Κυριακή 4 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Το κεφάλαιο «θέλει» εκλογές

Το εμποροβιομηχανικό μεγάλο κεφάλαιο έχει συνηθίσει να εξυπηρετείται από την εκάστοτε κατεστημένη πολιτική εξουσία. Να της υπαγορεύει αποφάσεις, διευκολύνσεις, χρηματοδοτήσεις, κίνητρα, σε μια σχέση διαπλοκής.

Πρόσφατα, μάλιστα, προχώρησε σε ευθείες πολιτικές παρεμβάσεις. Ετσι, τόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών όσο και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο διά των προέδρων τους ζήτησαν επίσπευση των εκλογών «για να μη σέρνεται αυτό το δυσμενές κλίμα της αγοράς που έχει επιπτώσεις στην παραγωγική δραστηριότητα».

Φάνηκε η κυβέρνηση να ξαφνιάζεται για τη δημόσια παρέμβαση: - Μα εμείς που τα δίναμε όλα για να σας εξυπηρετήσουμε. Μα εμείς... - Ναι μάλιστα, εσείς, που στο όνομα της πολιτικής εξουσίας, επιτρέπετε την ασυδοσία του κεφαλαίου και την εκμεταλλευτική του διάθεση. Του κεφαλαίου που πιστεύει ότι μπορεί να προσδιορίζει τις πολιτικές εξελίξεις. Και δεν ενδιαφέρεται τόσο, αν θα είναι το ΠΑΣΟΚ, ή, η ΝΔ στην εξουσία, όσο ποιοι θα το εξυπηρετήσουν καλύτερα.

Είναι χαρακτηριστικό το κύριο άρθρο στο υπ' αριθ. 610 δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών με τον... κομψό τίτλο: Η απελευθέρωση του δυναμικού των επιχειρήσεων, προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

«Για την Ελλάδα - αναφέρει το άρθρο - στη γενική ευρωπαϊκή υστέρηση θα πρέπει να προστεθεί και η υστέρηση έναντι των Ευρωπαίων εταίρων... Στη χώρα μας υπάρχουν μεν οι παραγωγικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να δώσουν αποφασιστική ώθηση στην ανταγωνιστικότητα, εμποδίζονται όμως από ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την πλήρη κινητοποίηση των δυνάμεων αυτών...».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ