικό Λαϊκό Κόμμα, που υποστηρίζει την κυβέρνηση και την πιέζει να λάβει αυστηρά μέτρα κατά των μεταναστών. Οπότε έχουμε μια από τις χειρότερες πολιτικές στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι αυτή η πολιτική ταιριάζει με το πνεύμα του Ευρωσυντάγματος.

-- Γνωρίζουμε ότι θα γίνει δημοψήφισμα σχετικά με το Σύνταγμα στη Δανία. Πότε θα γίνει αυτό;

-- Μέσα στον επόμενο χρόνο, αλλά η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη. Εμείς όμως ήδη έχουμε ξεκινήσει την εκστρατεία μας κατά του Συντάγματος.

-- Τι αντιδράσεις παίρνετε από τον κόσμο;

-- Πολλοί λίγοι γνωρίζουν κάτι για το Σύνταγμα και ακόμα λιγότεροι το έχουν διαβάσει. Οπότε έχουμε αρκετή δουλιά να κάνουμε, αλλά αν ο κόσμος διαβάσει το κείμενο τότε θα καταλάβει και θα πει «όχι».

-- Θα λέγατε ότι το σουηδικό «όχι» στο ευρώ δημιούργησε ένα θετικό προηγούμενο που θα βοηθήσει και το δικό σας αγώνα;

-- Ναι βέβαια, πάρα πολύ.

-- Πώς απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο νέος ΥΠΕΞ της ΕΕ αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βοηθήσουν να διαμορφωθεί μια κοινή γραμμή ενάντια στην επιθετικότητα των ΗΠΑ;

-- Εμείς δεν πιστεύουμε καθόλου σε αυτό. Η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι όταν δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα συγκρούονται αυτό σημαίνει πόλεμο. Κατά τη γνώμη μας η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα τέτοιο ιμπεριαλιστικό κέντρο.


Γ. Παπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητούν για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη(2005-03-22 00:00:00.0)
Συζητούν για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη(2005-03-12 00:00:00.0)
Διπλωματικό διαβατήριο έχει ο Γλίξμπουργκ!(2001-10-27 00:00:00.0)
Ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση(2001-03-24 00:00:00.0)
Οσο πληθαίνουν οι πολέμιοι , τόσο αγωνιά η ΕΕ(2000-09-26 00:00:00.0)
Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα(1998-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ